Categories: Δόντια

Πονάτε στο δάγκωμα; Μήπως έχει σπάσει δόντι; Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε κάταγμα δοντιού;

Συντάκτης Γιώργος Κουτσικάκης Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc., medlabnews.gr
Είναι δυνατόν να σπάσει ένα κομμάτι της μύλης του δοντιού  από τραύμα ή από τερηδόνα. Όταν είναι επιφανειακό δεν προκαλεί ιδιαίτερο πόνο και είναι εύκολο να αποκατασταθεί συνήθως με μία ανασύσταση σύνθετης ρητίνης ή ένα επένθετο. Αν το σπάσιμο είναι βαθύ θα χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία ( απονεύρωση) πριν την ανασύστασή του.
Μερικές φορές μπορεί το δόντι σας να έχει μία ρωγμή που ξεκινά από τη μύλη και προχωρεί προς τη ρίζα. Το δόντι δεν διαχωρίζεται ακόμα σε κομμάτια. Πρέπει αμέσως να υποβληθεί σε ενδοδοντική θεραπεία και στη συνέχεια να προστατευτεί με μία στεφάνη.
Όσο μικρότερη είναι η ρωγμή  και όσο συντομότερα αντιμετωπιστεί τόσο καλύτερη η πρόγνωση του δοντιού χωρίς να είναι άριστη. Όταν η ρωγμή προχωρά αρκετά κάτω από τα ούλα ή το δόντι διαχωρίζεται σε κομμάτια  που μετακινούνται  ακόμα και με μικρή πίεση τότε η μόνη λύση είναι η εξαγωγή.
Μερικές φορές παρουσιάζεται οριζόντιο κάταγμα στην άκρη της ρίζας. Αυτό μπορεί να δίνει μικρό έως καθόλου πόνο και γίνεται αντιληπτό από τη φλεγμονή που προκαλεί στο κόκκαλο που το περιβάλλει. Η εξαγωγή  του δοντιού και ο καθαρισμός της περιοχής είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τα κόκκαλα τα κατάγματα των δοντιών δεν πωρώνονται. Ακόμα και μετά από ενδοδοντική θεραπεία και προστασία με στεφάνη το ρωγμώδες  κάταγμα μπορεί να σταθεροποιηθεί ή  μπορεί να προχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε να μη δέχεται μεγάλες μασητικές δυνάμεις.  Ακόμα κι αν δε γεράσετε με ένα τέτοιο δόντι στο στόμα σας θα περάσετε κάποια περίοδο, μεγαλύτερη ή μικρότερη χωρίς πόνο.
Προληπτικά θα πρέπει:
Nα αποφεύγετε τις ασυνήθιστα σκληρές τροφές  ( π.χ. στεγνά παξιμάδια Κρήτης)
Αν τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο (ο σύντροφός σας θα σας το πει) θα πρέπει να φοράτε ένα νάρθηκα προστασίας της σύγκλεισης  που ο οδοντίατρος θα κατασκευάσει.
Αν κάνετε σκληρά  αθλήματα καλό είναι να φοράτε έναν προστατευτικό νάρθηκα των μπροστινών δοντιών.

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies