Παγωμένο γιαούρτι: το εύκολο σνακ

 

Οι υψηλές θερμοκρασίες απαιτούν δροσιά, και ελαφριά σνακ, που δεν βαραίνουν στομάχι και διάθεση. Τα σημεία πώλησης frozen yoghurt ξεφυτρώνουν πια παντού, παρέχοντας την ασφάλεια των λιγοστών θερμίδων, σε σχέση με τα συνήθη γλυκά. Η μόδα κτίζει ωστόσο μύθους: η γνώση είναι το μόνο όπλο για να καταρριφθούν.

«Δεν είναι αληθές ότι μπορεί να φάει κανείς όσο θέλει», σημειώνει η κυρία Κατερίνα Χρέμου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος. «Στα περισσότερα παγωμένα γιαούρτια, κατά τη διαδικασία παρασκευής, προστίθεται επιπλέον ζάχαρη ή κρέμα γάλακτος. Ενδεικτικό είναι ότι στα περισσότερα καταστήματα, η πιο light εκδοχή γιαουρτιού περιέχει περίπου 30-35 θερμίδες στα 30 γραμμάρια και 20 γραμμάρια ζάχαρης. Αυτό μεταφράζεται ως εξής: τα 480 γραμμάρια της μεγάλης συσκευασίας περιέχουν 380 θερμίδες και 76 γρ. ζάχαρης, πριν από την προσθήκη οποιασδήποτε γαρνιτούρας».
Σύμφωνα με την ειδικό, οι γαρνιτούρες δεν έχουν πολλές θερμίδες μόνον αν περιέχουν φρούτα. Οι υπόλοιπες έχουν υπολογίσιμη θερμιδική αξία: αποξηραμένα φρούτα (100 θερμίδες και 0,4 γρ. λίπους), δημητριακά (110 θερμίδες και 3 γρ. λίπους) , ανάμεικτοι ξηροί καρποί (165 θερμίδες και 15 γρ. λίπους στα 30γρ).
Για ποικιλία στη γεύση και την υφή, πειραματιστείτε με διαφορετικά είδη φρούτων. Ποσότητα 30 γρ. φρούτου δίνουν 15 θερμίδες και 0,1 γρ λίπους. Βεβαιωθείτε ότι τα φρούτα είναι φρέσκα και δεν διατηρούνται σε σιρόπι.
Η επάρκεια σε προβιοτικά
«Υπάρχει μία ολόκληρη μυθολογία για το αν το παγωμένο γιαούρτι είναι επαρκές σε προβιοτικά, που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό και το γαστρεντερικό σύστημα», τονίζει η κυρία Χρέμου. «Τα προβιοτικά βρίσκονται μεν στο γιαούρτι, οι διαδικασίες επεξεργασίας ωστόσο – όπως η ψύξη σε ακραίες θερμοκρασίες -, πιθανώς να επηρεάσουν τη επαρκή δράση των προβιοτικών, ακόμα και την επιβίωσή τους. Τα προβιοτικά συνεχίζουν λοιπόν να υπάρχουν, αλλά εξετάζεται η δράση τους σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών».

Ο μύθος του κυρίου γεύματος
«Το παγωμένο, όπως και το κανονικό γιαούρτι, δεν αποτελεί πλήρες, κύριο γεύμα», τονίζει η κυρία Χρέμου. «Μια μερίδα, (1 ½ κούπα) εξασφαλίζει 15% της ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου και 5,5 γρ. πρωτεΐνης, αλλά ακόμα 30 γρ. σακχάρων. Δεν μπορούμε λοιπόν να θεωρούμε, το παγωμένο γιαούρτι σαν πλήρες γεύμα, αλλά σαν σνακ ή ελαφρύ βραδινό γεύμα, υπό προϋποθέσεις».
Πηγή: www.kwsnews.gr
medadmin

Leave a Comment
Share
Published by
medadmin

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies