Νέες προοπτικές στη θεραπεία των ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα στην Ευρώπη

Το pembrolizumab εξετάζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αποδέχτηκε την εξέταση της αίτησης χορήγησης Άδειας Κυκλοφορίας για το pembrolizumab (MK-3475), το υπό διερεύνηση antiPD-1 αντίσωμα της MSD – γνωστής ως Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, για τη θεραπεία του προχωρημένου μελανώματος. Αν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), το pembrolizumab θα είναι δυνητικά η πρώτη antiPD-1 θεραπεία στην αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ευρώπη. Η εταιρεία προγραμματίζει να καταθέσει επιπλέον αιτήσεις έγκρισης στις αρμόδιες αρχές και άλλων χωρών εκτός Ευρώπης μέχρι το τέλος του 2014.

«Με το ποσοστό της πενταετούς επιβίωσης των ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα να βρίσκεται κάτω από το 20%, είναι κατανοητό ότι υπάρχει ανάγκη να προσφέρουμε στους ασθενείς επιπλέον θεραπευτικές επιλογές», είπε ο Dr. Roy Baynes, Α’ Αντιπρόεδρος του Τμήματος Κλινικής Ανάπτυξης των Merck Research Laboratories. «Είμαστε χαρούμενοι που οι αιτήσεις έγκρισης εξετάζονται από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καθώς εμείς καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να αυξήσουμε την πρόσβαση των ασθενών από όλο τον κόσμο στο pembrolizumab».
Σημειώνεται ότι το pembrolizumab (MK-3475) είναι ένας υπό διερεύνηση, υψηλά επιλεκτικός ανοσοθεραπευτικός παράγοντας που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της φυσικής ικανότητας του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει και να στοχοποιεί τα καρκινικά κύτταρα, μέσω του επιλεκτικού διπλού αποκλεισμού των συνδετών της πρωτεΐνης PD-1 (PD-L1 και PD-L2).
Σήμερα, το pembrolizumab ερευνάται σε περισσότερους από 30 τύπους κακοήθων νεοπλασμάτων, ως μονοθεραπεία και σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Μέχρι το τέλος του 2014, αναμένεται ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης του pembrolizumab θα μεγαλώσει περιλαμβάνοντας περισσότερες από 24 κλινικές μελέτες και 6.000 ασθενείς σε περίπου 300 ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως.
Η αίτηση για Άδεια Κυκλοφορίας του pembrolizumab εξετάζεται ήδη στην Αμερική κατά προτεραιότητα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την προτεινόμενη ένδειξη θεραπείας ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα, που έλαβαν στο παρελθόν θεραπεία με ipilimumab. Η προθεσμία έγκρισής της είναι η 28η Οκτωβρίου 2014, βάσει του προγράμματος εσπευσμένης έγκρισης του οργανισμού. Ο FDA, μάλιστα έδωσε πρόσφατα στo pembrolizumab το χαρακτηρισμό της «Επαναστατικής Θεραπείας» για το προχωρημένο μελάνωμα.
Σχετικά με το προχωρημένο μελάνωμα
Το μελάνωμα αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος και είναι η 19η πιο συχνή αιτία θανάτου στην Ευρώπη. Το 2012, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι στην Ευρώπη από μελάνωμα, ενώ το ίδιο έτος, διαγνώσθηκαν περίπου 232.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος.

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies