Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και ποιός το παθαίνει;
Αν οι ορμόνες μέσα στον οργανισμό μιας γυναίκας δεν “δουλεύουν” με τον σωστό τρόπο, δηλαδή δεν βρίσκονται σε μια ισορροπία μεταξύ τους, τότε οι ωοθήκες παράγουν πολλά ωοθυλάκια (είναι αυτές οι μικρές κυστούλες που σε ένα φυσιολογικό κύκλο, κάθε μήνα, μια απο αυτές απελευθερώνει ένα ωάριο).

Αυτό το σύνδρομο συναντάται σε γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία της ζωής τους, δηλαδή που έχουν περίοδο. Συχνά πρωτοεμφανίζεται κατά την διάρκεια της εφηβείας και δεν είναι κάτι που θεραπεύεται. Σπάνια οι ωοθήκες επανέρχονται στη φυσιολογική τους λειτουργία.   

Ποιά είναι τα συμπτώματα;
Συνήθως οι γυναίκες που έχουν το σύνδρομο έχουν και ακανόνιστη περίοδο. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα σε μερικές απ’ αυτές τις γυναίκες η περίοδος σταματάει. Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστκών ωοθηκών ίσως αντιμετωπίσουν δυσκολία στο να μείνουν έγκυες. Περίπου το 70% αυτών των γυναικών έχουν εντονότερη τριχοφυία στους κροτάφους, στο πηγούνι, πάνω από το στόμα, γύρω από τις θηλές των μαστών, στο στήθος, χαμηλά στην κοιλιά και στους μηρούς.

Ποια είναι η αιτία του συνδρόμου;
Οι επιστημονικές μελέτες παγκοσμίως δεν έχουν δείξει με βεβαιότητα ακόμη, από τι προκαλείται το σύνδρομο των πολυκυστκών ωοθηκών. Ίσως υπάρχει κάποια διαταραχή στον μηχανισμό με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί το σάκχαρο. Λόγω αυτής της διαταραχής, οι ορμόνες που ελέγχουν τις ωοθήκες και την περίοδο δεν βρίσκονται σε κάποια ισορροπία μεταξύ τους.

Δημιουργούν οι πολυκυστικές ωοθήκες μακροχρόνια προβλήματα στη γυναίκα;
Εάν υπάρχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, νεώτερες έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πιθανότερο η γυναίκα στο μέλλον να αναπτύξει υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) ή διαβήτη (σάκχαρο). Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες στο μέλλον για εγκεφαλικό και για έμφραγμα.

Εξαιτίας των ανωμαλιών της περιόδου οι γυναίκες με το σύνδρομο, είναι πιο πιθανό να μην μπορούν να μείνουν έγκυες εύκολα. Επίσης αυτές οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα στο μέλλον να νοσήσουν από καρκίνο του ενδομητρίου ή καρκίνο του μαστού.

Με ποιόν τρόπο ο γιατρός μου μπορεί να διαγνώσει το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;
Ο γιατρός θα ψάξει να βρει τα σημάδια-συμπτώματα του συνδρόμου. Ορισμένες εξετάσεις αίματος που προσδιορίζουν επίπεδα ορμονών στο αίμα, μπορεί να βοηθήσουν στην διάγνωση. Το υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων μπορεί να δείξει αν υπάρχουν μικρές κύστεις στις ωοθήκες, εύρημα που είναι χαρακτηριστικό του συνδρόμου.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Aν υπάρχουν πολυκυστικές ωοθήκες ίσως χρειαστεί η γυναίκα να χάσει βάρος αν το βάρος της είναι πάνω από το φυσιολογικό. Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν να γίνει τακτική η περίοδος και να βελτιωθεί η έντονη τριχοφυία και η ακμή, αν υπάρχουν. Αν υπάρχει διαβήτης (υψηλό σάκχαρο) ή υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να θεραπευτούν. Εάν επιθυμεί να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν να μείνει έγκυος.  
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών δεν είναι το ίδιο με το απλό εύρημα ενός υπερηχογραφήματος όπου απεικονίζονται οι ωοθήκες ως πολυκυστικές. Σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να ισχύουν όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω. Είναι άλλο το “Σύνδρομο Πολυκυστικών ωοθηκών” και άλλο η “εικόνα Πολυκυστικών ωοθηκών” που πολύ συχνά βλέπουμε με το υπερηχογράφημα.

 

Ανδρέας Λ. Κόμης
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Επιστημονικός Υπεύθυνος τμήματος Προγεννητικού Ελέγχου ΜΗΤΕΡΑ
Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου “ΜΗΤΕΡΑ”
medadmin

Leave a Comment
Share
Published by
medadmin

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies