Βούλωσαν τα αυτιά σας στη θάλασσα; Χρήσιμες συμβουλές

 

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο κυρίως τα παιδιά, μετά το μπάνιο να παραπονεθούν ότι τα αυτιά τους έχουν βουλώσει. Συνήθως δε, τις αμέσως επόμενες ημέρες, εμφανίζεται πόνος στο αυτί και η πρώτη κουβέντα του παιδιάτρου, ή του ΩΡΛ, όταν πηγαίνουμε να τα εξετάσει είναι, “έκανε βουτιές;”

Όσο και εάν λατρεύουμε τη θάλασσα, τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας, καλό θα είναι τα αυτιά μας να τα προστατεύσουμε όσο μπορούμε περισσότερο, γιατί είναι μια ευαίσθητη περιοχή που το νερό μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα άσχημα, ακόμη και πόνο.

Mια ενόχληση στο αυτί λοιπόν, συνήθως δεν είναι σοβαρή, είναι όμως ικανή, να μας χαλάσει τη διάθεση και τις διακοπές! Oι πόνοι και το βούλωμα στα αυτιά είναι μια καλοκαιρινή… περιπέτεια, που συνδέεται άμεσα με το κολύμπι και τις βουτιές που απολαμβάνουμε στο νερό. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως σε μια τέτοια περίπτωση;

Αν βουλώσει το αυτί μας καλό θα είναι τις επόμενες ημέρες να αποφύγουμε να βουτήξουμε στο νερό το κεφάλι μας, για να μην επιδεινωθεί το βούλωμα. Όσο και να κουνάμε το κεφάλι μας, θα συνεχίζουμε να έχουμε την αίσθηση ότι ένα ξένο σώμα βρίσκεται μέσα στο αυτί μας. Όταν θα ξαναμπούμε στο νερό ας έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Έτσι μια καλή λύση είναι να φράξουμε το αυτί με ένα βαμβάκι που το έχουμε εμποτίσει σε βαζελίνη, και δεν θα επιτρέψει στο νερό να εισέλθει στον ακουστικό πόρο.

Επειδή μπορεί να έχει δημιουργηθεί κάποια φλεγμονή, δεν θα πρέπει να βάλουμε μέσα στο αυτί μπατονέτες για να τραβήξουν το νερό. Εάν γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με το τύμπανο μας (πχ. Ρήξη) τότε μπορούμε να στάξουμε μέσα στο αυτί λίγες σταγόνες λευκό οινόπνευμα. Το λευκό οινόπνευμα, μπορεί να απορροφά την υγρασία. Το οινόπνευμα επίσης, σε περίπτωση που ο πόνος/βούλωμα προέρχεται από διογκωμένη κυψελίδα, θα την συρρικνώσει. Θα μας ανακουφίσει.

Σε καμία περίπτωση δεν ρίχνουμε λάδι και αυτό γιατί αν η ενόχληση προέρχεται από την κυψελίδα που έχει φουσκώσει, με το λάδι θα φουσκώσει ακόμη περισσότερο και η ενόχληση θα γίνει πιο έντονη.

Υπάρχει και περίπτωση να έχουμε πάθει “εξωτερική ωτίτιδα”. Όταν το νερό μπαίνει στο αυτί μπορεί να μεταφέρει μικρόβια ή μύκητες. Συνήθως βγαίνει αμέσως μόνο του, το αυτί στεγνώνει και έτσι τα μικρόβια και οι μύκητες δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα. Μερικές φορές όμως το νερό παραμένει στο αυτί και δεν μπορεί να βγει. Τότε τα μικρόβια και οι μύκητες αναπτύσσονται, πολλαπλασιάζονται και μπορεί να κάνουν φλεγμονή στο εξωτερικό τμήμα του αυτιού, δηλαδή εξωτερική ωτίτιδα.

Τότε το κανάλι του αυτιού πρήζεται, έχουμε φαγούρα, πονάμε ακόμη και στο ελαφρύ άγγιγμα και συνήθως παρατηρούμε να τρέχει από μέσα ένα γαλακτώδες υγρό. Πρέπει αμέσως να πάμε στον ΩΡΛ, για να μας χορηγήσει θεραπεία (αντιβίωση) και εάν είναι δυνατόν να το καθαρίσει.

Προσοχή στα αυτιά σας λοιπόν και καλές…βουτιές.

Πηγή: ehealthcyprus.com

medadmin

Leave a Comment
Share
Published by
medadmin

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies