Categories: Ειδήσεις

Καλό είναι να μην λαμβάνεται παρακεταμόλη πριν και μετά από εμβολιασμό

επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr

Η παρακεταμόλη ή ακεταμινοφαίνη (πχ Depon, Panadol, Lonarid) είναι ένα ήπιο παυσίπονο-αντιπυρετικό που μειώνει τον πυρετό κατά 1 με 2 οC μέσα σε 2 ώρες από την λήψη του.

Πολλές φορές συνιστάται να λαμβάνεται παρακεταμόλη από τους παιδιάτρους για να ανακουφίσει από τις παρενέργειες ενός εμβολίου όπως την ευερεθιστότητα, τον σωματικό πόνο και τον πυρετό. Ο παροδικός πυρετός μετά τη λήψη ορισμένων εμβολίων σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού επεξεργάζεται την ανταπόκρισή του προκειμένου να παράσχει τη βέλτιστη προστασία.

Ερευνητές αναφέρουν ότι τα άτομα που πρόκειται να εμβολιαστούν καλό θα είναι να αποφεύγουν τη λήψη  παρακεταμόλης δύο εβδομάδες πριν και μετά τον εμβολιασμό, αφού τα παυσίπονα αυτά μειώνουν την παραγωγή αντισωμάτων. Με δεδομένο ότι μεγάλα τμήματα των πληθυσμών σε όλον τον κόσμο εμβολιάζονται αυτή τη στιγμή είτε με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης, η προειδοποίηση των ειδικών αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Αν κάποιος παίρνει ασπιρίνη συστηματικά, όπως συμβαίνει με πολλούς ανθρώπους που ακολουθούν αγωγή για καρδιοπάθεια, ή παρακεταμόλη για τον πόνο και τον πυρετό και εμβολιαστεί, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να μην έχει καλή ανοσολογική απόκριση.
Ο παροδικός πυρετός μετά τη λήψη ορισμένων εμβολίων σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, επεξεργάζεται την ανταπόκρισή του προκειμένου να παράσχει τη βέλτιστη προστασία.

Ομως φαίνεται ότι η ασπιρίνη ή η παρακεταμόλη αναστέλλουν τη δράση του ενζύμου CΟΧ-1, το οποίο δρα στους ιστούς όλου του σώματος. Αν μπλοκαριστεί η δράση του CΟΧ-1 ενδέχεται να μειωθεί η ποσότητα των αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός.

Έτσι εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχουν ειδικοί λόγοι για τον έλεγχο του πυρετού, όπως για παράδειγμα σε ένα παιδί με ιστορικό εμπύρετων σπασμών, καλό είναι να μην χορηγούνται αντιπυρετικά παράλληλα με τα εμβόλια», δήλωσαν οι ερευνητές.

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies