Categories: Πρόληψη

Σκότωσε το τσιγάρο προτού σε σκοτώσει. Ημερίδα Σάββατο 28 Ιουνίου.

Συζήτηση με το κοινό για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος
και τη διακοπή του

«Σκότωσε το τσιγάρο προτού σε σκοτώσει» είναι το μήνυμα στρογγυλής τράπεζας και ανοιχτής συζήτησης με το κοινό στο πλαίσιο ημερίδας της Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών που θα γίνει το Σάββατο 28/6/2014 και ώρα 18.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κωστής Παλαμάς», Ακαδημίας 48 και Σίνα, Αθήνα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 10.000.000 καπνιστών θα πεθάνουν ετησίως μέχρι το έτος 2030, το 25% αυτών πριν τη συνταξιοδότηση. Η απώλεια προσδόκιμου ζωής λόγω καπνίσματος σε καπνιστή μέσης ηλικίας είναι κατά μέσο όρο 22 έτη. Αν δεν αλλάξει κάτι, 250.000.000 παιδιών που ζουν σήμερα, θα πεθάνουν από νόσους σχετικές με το κάπνισμα.

Στο πλαίσιο των ενεργειών τους για την ενημέρωση των ειδικών αλλά και του κοινού, η Εταιρεία Ιατρικών Σπουδών σε συνεργασία με την Ελληνική Γεροντολογική & Γηριατρική Εταιρεία οργανώνουν ημερίδα με θέμα “Νέες προσεγγίσεις σε παλαιά νοσήματα. Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας”, το Σάββατο 28 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κωστής Παλαμάς».

Ειδικότερα για την ενημέρωση του κοινού από τους ειδικούς, το Σάββατο, ώρα
18.00 – 19.30 έχει προγραμματιστεί Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο:
«Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και η διακοπή του».
Θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους ομιλητές.

Για τις γνωστές –αλλά και τις λιγότερο προφανείς– βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και για τις τελευταίες μεθόδους για τη διακοπή του θα μιλήσουν γιατροί από τις ειδικότητες του πνευμονολόγου, του ειδικού καρδιολόγου και του ογκολόγου.
Στην ομιλία του «Καρκίνος Πνεύμονα & Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια – ΧΑΠ», ο κ. Αθανάσιος Ζέτος, Επιμελητής Πνευμονολόγος, θα αναλύσει τις επιδράσεις του καπνίσματος στην υγεία ευρύτερα, αλλά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον καρκίνο του πνεύμονα και άλλες κακοήθειες που συνδέονται με το κάπνισμα. Ο κ. Ζέτος θα αναφερθεί και σε άλλα νοσήματα που εμφανίζουν άμεση σύνδεση με τη συνήθεια του καπνίσματος, όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) –που συχνά υποεκτιμάμε– καθώς και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
«Κάπνισμα: αίτιο για πολλούς καρκίνους», είναι ο τίτλος της ομιλίας του ογκολόγου Ευάγγελου Φιλόπουλου. Δεν είναι μόνο ο καρκίνος του πνεύμονα που πνεύμονα που συνδέεται με το κάπνισμα αλλά και πολλοί άλλοι καρκίνοι σε όλα τα μέρη του σώματος από την κεφαλή και τον τράχηλο έως το νεφρό και την ουροδόχο κύστη. Το τσιγάρο είναι υπεύθυνο για το 1/3 όλων των καρκίνων και για το 90% του καρκίνου του πνεύμονα. Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου. Το κάπνισμα πρώτο με τη διατροφή και τη μόλυνση του περιβάλλοντος να έπονται, αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες καρκινογένεσης και για το λόγο αυτό η καταπολέμηση του καπνίσματος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ > >

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies