Categories: Υγεία

Γιατί η χειμερινή κολύμβηση κάνει καλό στην υγεία

Οι περισσότεροι έχουμε αναφωνήσει κάποια στιγμή ότι είναι “τρελοί” εκείνοι που πηγαίνουν για μπάνιο στη θάλασσα μέσα στον χειμώνα.

Ενώ οι υπόλοιποι χρειαζόμαστε παλτά και καλοριφέρ για να ζεσταθούμε, εκείνοι μένουν μόνο με το μαγιό τους και κάνουν βουτιές στα παγωμένα νερά.

Η αλήθεια, εντούτοις, είναι ότι οι χειμερινοί κολυμβητές απολαμβάνουν ορισμένα μοναδικά οφέλη για την υγεία τους από αυτό το τόσο ιδιαίτερο χόμπι που κάνουν.

Δείτε ποια είναι αυτά:

Καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα

Η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας γίνεται αντιληπτή από το σώμα ως ένα είδος “επίθεσης” ή απειλής. Έτσι, το σώμα μαθαίνει σταδιακά να αμύνεται απέναντι σε αυτή την επίθεση. Ερευνητές από την Τσεχία, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έκαναν μπάνιο σε κρύο νερό για 1 ώρα, 3 φορές την εβδομάδα, ανέπτυξαν περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια (τα οποία καταπολεμούν τους ιούς και τις λοιμώξεις) και είχαν γενικά πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Καλύτερη διάθεση

Οι ενδορφίνες είναι το φυσικό αναλγητικό του οργανισμού. Όταν το σώμα κρυώνει, χρησιμοποιεί ενδορφίνες για να αντιμετωπίσει τον πόνο στο δέρμα. Οι δύο βασικές χρήσεις των ενδορφινών είναι η αντιμετώπιση του πόνου και η βελτίωση της ψυχικής διάθεσης (όπως γίνεται στην κορύφωση της σεξουαλικής πράξης όπου το σώμα γεμίζει με ενδορφίνες).

Επίσης, το κρύο θα τονώσει το παρασυμπαθητικό σας σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανάπαυση και την επισκευή του οργανισμού και αυτό μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ντοπαμίνης και σεροτονίνης. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ευτυχίας και στη μείωση των συμπτωμάτων που συνδέονται με την κατάθλιψη.

Καλύτερη κυκλοφορία αίματος

Όταν ζεσταινόμαστε το αίμα έρχεται στην επιφάνεια (επιδερμίδα), ενώ όταν κρυώνουμε συγκεντρώνεται βαθύτερα (όργανα). Και στις δύο ακραίες καταστάσεις θερμοκρασίας, η καρδιά εργάζεται πιο πολύ. Αυτή η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος καθαρίζει τις αρτηρίες, τις φλέβες και τα τριχοειδή αγγεία. Επίσης βοηθάει στην μείωση της κυτταρίτιδας, στην απολέπιση του δέρματος και στην αποβολή των τοξινών.

Καλύτερη σεξουαλική ζωή

Έρευνα έδειξε ότι οι άντρες που έκαναν τακτικά μπάνιο σε κρύο νερό, είχαν αυξημένη παραγωγή τεστοστερόνης, ενώ οι γυναίκες είχαν αντίστοιχη αύξηση στην παραγωγή οιστρογόνων. Αυτές είναι οι βασικές ορμόνες του σεξ για άντρες και γυναίκες. Επιπλέον, αυτές οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα του ατόμου και κατ’ επέκταση του ζευγαριού.

Καύση θερμίδων

Το κολύμπι σε κρύο νερό υποχρεώνει το σώμα να κάψει πολύ περισσότερες θερμίδες από ό,τι το κολύμπι σε ζεστό νερό, επειδή πρέπει να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να παραμείνει ζεστό. Η πρώτη πηγή ενέργειας σε αυτή την περίπτωση είναι φυσικά το αποθηκευμένο λίπος. Το κολύμπι σε κρύο νερό θα αυξήσει επίσης σταδιακά τον μεταβολισμό σας.

Πηγή: onmed.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies