Categories: Συμβουλές

Αυχενικό σύνδρομο: Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα που μπορεί να προκαλείται από βλάβες στα μαλακά μόρια (μύες, σύνδεσμοι, νεύρα), καθώς και από διαταραχές οστών και αρθρώσεων.

Οι συχνότερες περιπτώσεις αυχεναλγίας οφείλονται σε διαταραχές των μαλακών μορίων λόγω τραυματισμού ή μακροχρόνιας φθοράς των ανάλογων στοιχείων. Σπανιότερα, πόνος μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις ή όγκους.

Η κακή στάση του σώματος στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η εργασία και ο ύπνος, προκαλούν καταπόνηση των μυών και των συνδέσμων της περιοχής, με αποτέλεσμα τον πόνο και τον περιορισμό της κίνησης. Ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται και στο κεφάλι ή τον ώμο.
Ο όρος αυχενικό σύνδρομο, αν και χρησιμοποιείται συχνά, δεν αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη ιατρική πάθηση και καλό είναι να αποφεύγεται.

Η αντιμετώπιση του πόνου στον αυχένα, ξεκινάει με ένα λεπτομερές ιστορικό και μια πλήρη νευρολογική εξέταση. Αν κριθεί απαραίτητο, θα ζητηθούν περαιτέρω εξετάσεις όπως απλές ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία και νευροφυσιολογικός έλεγχος.

Ένας συνήθης πόνος στον αυχένα (πιάσιμο ή ψύξη) αντιμετωπίζεται με απλά μέσα (ξεκούραση, φάρμακα, ένα αυχενικό κολάρο), ενώ πολύτιμη είναι η βοήθεια ενός φυσικοθεραπευτή.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια

-Σε περίπτωση έντονου πόνου στον αυχένα μετά από μία κάκωση (τροχαίο ατύχημα, πτώση κλπ) εκπαιδευμένο προσωπικό θα πρέπει να ακινητοποιήσει τον αυχένα του ασθενούς με κατάλληλο κολάρο ώστε να αποφευχθεί κίνδυνος επιπλέον βλάβης ή πιθανής παράλυσης.

-Ιατρική βοήθεια θα πρέπει να αναζητηθεί σε περίπτωση που η κάκωση του αυχένα προκαλεί ανυποχώρητο πόνο και ιδιαίτερα όταν ο πόνος αντανακλά στα χέρια ή τα πόδια.

-Αντανακλώμενος πόνος ή μουδιάσματα στα χέρια ή τα πόδια ή αδυναμία των μυών στα χέρια ή τα πόδια χωρίς ιδιαίτερο πόνο θα πρέπει επίσης να ελέγχεται.

Αν δεν υπάρχει κάκωση, ιατρική βοήθεια θα πρέπει να αναζητείτε όταν:

-Ο πόνος στον αυχένα είναι συνεχής και επίμονος.

-Αυξάνει σε ένταση.

-Συνοδεύεται με πόνο που αντανακλάει σε χέρι ή πόδι.

-Συνοδεύεται με πονοκέφαλο, ή αίσθημα μουδιάσματος ή αδυναμίας.

Σε περίπτωση που ο πόνος δεν ανταποκρίνεται στην συντηρητική θεραπεία ή όταν εμφανίζονται νευρολογικά συμπτώματα, όπως αδυναμία στα χέρια ή δυσκολία στο περπάτημα, χρειάζεται ειδική νευροχειρουργική επέμβαση στον αυχένα.

Πηγή: onmed.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies