Home / Υγεία / Πότε ο κίνδυνος υπέρτασης φαίνεται στο… δέρμα

Πότε ο κίνδυνος υπέρτασης φαίνεται στο… δέρμα

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Dermatology δείχνει ότι η υγεία της επιδερμίδας μας συνδέεται άμεσα με την υγεία της καρδιάς μας.

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 13.000 άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να διαπιστώσουν ποια η ακριβής σχέση μεταξύ των δύο.

Ανακάλυψαν οι ασθενείς με σοβαρής μορφής ψωρίαση, αυτοάνοσο νόσημα που εκδηλώνεται με την εμφάνιση κόκκινων φολίδων στην επιφάνεια του δέρματος, είναι κατά 48% πιο πιθανό να πάσχουν από υπέρταση, χωρίς μάλιστα να έχουν υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα διαχείρισης της πάθησης.

Η νέα εκτενέστατη μελέτη επιβεβαιώνει τις επικρατούσες υποθέσεις των ειδικών για την άμεση επίδραση της ψωρίασης στην καρδιαγγειακή λειτουργία.

Αν και τα ακριβή αίτια του φαινομένου παραμένουν ασαφή και δεν αποδείχθηκε κάποια οριστική σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ των δύο παθήσεων, η επικεφαλής της σχετικής μελέτης Δρ Junko Takeshita δηλώνει πως η χρόνια φλεγμονή αποτελεί πιθανότατα τον κοινό παρονομαστή που εξηγεί τα ευρήματα της νέας μελέτης.

Η ψωρίαση εμφανίζεται λόγω δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα αυτό να επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του δέρματος. Η διαδικασία αυτή πυροδοτεί τη χρόνια φλεγμονή. Η φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία με τη σειρά της συμβάλλει στην εκδήλωση της υπέρτασης, στην καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Δρ Takeshita σημειώνει πως θα πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω κατά πόσο η αποτελεσματικότερη διαχείριση της ψωρίασης ενδέχεται να έχει θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή λειτουργία των ασθενών, αναφέροντας μάλιστα πως πραγματοποιούνται επί του παρόντος κλινικές δοκιμές προκειμένου να δοθεί μια οριστική απάντηση στο ερώτημα.

Πηγή: onmed.gr

 

 

 

Διαβάστε επίσης

H σεκουκινουμάμπη της Novartis αναστέλλει την εξέλιξη της δομικής βλάβης των αρθρώσεων στην ψωριασική αρθρίτιδα

H σεκουκινουμάμπη της Novartis αναστέλλει την εξέλιξη της δομικής βλάβης των αρθρώσεων στην ψωριασική αρθρίτιδα

Στενά συνδεδεμένη με την ψωρίαση, η ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ) ανήκει σε ένα φάσμα χρόνιων νόσων …