Home / Υγεία / Γυναίκες στην Ογκολογία. Ενημερωτικές εκδηλώσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα
Γυναίκες στην Ογκολογία. Ενημερωτικές εκδηλώσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα

Γυναίκες στην Ογκολογία. Ενημερωτικές εκδηλώσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα

Οι «Γυναίκες στην Ογκολογία»
‘…ρίχνουν φως στον καρκίνο του πνεύμονα…’
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η επιδημία της εποχής μας. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας του προηγμένου κόσμου. Οι θάνατοι από καρκίνο πνεύμονα ξεπερνούν τους θανάτους από καρκίνο μαστού, προστάτη και εντέρου μαζί!! Σήμερα υπολογίζεται οτι 1 στους 13 άνδρες και 1 στις 16 γυναίκες θα προσβληθούν από καρκίνο πνεύμονα. Και ενώ στους άνδρες ο καρκίνος του πνεύμονα μειώνεται, στις γυναίκες συνεχίζει να αυξάνεται, και είναι σήμερα η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες. Παρ΄όλα αυτά ο καρκίνος πνεύμονα δεν είναι πια ανίκητος. Η τεράστια πρόοδος της επιστήμης έχει προσφέρει θεραπευτικές λύσεις που συχνά οδηγούν στην πλήρη ίαση, ενώ η πρόληψη και η αποφυγή του καπνίσματος παραμένει η καλύτερη προστασία. Το κάπνισμα είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί. Η παγκόσμια επιδημία του καπνίσματος σκοτώνει σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, από τους οποίους πάνω από 600.000 είναι παθητικοί καπνιστές. Αν δεν δράσουμε σήμερα, το κάπνισμα θα σκοτώσει μέχρι και 8 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2030, από τους οποίους πάνω από το 80% ζει σε χώρες μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος.Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας καθιέρωσε τον μήνα Νοέμβριο ως «Μήνα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Για τον Καρκίνο του Πνεύμονα».
Φέτος τον Νοέμβριο λοιπόν, οι ‘Γυναίκες στην Ογκολογία’ απομυθοποιούν τον καρκίνο του πνεύμονα και ενημερώνουν έγκυρα για το πρόβλημα στη χώρα μας ώστε όλοι μαζί να μάθουμε και να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά αυτόν τον ‘μαύρο’ εχθρό.
Μια σειρά δράσεων οργανώνονται ανά την Ελλάδα:
  1. Το Σάββατο 15/11/14, στις 12:30, στο Ηράκλειο Κρήτης, στο ξενοδοχείο CandiaMaris, στα πλαίσια του 22ου Μετεκπαιδευτικού Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας, οι ‘Γυναίκες στην Ογκολογία’ οργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο ‘σταματάμε το κάπνισμα- ξεκινάμε να ζούμε’. Επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα ενημερώσουν το κοινό για τον καρκίνο του πνεύμονα και τις στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισης στη χώρα μας και στην Ευρώπη.
  1. Την Τρίτη 18/11/14, στις 18:00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά –κτήριο Παλαιού Ταχυδρομείου, οι ‘Γυναίκες στην Ογκολογία’ σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά, οργανώνουν μεγάλη ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο ‘…ρίχνουμε φως στον καρκίνο του πνεύμονα…’. Σύλλογοι ασθενών και εθελοντών, διακεκριμένοι ογκολόγοι και πνευμολόγοι και ευρύ κοινό, θα συζητήσουν για την επιδημία του καρκίνου του πνεύμονα, για τις ιδιαιτερότητες και την αύξησή του στις γυναίκες, για πρόληψη και screening, αλλά και για τις νέες θεραπευτικές εξελίξεις με τα μοριακά στοχευμένα φάρμακα. Η βραδιά θα κλείσει με τον Πειραιά να πρωτοπορεί ‘ρίχνοντας φως’ συμβολικά για τον καρκίνο του πνεύμονα.
  1. Την Δευτέρα 24/11/14, στις 18:30, στο ξενοδοχείο Βυζαντινό στην Πάτρα, οι ‘Γυναίκες στην Ογκολογία’ με την στήριξη της Διεύθυνσης Υγιεινής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, οργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση ανοικτή για το κοινό, για τον καρκίνο του πνεύμονα, το κάπνισμα και τις στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισης. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, θα διενεργηθούν δωρεάν σπιρομετρήσεις για το κοινό από πνευμονολόγους της πόλης, κάνοντας πράξη την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.
  1. Την Τετάρτη 26/11/14 στις 18:30 στο Γεν. Νοσοκομείο Πατρών στο ταχύρυθμο 1ος όροφος θα δωθούν μαθήματα αισθητικής καθώς και συμβουλές διαιτητικής διαχείρισης των συμπτωμάτων της θεραπείας για τις γυναίκες υπό θεραπεία για καρκίνο από εξειδικευμένη αισθητικό και διατροφολόγο.
Σε όλες τις παραπάνω δράσεις το κοινό θα ενημερωθεί για τα τελευταία δεδομένα για τον καρκίνο του πνεύμονα, για την σημασία της πρόληψης και ιδιαίτερα για την αναγκαιότητα της ‘συστράτευσης’ όλων μας στον αγώνα για την εξάλειψη της καπνιστικής συνήθειας, που αποτελεί τον κυριότερο αιτιολογικό παράγοντα ανάπτυξης καρκίνου πνεύμονα. Το κάπνισμα είναι μια θανατηφόρα χρονία νόσος και όχι μια αξεπέραστη απόλαυση…

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

Μελάνωμα, ο χειρότερος καρκίνος του δέρματος. Ποιοι κινδυνεύουν; Πώς γίνεται αντιληπτό;

Μελάνωμα, ο χειρότερος καρκίνος του δέρματος. Ποιοι κινδυνεύουν; Πώς γίνεται αντιληπτό;

του Aλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr Το μελάνωμα, ή κακοήθης όγκος των μελανοκυττάρων, αποτελεί την τρίτη συχνότερη …