Πώς θα τονώσετε το ανοσοποιητικό σας μέσα στην παγωνιά

Αν αναζητάτε τρόπους να προστατευθείτε από το κρυολόγημα και τη γρίπη αυτόν το χειμώνα και ειδικά τις μέρες που διανύουμε και οι οποίες χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τότε το πρώτο σας μέλημα πρέπει να είναι η θωράκιση του οργανισμού σας με τις κατάλληλες τροφές.

Δείτε ποιες τροφές πρέπει να αυξήσετε σε κατανάλωση αυτές τις μέρες για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα:

Εσπεριδοειδή

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τη βιταμίνη C αφότου έχουν “αρπάξει” ένα κρυολόγημα. Αυτό είναι λάθος. Η βιταμίνη C βοηθά στην αύξηση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων, κάτι που είναι “κλειδί” για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Επειδή το σώμα σας δεν την παράγει, ούτε και την αποθηκεύει με φυσικό τρόπο, η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης C είναι απαραίτητη για την θωράκιση του οργανισμού σας. Σχεδόν όλα τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

Κόκκινες πιπεριές

Η βιταμίνη C όχι μόνο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος, το οποίο είναι η “πρώτη γραμμή άμυνας” απέναντι στο κρυολόγημα. Οι κόκκινες πιπεριές έχουν διπλάσια βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή αναλογικά με το βάρος τους και είναι πλούσιες σε β-καροτένιο.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα “οπλοστάσιο” βιταμινών και ανόργανων συστατικών που σας βοηθούν στην μάχη με κάθε μικρόβιο ή λοίμωξη. Είναι πλούσια τροφή σε βιταμίνες Α, C και Ε, ενώ περιέχει και πλήθος αντιοξειδωτικών. Το κλειδί για να πάρετε όλα όσα έχει να σας προσφέρει είναι να το μαγειρεύετε όσο το δυνατόν λιγότερο, ή ακόμα καλύτερα, καθόλου.

Σκόρδο

Είναι μια τροφή παγκοσμίως αναγνωρισμένη για την αξία της στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η σύγχρονη επιστήμη έχει δείξει ότι το σκόρδο βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα χρειάζεται το σκόρδο, επειδή είναι καλή πηγή ενώσεων που περιέχουν θείο, όπως η αλικίνη (allicin).

Τζίντζερ (πιπερόριζα)

Ακόμα μια τροφή που οι περισσότεροι άνθρωποι την σκέφτονται αφότου έχουν κρυολογήσει. Όπως και με την βιταμίνη C, αυτό είναι λάθος. Η πιπερόριζα περιέχει τζιντζερόλη, μια συγγενή ουσία της καψαϊκίνης, η οποία και του προσδίδει την χαρακτηριστική “καυτερή” του γεύση. Είναι μια τροφή που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του χρόνιου πόνου και της χοληστερόλης.

Σπανάκι

Δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν τη λίστα, αφού είναι μια τροφή πλούσια όχι μόνο σε βιταμίνη C, αλλά και σε πολλά αντιοξειδωτικά και β-καροτίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Όπως και το μπρόκολο, είναι καλύτερο να μαγειρευτεί όσο το δυνατόν λιγότερο, έτσι ώστε να διατηρήσει ανέπαφα όλα τα θρεπτικά του συστατικά.

Αμύγδαλα

Όταν πρόκειται για την πρόληψη και την καταπολέμηση του κρυολογήματος, η βιταμίνη Ε μπαίνει δίπλα στην βιταμίνη C σε αξία. Η βιταμίνη Ε είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι απαιτείται η παρουσία λίπους για να απορροφηθεί σωστά. Οι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα) είναι γεμάτα με βιταμίνη Ε, καθώς το μισό φλιτζάνι παρέχει σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για έναν ενήλικα.

Κουρκούμη

Ένα βασικό συστατικό σε πολλά κάρι, αυτό το φωτεινό κίτρινο, με πικρή γεύση μπαχαρικό έχει χρησιμοποιηθεί για χρόνια ως αντιφλεγμονώδης ουσία στη θεραπεία τόσο της οστεοαρθρίτιδας, όσο και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι υψηλές συγκεντρώσεις κουρκουμίνης που περιέχει, δίνουν στην κουρκούμη το ξεχωριστό της χρώμα, ενώ έχει αποδειχθεί ότι περιέχει ισχυρές ιδιότητες καταπολέμησης του κρυολογήματος και της γρίπης.

Πράσινο τσάι

Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ένα είδος αντιοξειδωτικών. Αλλά το πράσινο τσάι έχει και αυξημένα επίπεδα επιγαλλοκατεχίνης (epigallocatechin gallate – EGCG), ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η διαδικασία της ζύμωσης του μαύρου τσαγιού καταστρέφει ένα μεγάλο μέρος της EGCG. Το πράσινο τσάι, από την άλλη πλευρά, δεν έχει υποστεί την ίδια ζύμωση, διατηρώντας σε μεγάλο ποσοστό την EGCG. Επίσης, είναι μια καλή πηγή του αμινοξέος L-θεανίνη, η οποία βοηθά στην παραγωγή ενώσεων με αντιμικροβιακές ιδιότητες στα Τ-κύτταρά σας.

Πηγή: onmed.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies