Categories: Διατροφή

Πόσο καφέ να πίνετε για να μην πάθετε άνοια!

Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι ο καφές έχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία μας, όταν καταναλώνεται βέβαια χωρίς ζάχαρη, γάλα ή άλλα πρόσθετα και στις κατάλληλες ποσότητες.

Μία ακόμη μελέτη έρχεται να προστεθεί στην τεράστια διεθνή βιβλιογραφία επί του θέματος, καταδεικνύοντας αυτή τη φορά την ευεργετική δράση του απολαυστικού ροφήματος για τον εγκέφαλο.

Η έκθεση που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Επιστημονικής Πληροφόρησης για τον Καφέ (ISIC) αναφέρει πως τρεις έως πέντε κούπες καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ έως και κατά 20%.

Ωστόσο, ειδικοί από ερευνητικούς οργανισμούς (Alzheimer’s Research UK, Alzheimer’s Society κ.α.) τονίζουν ότι πρόκειται για συσχετίσεις που δεν έχουν αποδειχθεί βάσει κλινικών δοκιμών.

Η νέα έκθεση παρουσιάζει αναλυτικά πώς επηρεάζει η διατροφή μας την εκδήλωση των διάφορων μορφών άνοιας, όπως το Αλτσχάιμερ. Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ψάρι, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο, έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου. Η προστατευτική αυτή δράση του συγκεκριμένου διατροφικού προγράμματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στις πολυφαινόλες, συστατικά που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες και στον καφέ.

Η Δρ Iva Holmerova, αντιπρόεδρος του οργανισμού Alzheimer Europe, δηλώνει πως «τα στοιχεία της έκθεσης είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά», καθώς ο καφές είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές ρόφημα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Holmerova συμπληρώνει επίσης πως «η νοητική κατάπτωση αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της διαδικασίας της γήρανσης, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η διατροφή και οι καθημερινές συνήθειες μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο».

Ο καφές προλαμβάνει ως ένα βαθμό το σχηματισμό των αμυλοειδών πλακών και των νευροϊνιδιακών κόμβων στον εγκέφαλο, δύο χαρακτηριστικούς δείκτες του Αλτσχάιμερ. Παράλληλα, η καφεΐνη και οι πολυφαινόλες του καφέ καταπραΰνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από την εκφύλιση, ιδιαίτερα στον ιππόκαμπο και τον εγκεφαλικό φλοιό, περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη μνήμη.

Πηγή: onmed.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies