«Έξυπνο δόντι» θα παρακολουθεί ό,τι συμβαίνει στο στόμα μας!

Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα «έξυπνο δόντι», που καταγράφει πόσο χρόνο ξοδεύει ο κάτοχός του σε μάσημα, ποτό, φαγητό, βήχα ή ακόμα και στο κάπνισμα, ενώ ισχυρίζονται ότι, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς για να παρακολουθούν αναπνευστικά προβλήματα ή να ελέγξουν αν κάποιος ακολουθεί τη διατροφή που θα έπρεπε, αλλά εξακολουθεί να μη χάνει βάρος.

Η λειτουργία αυτής έξυπνης συσκευής, ενός μικροσκοπικού αισθητήρα κίνησης που μοιάζει με δόντι και μπορεί να μπερδέψει ακόμα και τους οδοντιάτρους (!), βασίζεται στο γεγονός ότι οι δραστηριότητες που συμβαίνουν μέσα σε ένα στόμα, οδηγούν στο ανοιγοκλείσιμο του σαγονιού και πάντα με διαφορετικό τρόπο. Ένα πρόγραμμα υπολογιστή, μπορεί να επεξεργαστεί τα δεδομένα που θα του δοθούν και να δείξει στον ενδιαφερόμενο (γιατρό πιθανότατα), τους λόγους για τους οποίους ο κάτοχος του «έξυπνου δοντιού» άνοιξε το στόμα του!

Σε μελέτη που έγινε, οκτώ εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, δέχθηκαν να τοποθετηθεί στο στόμα τους αυτός ο αισθητήρας, ο οποίος συνδέθηκε με έναν υπολογιστή, ώστε να μεταφερθούν οι λαμβανόμενες πληροφορίες. Οι συμμετέχοντες, έβηξαν, ήπιαν νερό, μάσησαν τσίχλες και μίλησαν δυνατά. Όταν το πρόγραμμα του υπολογιστή ρυθμίστηκε να λαμβάνει υπόψη του και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου, αποδείχθηκε πως, είχε ακρίβεια στα αποτελέσματά του σχετικά με τις δραστηριότητας που προηγήθηκαν, κατά 94%.

Οι εφευρέτες της συσκευής, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, έχουν δημιουργήσει και ένα αφαιρούμενο τεχνητό δόντι που περιέχει αισθητήρα, ενώ ελπίζουν να είναι σε θέση να μεταδίδει ασύρματα τις πληροφορίες που συγκέντρωσε σε έναν υπολογιστή ή ένα smartphone, καταργώντας την ανάγκη για σύνδεση με καλώδια.

Το τεχνητό αυτό δόντι, θα πρέπει να αφαιρείται κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να μπορεί να καθαριστεί και να επαναφορτιστεί η μπαταρία του.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν πως πάνω από όλα, είναι η ασφάλεια εκείνου που φέρει το δόντι, αλλά σημειώνουν ότι, αν η συσκευή για κάποιο λόγο καταποθεί, θα περάσει ακίνδυνα μέσα από το σώμα.

 

capitalhealth.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies