Categories: Σεξ & Υγεία

Τα λάθη που κάνετε σίγουρα στην χρήση του προφυλακτικού

Μπορεί να είναι πλέον γνωστό σε κάθε ενήλικα ότι η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή είναι απαραίτητη προκειμένου να εκμηδενιστούν οι πιθανότητες για κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) αλλά και κάποιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά πολλοί άνθρωποι κάνουν εν αγνοία τους ορισμένα σημαντικά λάθη που μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα.

Δείτε τα 10 πιο συχνά λάθη που κάνουν τα περισσότερα ζευγάρια στην χρήση του προφυλακτικού, ώστε να μην τα επαναλάβετε:

1. Βάζετε το προφυλακτικό καθυστερημένα: Μεταξύ 17% και 51,1% των ατόμων παραδέχονται ότι βάζουν το προφυλακτικό αφότου έχει αρχίσει η σεξουαλική πράξη και υπάρχει ήδη διείσδυση στον κόλπο της γυναίκας.

2. Βγάζετε το προφυλακτικό πριν τελειώσει η σεξουαλική πράξη: Αυτό είναι ένα λάθος που κάνει το 13,6% με 44,7% των ζευγαριών.

3. “Ξεδιπλώνετε” το προφυλακτικό προτού το φορέσετε: Περίπου το 25,3% των συμμετεχόντων στις έρευνες αυτές παραδέχτηκε ότι πρώτα ξεδιπλώνει το προφυλακτικό και στη συνέχεια το εφαρμόζει στο πέος. Αυτός είναι λάθος τρόπος να φορέσετε το προφυλακτικό, αφού δεν εφαρμόζει σωστά και πολλές φορές σπάει.

4. Δεν αφήνετε κενό στην άκρη του προφυλακτικού για να χωρέσει το σπέρμα: Το 24,3% με 45,7% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι, όταν φοράει το προφυλακτικό, δεν αφήνει καθόλου κενό χώρο στην κορυφή. Αν μετά την εκσπερμάτιση, το σπέρμα δεν μπορεί να συγκεντρωθεί εκεί, τότε μπορεί να υπάρξει διαρροή ή/και σπάσιμο του προφυλακτικού.

5. Βάζετε το προφυλακτικό ανάποδα: Κάθε προφυλακτικό έχει μια πλευρά (εσωτερική) που προορίζεται να είναι σε επαφή με το πέος και μία που προορίζεται να έρθει σε επαφή με το γυναικείο κόλπο (εξωτερική). Έως και το 30,4% των ανθρώπων δεν δίνει σημασία στον τρόπο που ξετυλίγει και φοράει το προφυλακτικό.

6. Δεν ξετυλίγετε το προφυλακτικό μέχρι τέλους: Το 11,2% των γυναικών και το 8,8% των αντρών παραδέχτηκαν ότι ξεκίνησαν πολλές φορές την σεξουαλική πράξη χωρίς να είναι σωστά ξετυλιγμένο (πλήρως) το προφυλακτικό στο πέος του άντρα.

7. Ανοίγετε το πακέτο με τα προφυλακτικά με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ή με τα δόντια: Αυτό το κάνει το 2,1% με 11,2% των ανθρώπων και είναι λάθος, αφού αυξάνει τον κίνδυνο να προκληθούν ζημιές (σκισίματα, τρύπες κλπ) στο προφυλακτικό.

8. Δεν ελέγχετε το προφυλακτικό για τυχόν ζημιές: Το 82,7% των γυναικών και το 74,5% των αντρών παραδέχεται ότι ποτέ δεν εξετάζει αν το προφυλακτικό που χρησιμοποιεί έχει φθορά ή άλλα παρόμοια σημάδια.

9. Χρησιμοποιείτε λιπαντικά με βάση το λάδι: Αυτά τα λιπαντικά καταστρέφουν το υλικό (λάτεξ) από το οποίο είναι φτιαγμένα τα προφυλακτικά. Πρόκειται για ένα λάθος που κάνει το 3,2% των γυναικών και το 4,7% των ανδρών.

10. Δεν φυλάσσετε τα προφυλακτικά στο σωστό μέρος: Το 3,3% με 19,1% των ανθρώπων δεν δίνει σημασία στις οδηγίες φύλαξης και αποθήκευσης των προφυλακτικών και ως εκ τούτου τα αφήνει σε μέρη που μπορεί να προκληθούν ζημιές (πχ μέρη με μεγάλη θερμοκρασία, όπως το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου το καλοκαίρι).

Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sexual Health.

Πηγή: onmed.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies