Θεσσαλονίκη. Πρωτοποριακή Θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια

Το καλύτερο αύριο στην υγεία των Ελλήνων, στη διάγνωση και αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, φέρει και την υπογραφή της Θεσσαλονίκης.
Δεκάδες είναι οι ιατρικές ομάδες σε νοσοκομεία της πόλης , με πλούσια κλινική και ερευνητική δραστηριότητα, που προσφέρουν προηγμένες και πολύτιμες υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας.
Το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει επιστήμονες από την Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΑΧΕΠΑ καθώς χρησιμοποιούν τα βλαστοκύτταρα για την αντιμετώπιση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Η ομάδα της κλινικής, που διευθύνει ο αναπληρωτής καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης, έκανε την πρώτη, παγκοσμίως, εμφύτευση με στοχευμένη χρήση βλαστοκυττάρων σε ασθενή με ισχαιμικού τύπου μυοκαρδιοπάθεια τελικού σταδίου και ταυτόχρονη τοποθέτηση συσκευής υποστήριξης καρδιάς. «Πρόκειται για κλινική έρευνα και όχι για κλινική εφαρμογή, η οποία ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια σε συνεργασία με το νομπελίστα Ιατρικής Sir Martin John Evans, καθηγητή Γενετικής και πρύτανη του Πανεπιστημίου του Cardiff. Έχουμε κάνει ανάλογες επεμβάσεις σε 12 συνολικά ασθενείς οι οποίοι είναι πολύ καλά στην υγεία τους» επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης. Ενώ επισημαίνει πως υπάρχουν ελάχιστα κέντρα στον κόσμο που ασχολούνται με αυτή την κλινική εφαρμογή.
Πρωτοπόροι στην Ελλάδα και στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας
Παράλληλα είναι πρωτοπόροι στην Ελλάδα, μαζί με το Ωνάσειο, στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας και στη μηχανική υποστήριξη καρδιάς. Η κλινική αποτελεί το μοναδικό κέντρο στα Βαλκάνια όπου εφαρμόζεται πρόγραμμα βραχυχρόνιας υποστήριξης της κυκλοφορίας με κύκλωμα ECMΟ σε ασθενείς με καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια. Χαρακτηριστικό της διεθνούς αναγνώρισης του έργου της κλινικής είναι και η εκλογή του διευθυντή της ως προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Ελάχιστα Επεμβατικών Εξωσωματικών Τεχνολογιών (MiECTiS).
«Πέρα από τη διενέργεια επεμβάσεων με την εφαρμογή της κλασικής τεχνικής της εξωσωματικής κυκλοφορίας, η κλινική αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο και πιστοποιημένο εκπαιδευτικό κέντρο στην ελάχιστα επεμβατική εξωσωματική κυκλοφορία (συστήματα MECC). Στην κλινική αυτή διενεργήθηκε η πρώτη εμφύτευση ολικής τεχνητής καρδιάς σε πανελλήνια κλίμακα» αναφέρει ο Κος Αναστασιάδης ενώ τονίζει ότι εφαρμόζεται πρόγραμμα βραχυχρόνιας υποστήριξης της κυκλοφορίας με κύκλωμα ECMΟ σε ασθενείς με καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια, το οποίο αποτέλεσε κέντρο αναφοράς κατά την περίοδο της πανδημίας γρίπης από τον ιό Η1Ν1.

Μοναδικό κέντρο στα Βαλκάνια
Η κλινική αποτελεί το μοναδικό τέτοιο κέντρο στα Βαλκάνια και είναι αναγνωρισμένο και πιστοποιημένο από τον Οργανισμό Εξωσωματικής Υποστήριξης της Ζωής (ELSO), καθώς και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό καταγραφής ασθενών με μηχανική υποστήριξη της κυκλοφορίας (euromacs). Επιπλέον, έχει αντιμετωπίσει και ασθενείς τους οποίους έχει στείλει το ΝΑΤΟ, ακόμη και από το Κόσοβο, με ελικόπτερο.

“Στην καρδιακή ανεπάρκεια η πρωτοπορία μας είναι τα βλαστοκύτταρα. Φτάσαμε στο σημείο, ύστερα από έρευνα πάνω στα αυτόλογα βλαστοκύτταρα, να κάνουμε έρευνα και για τη χρήση ετερόλογων βλαστοκυττάρων. Δηλαδή, να παίρνουμε από υγιείς ανθρώπους έτοιμα κύτταρα, τα οποία επεξεργαζόμαστε με τη βοήθεια του νομπελίστα καθηγητή sir Martin Evans με τον οποίο συνεργαζόμαστε εδώ και τρία χρόνια και να τα τοποθετούμε στον ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια”, εξηγεί ο κ. Αναστασιάδης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι “έχει δημιουργηθεί μια διεθνής ερευνητική ομάδα με το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, της Οξφόρδης, του Τορόντο και το ΑΠΘ και για πρώτη φορά παγκοσμίως εφαρμόσαμε στοχευμένα βλαστοκύτταρα στην καρδιακή ανεπάρκεια με μηχανική υποστήριξη και αποδείξαμε ότι οι ασθενείς καταρχάς ωφελούνται και κατά δεύτερον ελπίζουμε να ζουν και περισσότερο. Η έρευνα αυτή εξελίσσεται και συνεχίζεται. Μόλις δημοσιευτούν τα αποτελέσματα από το τελευταίο κομμάτι της έρευνας, θα κάνουμε αίτηση για να κάνουμε μια μεγάλη πολυκεντρική μελέτη, ώστε αυτά τα οποία λέμε να τα δοκιμάσουμε σε χιλιάδες ασθενείς”.
Πρωτοπόρα και μοναδική στην Ελλάδα είναι η κλινική και στα κυκλώματα της ελάχιστα επεμβατικής εξωσωματικής κυκλοφορίας, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των επιπλοκών και της θνητότητας.
Βλέπει στο μέλλον
Στους στόχους της κλινικής είναι να αντιμετωπίζει χειρουργικά, με τεχνικές ελάχιστα επεμβατικές, ακόμα και ασθενείς με μεταστάσεις καρκίνου του πνεύμονα οι οποίοι σήμερα παραμένουν ανεγχείρητοι. Αυτό θα γίνει με την απόκτηση, σύντομα, ειδικού μηχανήματος λέιζερ για θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, η κλινική, που δέχεται αρρώστους από όλη την Ελλάδα αλλά τις βαλκανικές χώρες, είναι έτοιμη να διενεργήσει και μεταμοσχεύσεις, εφόσον λάβει την έγκριση από το υπουργείο Υγείας, που καθυστερεί εδώ και τρία χρόνια. Εξάλλου, η κλινική διαθέτει τεχνογνωσία και εξοπλισμό, ενώ πρόσφατα ανακαινίστηκε πλήρως σε κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή και μετονομάστηκε σε Καρδιοθωρακοχειρουργική.

 

docmed.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies