Home / Διατροφή / Δίαιτα / Αυτός είναι ο πιο αλλόκοτος λόγος που παχαίνουμε!
Αυτός είναι ο πιο αλλόκοτος λόγος που παχαίνουμε!

Αυτός είναι ο πιο αλλόκοτος λόγος που παχαίνουμε!

Ξέρουμε πολύ καλά ότι παχαίνουμε όταν ενδίδουμε σε γλυκά και πρόχειρα γεύματα, όταν καθόμαστε όλη μέρα και δε γυμναζόμαστε και όταν ξεφεύγουμε με τις ποσότητες των θερμίδων που καταναλώνουμε καθημερινά.

Ωστόσο, νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology αποκαλύπτει ότι τα περιττά κιλά είναι παράλληλα ένα φαινόμενο με… κοινωνική διάσταση!

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern των ΗΠΑ διαπίστωσαν πως είναι πιο πιθανό να παχύνουμε αν μας περιτριγυρίζουν «τοξικοί» άνθρωποι.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν σε 3.074 άτομα και κάλυπταν περίοδο 10 ετών. Τα στοιχεία αφορούσαν τόσο στις διακυμάνσεις του βάρους των συμμετεχόντων όσο και στην έκθεση αυτών σε «υποστηρικτικές ή αρνητικά φορτισμένες διαπροσωπικές σχέσεις». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, οι συμμετέχοντες που περιβάλλονταν από «τοξικούς» ανθρώπους ήταν πιο πιθανό να δουν το δείκτη της ζυγαριάς τους να ανεβαίνει.

Η εξήγηση είναι απλή: Οι άνθρωποι αυτοί μας προκαλούν έντονο και πέρα για πέρα περιττό στρες, το οποίο αποδεδειγμένα συμβάλλει στην επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού και κατ’ επέκταση την αύξηση του βάρους ή την αδυναμία απώλειας βάρους, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουμε.

Οι ερευνητές τονίζουν επίσης ότι οι αρνητικοί, επικριτικοί και νευρωτικοί άνθρωποι μας εξωθούν να υιοθετήσουμε «δυσπροσαρμοστικές στρατηγικές αντιμετώπισης που αφορούν στην υγεία μας». Με άλλα λόγια, το στρες μπορεί να μας «σπρώξει» στην ανθυγιεινή διατροφή ή να μας αποτρέψει να γυμναστούμε επειδή έχουμε κακή διάθεση.

Αντιθέτως, σημειώνουν οι ερευνητές, οι υποστήριξη που απολαμβάνουμε από τον κοινωνικό μας περίγυρο προστατεύει από τέτοιες αρνητικές επιδράσεις ή εξουδετερώνει την επίδραση των «τοξικών» ανθρώπων.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης

Τα ιδανικά σνακ που θα σε βοηθήσουν να χάσεις τα περιττά κιλά -Eξυπνα και υγιεινά

Τα ιδανικά σνακ που θα σε βοηθήσουν να χάσεις τα περιττά κιλά -Eξυπνα και υγιεινά

Πάντα ψάχνουμε και θα ψάχνουμε τρόπους να χάσουμε τα περιττά κιλά που μας ταλαιπωρούν. Αυτό …