Χρήση αντιεπιληπτικών στην κολποδυνία

Ο κολπικός σπασμός είναι η επώδυνη συνουσία που καταστρέφει την ερωτική ζωή πολλών γυναικών και είναι μια πρόκληση για πολλές ειδικότητες όπως η Γυναικολογία, η Ψυχιατρική, η Ουρολογία, η Νευρολογία και η Ψυχανάλυση.

Έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά είδη φαρμάκων για τη λύση αυτού του ενοχλητικού σπασμού αλλά και ψυχοθεραπείες στην υποψία προηγηθέντων βιασμών και κακοποιήσεων.

Τα αντιεπιληπτικά φάρμακα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί αποσπασματικά και σε αυτήν την νέα μελέτη γίνεται απόπειρα να διερευνηθεί συστηματικά η αξιοπιστία μιας τέτοιας αγωγής.

Στην μελέτη μας καταγράψαμε βιβλιογραφικά πόσες τέτοιου τύπου θεραπείες έχουν εφαρμοστεί και ποια τα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια.

Στη διεθνή βιβλιογραφία είχαμε εννέα ανακοινώσεις , μια ανοικτή προοπτική μελέτη, έξι μη πειρατικές εργασίες και δυο ανακοινώσεις περιστατικών.

Τα δημοσιευμένα δεδομένα είναι λίγα και μεθοδολογικά ανεπαρκή για σαφή συμπεράσματα χωρίς καλό σχεδιασμό με έλλειψη ψευδοφάρμακου συγκριτικά και ομάδες παρακολούθησης με τυφλό μοντέλο με ασαφή και υποκειμενικά κυρίως κριτήρια όσο αφορά στην αποτελεσματικότητα του. Οι περισσότερες μελέτες πάντως χρησιμοποίησαν gabarentin. Η μέτρηση πραγματικής αποτελεσματικότητας του φαρμάκου δεν είναι ακόμα εφικτή και όλες οι εργασίες στηριχτήκαν σε υποκειμενικά κριτήρια βελτίωσης που αμφισβητούνται.

Οι συστάσεις των εταιριών για τη νέα αυτή αγωγή είναι επιφύλαξη ,αναμονή και καλύτερος σχεδιασμός προοπτικών μελετών, για το δύσκολο αυτό πρόβλημα.

Ηθικό συμπέρασμα

Οι γυναίκες με σπασμό και πόνο στην ερωτική πράξη δυστυχώς θα πρέπει να κάνουν υπομονή γιατί η ιατρική επιστήμη δεν βρήκε ΛΥΣΗ, όπως και σε άλλα πολλά προβλήματα που περιμένουν χρόνια απαντήσεις.

Είπαμε, οι γιατροί δεν είναι θεοί, όσο και αν μερικοί γιατροί ακόμα το πιστεύουν.

Πηγή: the journal of sexual medicine

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies