Categories: Διατροφή

Πόσο καιρό παίρνει η τροφή μου να μετατραπεί σε λίπος;

του Δημήτρη Π. Μπερτζελέτου, Κλινικού Διαιτολόγου-Διατροφολόγου MSc,
Ερώτηση: «Πόσο καιρό παίρνει η τροφή μου να μετατραπεί σε λίπος; Για παράδειγμα, αν τρώω υγιεινά τις περισσότερες ημέρες και κάποια στιγμή φάω ένα μεγάλο cheeseburger, μετά από πόσο καιρό θα το δω το cheeseburger να αυξάνει το βάρος μου;»
Απάντηση. Δεν λειτουργεί έτσι το πράγμα! Οι περισσότερες από μέρα σε μέρα αλλαγές του βάρους δεν αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στο λίπος του σώματος, αλλά οφείλονται σε προσωρινές διακυμάνσεις σχετικά με το νερό ή/και τα ‘απόβλητα’ του σώματος.
Αν τακτικά επιδίδεστε σε πρόσληψη θερμίδων μεγαλύτερη από τις ανάγκες σας, τότε ναι η περίσσεια θερμίδων αποθηκεύεται ως λίπος. Τελικά, αυτό θα δώσει μετρήσιμη αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό ισχύει για κάθε είδος των τροφίμων – ακόμη και για «υγιεινά” τρόφιμα. Δηλαδή, ένα απλό cheeseburger δεν είναι περισσότερο πιθανό να «μετατραπεί σε λίπος» από μια σαλάτα Καίσαρα..
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τρανς λιπαρά, και άλλες κενές θερμίδες. Αυτά τα τρόφιμα δεν περιέχουν μόνο πολλές θερμίδες, αλλά μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό και την όρεξη με τέτοιους τρόπους ώστε τελικά να προωθούν την αύξηση του σωματικού βάρους.
Πάντως, υπό κανονικές συνθήκες (και όχι υπό το πρίσμα ενός ριάλιτι σόου της τηλεόρασης) θα πρέπει να τρώτε περισσότερες θερμίδες για αρκετές ημέρες για να προσθέσετε στο σώμα σας αξιοσημείωτο ποσό λίπους. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει, αντίστοιχα, να περιορίσετε τη θερμιδική πρόσληψη για αρκετές ημέρες ώστε να καταφέρετε να χάσετε σημαντικό ποσό λίπους.
Εδώ είναι λοιπόν η ουσία: Αν τρώτε ορθά σχεδόν κάθε μέρα (πολλά φρούτα, λαχανικά, όχι τηγανητά, όχι συσκευασμένα τρόφιμα), μια απλή ‘γευστική απόλαυση’ είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά το λίπους του σώματός σας.
Σε αυτές τις περιπτώσεις μου αρέσει να λέω:
«δεν είναι το θέμα καλύτερης ή χειρότερης ημέρας, το θέμα είναι πώς και τι τρώτε τις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ημέρες, αυτό καθορίζει τη γενική υγεία σας».

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies