Κηλίδες γήρατος στο δέρμα: Συμπτώματα, αιτίες και πρόληψη

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Ως το μεγαλύτερο όργανο, εκτίθεται σε πολλές βλαβερές ουσίες, όπως τα χημικά προϊόντα (σαπούνια, σαμπουάν, αλοιφές, ατμοσφαιρική ρύπανση) και οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Ειδικότερα, οι υπεριώδεις ακτίνες ευθύνονται για μια ποικιλία προβλημάτων και παθήσεων του δέρματος. Αυτές οι ακτίνες έχουν καταστροφικές συνέπειες για τα κύτταρα του δέρματος. Μία από τις πιο κοινές επιπτώσεις τους στην επιδερμίδα του σώματός μας είναι η εμφάνιση των κηλίδων.

Πρόκειται για σημάδια που εμφανίζονται στο δέρμα ατόμων ηλικίας άνω των 40 ετών. Καθώς γερνάμε, το δέρμα μας χάνει την ικανότητά του να δημιουργεί νέα κύτταρα, αλλά και να ανανεώνει τα κύτταρα του δέρματος που έχουν καταστραφεί. Έτσι, τα κύτταρα που καταστρέφονται από τον ήλιο, δεν αντικαθίστανται. Αυτό είναι που οδηγεί στις κηλίδες γήρατος.

Σημάδια και συμπτώματα των κηλίδων γήρατος

Τα σημάδια αυτά είναι αρκετά εύκολο να τα παρατηρήσετε καθώς αναπτύσσονται. Θα εμφανιστούν ως οβάλ και επίπεδα σημάδια στο δέρμα. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν πρόκειται για μέρη του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως οι ώμοι και τα χέρια. Τα ξηρά και τραχιά μπαλώματα του δέρματος μπορεί επίσης να είναι κηλίδες γήρατος.

Σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζονται;

Τα χέρια, η πλάτη, οι ώμοι, το στήθος και το πρόσωπο είναι οι περιοχές που είναι εκτεθειμένες περισσότερο στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Ως εκ τούτου, αυτές οι περιοχές είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κηλίδες γήρατος.

Ποιος είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει κηλίδες γήρατος;
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα σημάδια αυτά είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του δέρματος να αντικαταστήσει τα νεκρά κύτταρα. Έτσι, οι ηλικιωμένοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κηλίδων γήρατος από ό,τι οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα. Γενικά, έχει παρατηρηθεί ότι η μικρότερη ηλικία κατά την οποία μπορεί κανείς να εμφανίσει κηλίδες γήρατος είναι τα 40 έτη.
Τι μπορεί να προκαλέσει τις κηλίδες γήρατος;
Η κυριότερη αιτία των κηλίδων είναι ο ήλιος. Όταν οι υπεριώδεις ακτίνες έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα μας, καταστρέφουν τα κύτταρα του δέρματος. Σε ένα νεαρό άτομο, το δέρμα γρήγορα δημιουργεί νέα κύτταρα για να αντικαταστήσει τα κατεστραμμένα. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί και στα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Η παρατεταμένη και χωρίς προστασία έκθεση στον ήλιο είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο εμφανίζονται οι κηλίδες γήρατος.
Ποιος ο ρόλος των κηλίδων γήρατος στα δερματικά προβλήματα;
Τα δερματικά προβλήματα είναι πολλά και ποικίλα. Τα άτομα με πιο σκουρόχρωμο δέρμα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίζουν κηλίδες γήρατος. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι το σκούρο δέρμα είναι πολύ αποτελεσματικό στην παρεμπόδιση των υπεριώδων ακτίνων από το να διεισδύσουν στο δέρμα. Ένας άλλος παράγοντας είναι η γενετική προδιάθεση. Μερικές δερματικές παθήσεις κληρονομούνται από μέλη της οικογένειας.
Είναι επικίνδυνες οι κηλίδες γήρατος για την υγεία;
Εκτενείς ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είναι επιβλαβείς με οποιονδήποτε τρόπο. Για το λόγο αυτό, η θεραπεία για τις κηλίδες γήρατος δεν θεωρείται απαραίτητη. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι παρεμποδίζουν την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος και ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα νέα σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα μας.
Διαθέσιμες θεραπείες για τις κηλίδες γήρατος
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι και τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία των κηλίδων γήρατος. Αυτές οι τεχνικές περιλαμβάνουν κρυοθεραπεία, θεραπεία με λέιζερ, διαθερμία, χημικά peeling, κατάψυξη, δερμοαπόξεση και η χρήση φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, προτού προχωρήσετε σε οποιαδήποτε από αυτές τις θεραπείες.
Πρόληψη κηλίδων γήρατος
Η κύρια αιτία των κηλίδων, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, είναι παρατεταμένη και απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο. Ως εκ τούτου, η πρόληψη της εμφάνισης των κηλίδων έγκειται στην αποφυγή των επιβλαβών ακτίνων του ήλιου. Πρέπει να περιορίζετε τον χρόνο έκθεσής σας στον ήλιο. Άλλα προληπτικά μέτρα που μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικά περιλαμβάνουν τη χρήση αντηλιακών και τα φιμέ τζάμια στο αυτοκίνητο και το σπίτι. Η συχνή εξέταση από δερματολόγο μπορεί επίσης να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό.

 

Πηγή: onmed.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies