Categories: Υγεία

Σεξουαλική υγεία: 4 μύθοι που πρέπει να ξεδιαλύνετε άμεσα

Είναι γνωστό ότι η καλύτερη πηγή πληροφόρησης με κάθε λεπτομέρεια για θέματα σεξουαλικής υγείας είναι ο προσωπικός σας γιατρός.

Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, ντρέπονται να μιλήσουν για αυτά τα θέματα και έτσι συγκρατούν λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με το σεξ και την υγεία τους, από συζητήσεις με γνωστούς, ή από κάτι που άκουσαν τυχαία ή από κάποια μη εμπεριστατωμένη πηγή στα ΜΜΕ.

Γι’ αυτόν το λόγο συνιστάται να μιλάτε με τον γιατρό σας για κάθε τι σας απασχολεί. Αλλιώς μπορεί να μείνετε να πιστεύετε κάποιον από τους ακόλουθους “μύθους” γύρω από την σεξουαλική υγεία:

ΜΥΘΟΣ: Μπορεί να κολλήσετε κάποιο ΣΜΝ από το κάθισμα της τουαλέτας

Τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) προκαλούνται από μικρόβια ή βακτήρια τα οποία δεν μπορούν να ζήσουν έξω από το σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά σε μια κρύα, σκληρή επιφάνεια, όπως ένα κάθισμα τουαλέτας. Επίσης, αυτά τα βακτήρια δεν υπάρχουν στα ούρα, οπότε οι πιθανότητες να κολλήσετε ένα ΣΜΝ από οποιονδήποτε χρησιμοποίησε την τουαλέτα πριν από εσάς είναι μηδενικές.

Από την άλλη πλευρά πρέπει να προσέχετε τις στενές δερματικές επαφές όπως το φιλί στο στόμα. Αυτό μπορεί να εξαπλώσει τον έρπητα, ενώ τα πολύ “βαθιά” φιλιά μπορεί να εξαπλώσουν ακόμη και τη γονόρροια και τα χλαμύδια. Επίσης η απευθείας τριβή του δέρματος δύο ατόμων (όπως γίνεται τη στιγμή της σεξουαλικής επαφής) μπορεί να μεταφέρει ΣΜΝ όπως τα κονδυλώματα, ο έρπης, η ψώρα και οι ψείρες του εφηβαίου.

ΜΥΘΟΣ: Δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος στην περίοδό σας

Είναι απίθανο, αλλά όχι αδύνατο, ειδικά αν δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό ή κάποια άλλη μέθοδο αντισύλληψης. Μερικές γυναίκες έχουν μεγάλες περιόδους που συμπίπτουν με την έναρξη της ωορρηξίας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι γόνιμες ακόμα κι αν έχουν έμμηνο ρύση.

Αν για παράδειγμα έχετε ένα σύντομο κύκλο (21 ημέρες) και η περίοδός σας διαρκεί μία εβδομάδα, τότε αν κάνετε σεξ προς το τέλος της περιόδου σας, θα μπορούσατε να μείνετε έγκυος, καθώς το σπέρμα μπορεί να ζήσει μέχρι και 72 ώρες μέσα στον κόλπο.

ΜΥΘΟΣ: Οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τεστ Παπ όταν γίνουν 18 χρόνων

Η αλήθεια είναι ότι το τεστ Παπ δεν έχει σχέση με την τυπική ενηλικίωση, αλλά με το πότε γίνεται σεξουαλικά ενεργή μια γυναίκα. Σύμφωνα με νέες οδηγίες, μια γυναίκα οφείλει να κάνει τεστ Παπ μόλις συμπληρώσει τρία χρόνια που είναι σεξουαλικά ενεργή, αλλιώς πρέπει να το κάνει όταν φτάσει το 21ο έτος της ηλικίας της. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση, ο γυναικολόγος σας είναι ο πιο έγκυρος άνθρωπος για να σας συμβουλεύσει σχετικά.

ΜΥΘΟΣ: Αν κάνετε το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τότε δεν κινδυνεύετε καθόλου από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Τα εμβόλια για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπλοκάρουν τους δύο βασικότερους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που προκαλούν συχνότερα τον καρκίνο. Προστατεύουν επίσης και έναντι δύο τύπων που προκαλούν την πλειοψηφία των γεννητικών κονδυλωμάτων. Αλλά περίπου το 30% των καρκίνων του τραχήλου δεν εμποδίζεται από αυτά τα εμβόλια, έτσι είναι σημαντικό για όλες τις γυναίκες, είτε έχουν κάνει το εμβόλιο, είτε όχι, να συνεχίσουν να κάνουν τακτικά τεστ Παπ ανάλογα με τις συστάσεις του γυναικολόγου τους.

Από το 2009, ένα από αυτά τα εμβόλια εγκρίθηκε και για άνδρες για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης των γεννητικών κονδυλωμάτων. Αυτό βοηθάει στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού HPV προς τις συντρόφους τους.

 

Πηγή: onmed.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies