Categories: Διατροφή

Με ποιον τρόπο ο καφές προστατεύει τα μάτια σας

Γνωρίζουμε ήδη ότι ο καφές μπορεί να μας δώσει ενέργεια και ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει μας κάνουν καλό με διάφορους τρόπους.

Αλλά μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Cornell έρχεται να δείξει ότι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό του καφέ, το χλωρογενικό οξύ (CLA), μπορεί να αποτελέσει “ασπίδα” για την υγεία των ματιών, προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν νιτρικό οξείδιο στα μάτια ποντικιών-πειραματόζωων, ουσία που οδηγεί σε εκφυλισμό του αμφιβληστροειδούς με την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών και οξειδωτικού στρες. Τα ποντίκια στα οποία είχε χορηγηθεί χλωρογενικό οξύ, αποδείχτηκε ότι δεν παρουσίασαν καμία βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Ο καφές που δεν έχει ακόμα επεξεργαστεί, περιέχει κατά μέσο όρο μόλις 1% καφεΐνη, αλλά 7-9% χλωρογενικό οξύ.

Δεδομένου ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το CLA και οι μεταβολίτες του, απορροφώνται από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, το επόμενο βήμα για την έρευνα αυτή είναι να διαπιστωθεί αν η κατανάλωση καφέ σε ρόφημα διευκολύνει το CLA να διαπεράσει μια μεμβράνη που λειτουργεί ως “φράγμα” μεταξύ αίματος και αμφιβληστροειδούς. Αν η κατανάλωση καφέ αποδειχτεί ότι μεταφέρει το CLA απευθείας στον αμφιβληστροειδή, οι γιατροί μπορεί να καταφέρουν στο μέλλον να συστήνουν κάποια συγκεκριμένη ποικιλία καφέ στους ασθενείς για να αποτρέψουν βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών τους.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη, της νόσου του Πάρκινσον, του καρκίνου του προστάτη, και ακόμη και της νόσου του Alzheimer και άλλων χρόνιων ασθενειών. Έχει, επίσης, αποδειχτεί ότι, ο καφές μπορεί να μειώσει ακόμα και τα ποσοστά θνησιμότητας.

Αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στο πώς ο καφές επηρεάζει την υγεία ενός ατόμου. Για παράδειγμα, ο τρόπος που το σώμα του καθενός μεταβολίζει την καφεΐνη έχει επιπτώσεις για το αν είναι καλή για εκείνον. Επίσης, οι άνθρωποι με μια συγκεκριμένη γενετική προδιάθεση για καρδιακές παθήσεις μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο αν καταναλώνουν καφέ.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην Cornell Chronicle και χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κορέας.

Πηγή: onmed.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies