Categories: Τροφές

Η κατανάλωση μούρων μειώνει τα επίπεδα τοξικών ουσιών στον εγκέφαλο

Πολλά τα οφέλη για την υγεία μας

Η ομάδα των μούρων είναι μια ευρεία ομάδα φρούτων στην οποία ανήκουν οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα μύρτιλλα, τα σμέουρα και τα κράνα.

Η κατανάλωση αυτών έχει συσχετιστεί με ποικίλα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, μεταξύ των οποίων και οι ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης αυτών στην υγεία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ερευνητές από το Human Nutrition Research Center on Aging από το Tufts University και το πανεπιστήμιο του Maryland εξέτασαν τις προστατευτικές δράσεις της κατανάλωσης μούρων στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα τη συμβολή τους στην ικανότητά του να μειώνει τα επίπεδα τοξικών μεταβολιτών αποτρέποντας την υπερ-συσσώρευσή τους.

Πειραματόζωα έλαβαν τροφή πλούσια σε μούρα για δύο μήνες και στη συνέχεια εκτέθηκαν σε ακτινοβολία, με την έκθεση στην ακτινοβολία να αποτελεί μια κλασσική μέθοδο επιτάχυνσης της διαδικασίας γήρανσης. Στη συνέχεια, τα πειραματόζωα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα αξιολογήθηκε 36 ώρες μετά την έκθεση σε ακτινοβολία, ενώ η δεύτερη ομάδα 30 μέρες μετά με παράλληλη διατήρηση της πρόσληψης μούρων μέσω της τροφής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ένα σημαντικό πλεονέκτημα της δεύτερης ομάδας έναντι της πρώτης, καθώς φάνηκε μια σημαντική προστασία έναντι νευροχημικών αλλαγών στον εγκέφαλο και του τρόπου με τον οποίο αυτός απέβαλε τους τοξικούς μεταβολίτες. Η προστασία έναντι των παρόντων πορειών οδηγεί και σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως της νόσου Αλτσχάιμερ και της νόσου Πάρκινσον.

Οι ερευνητές συνεχίζουν τη μελέτη τους σε ανθρώπους, με σκοπό να επαληθεύσουν τα ευεργετικά οφέλη της κατανάλωσης μούρων και στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies