Categories: Ψυχολογία

Κοιμηθείτε νωρίς για καλύτερη ψυχική υγεία

Όσοι κοιμούνται λίγο και προτιμούν να κοιμούνται αργά είναι πιο επιρρεπείς στις αρνητικές σκέψεις και το επίμονο άγχος, σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Μπιγκχάμπτον.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 100 φοιτητές να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια και τεστ σε υπολογιστή ώστε να αξιολογήσουν το δείκτη RNT (επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις). Με τον τρόπο αυτό, μπόρεσαν να εκτιμήσουν κατά πόσο οι συμμετέχοντες ταλανίζονταν από ανησυχίες ή είχαν εμμονές. Οι συμμετέχοντες έδωσαν επίσης πληροφορίες για τις συνήθειές τους όσον αφορά τον ύπνο.

Όσοι προτιμούσαν να κοιμούνται αργά ή δεν απολάμβαναν αρκετό ύπνο ήταν πιο πιθανό να βασανίζονται από αρνητικές σκέψεις σε σύγκριση με όσους συνήθιζαν να κοιμούνται νωρίς και να ξυπνούν νωρίς και όσους κατάφερναν να απολαύσουν περισσότερες ώρες ύπνου σε καθημερινή βάση.

Η συσχέτιση που εντόπισαν οι ερευνητές είναι δύσκολο να εξηγηθεί και είναι πιθανό οι ανησυχίες να οδηγούν στον κακό ύπνο και όχι το αντίθετο.

Μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2013 στην επιθεώρηση Journal of Occupational Psychology είχε καταδείξει βέβαια ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ του κακού ύπνου και των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Οι επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις, όπως αυτές που περιέγραψαν οι συμμετέχοντες στο πλαίσιο της νέας μελέτης, έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με τις αγχώδεις διαταραχές, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και το μετατραυματικό στρες.

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Cognitive Therapy and Research.

Πηγή: onmed.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies