Home / Ειδήσεις / 1 στους 4 υποφέρει από ρευματικές παθήσεις
1 στους 4 υποφέρει από ρευματικές παθήσεις

1 στους 4 υποφέρει από ρευματικές παθήσεις

Υπολογίζεται ότι σήμερα 1 στους 4 ενήλικες κατοίκους της χώρας μας (27%) παρουσιάζει κάποια ρευματική πάθηση. Συνολικά, περίπου 2.500.000 ενήλικες Έλληνες πάσχουν από ρευματικές παθήσεις. Η συχνότητα δε αυτή αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας.

Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι οι ρευματικές παθήσεις είναι λίγες. Η αλήθεια είναι ότι οι ρευματικές παθήσεις είναι πολλές, περίπου 200. Είναι, επίσης, ευρύτατα διαδεδομένη η αντίληψη ότι τα “αρθριτικά” και τα “ρευματικά”, δηλ. οι ρευματικές παθήσεις, προσβάλλουν τις μεγάλες ηλικίες και ότι, επομένως, είναι κατ’ εξοχήν πρόβλημα των ηλικιωμένων. Στην πραγματικότητα, όμως, καμία ηλικία δεν είναι απρόσβλητη.

Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι προσβάλλει περίπου από 0,5-1% των ενηλίκων παγκοσμίως ενώ η αναλογία προσβολής γυναικών προς ανδρών είναι 3:1. Μπορεί να εκδηλωθεί σε κάθε ηλικία ενώ είναι πιο συχνή όσο αφορά στις γυναίκες προς το τέλος της δεκαετίας των 30 και στους άνδρες από τα 60-80 έτη.

Τα αίτια που την προκαλούν είναι άγνωστα

Τα κλινικά ευρήματα και συμπτώματα που μπορεί να έχει κάποιος ασθενής κατά την έναρξη του νοσήματος είναι είτε αιφνίδια έναρξη πόνου, πρωινή δυσκαμψία, διόγκωση πολλαπλών αρθρώσεων σε διάστημα εβδομάδων έως μηνών χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος τραυματισμός ή κάκωση, είτε σταδιακή προσβολή αρθρώσεων, αρχικά ως μονοαρθρίτδα ή ολιγοαρθρίτιδα η οποία εξελίσσεται σε πολυαρθρίτιδα. Μπορεί κάποιος να έχει γενικά συμπτώματα όπως καταβολή, κόπωση, δεκατική πυρετική κίνηση συνήθως έως 38 C βαθμούς ενώ μπορεί να συνυπάρχει απώλεια βάρους κυρίως στην προχωρημένη νόσο. Συχνότερα προσβάλλονται κυρίως οι μικρές αρθρώσεις των άκρων χειρών/άκρων ποδών, καρποί, γόνατα. Χαρακτηριστικό της είναι η πρωινή δυσκαμψία η οποία διαρκεί συνήθως άνω των 2 ωρών που βελτιώνεται με τη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ασθενείς έχουν χαρακτηριστική δυσκολία στο πρωινό χτένισμα, πλύσιμο δοντιών και στο να ντυθούν.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να συνδέεται και με εξωαρθρικές εκδηλώσεις με προσβολή πολλαπλών συστημάτων, καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, εκδηλώσεις από οφθαλμούς, δέρμα, αιματολογικές, νευρολογικές, νεφρικές.  Η διάγνωση τίθεται από τον ειδικό Ρευματολόγο Ιατρό κυρίως μετά από κλινική εξέταση, εργαστηριακό έλεγχο και απεικονιστικό έλεγχο.

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι ένας τύπος φλεγμονώδους αρθρίτιδας που σχετίζεται με την ψωρίαση. Οι  ασθενείς μπορεί να έχουν προσβολή του δέρματος ή και των ονύχων (λεπιδώδεις, δερματικές βλάβες, γραμμώσεις και βαθουλώματα στα νύχια), πόνο στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και οίδημα στα δάχτυλα που τα κάνει να μοιάζουν στο σχήμα με λουκάνικα.

Πρόκειται για νόσο του ανοσοποιητικού συστήματος και περιλαμβάνει δερματικές εκδηλώσεις ψωρίασης που εμφανίζονται συνήθως σαν κόκκινες πλάκες στο δέρμα του ασθενή καλυμμένες από αργυρόχρωμα λέπια και φλεγμονή στις αρθρώσεις, που προκαλεί οίδημα και πόνο. Η ψωριασική αρθρίτιδα αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των αρθρώσεων και αναπηρία.

Η νόσος εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 30-55 ετών με μικρές διαφορές στη συχνότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η ψωρίαση συνήθως προηγείται της αρθρίτιδας, αλλά περίπου στο 20% των ασθενών η εμφάνιση είναι ταυτόχρονη, ενώ περίπου στο 15% των ασθενών η αρθρίτιδα προηγείται της ψωρίασης.

Η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα  είναι ένα φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα, όχι τόσο σπάνιο,  άγνωστης αιτιολογίας, που αφορά κυρίως ηλικίες 20 – 45 ετών, με τους άντρες να έχουν συνήθως βαρύτερη νόσο.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της νόσου είναι :

– η φλεγμονώδης οσφυαλγία που εμμένει για πάνω από τρεις μήνες
– έντονος πόνος στους γλουτούς
– δυσκαμψία της σπονδυλικής στήλης το πρωί ή μετά από ακινησία
– αρθρίτιδα σε μια ή λίγες αρθρώσεις, όπως δάχτυλα, ισχία ή γόνατα
– ίσως γενικά συμπτώματα, όπως καταβολή , απώλεια βάρους, κατάθλιψη
– τενοντίτιδες, τενοντοελυτρίτιδες
– ενθεσίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στις ενθέσεις των τενόντων των μυών , με πιο συχνή εντόπιση  τον αχίλλειο τένοντα

Όμως δεν περιορίζεται μόνο στο μυοσκελετικό. Μπορεί να προσβάλει και άλλα όργανα όπως τους οφθαλμούς, τα μεγάλα αγγεία και την καρδιά, τους πνεύμονες, αλλά και το έντερο.

Θεραπευτική προσέγγιση για τα ρευματικά νοσήματα
Εκτός από τις κλασσικές θεραπείες, σήμερα υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες βιολογικές θεραπείες για τους ασθενείς που δεν θα ανταποκριθούν στις πρώτες.

Έτσι με την εφαρμογή του κατάλληλου για κάθε ασθενή  θεραπευτικού προγράμματος, σήμερα είναι εφικτή η επίτευξη των στόχων της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ρευματικών νοσημάτων. Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν:

– ύφεση, δηλαδή σταμάτημα της νόσου
– ανακούφιση από τον πόνο
– έλεγχο των συμπτωμάτων
– αναστολή της εξέλιξης της νόσου
– πρόληψη της αναπηρίας
– βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ασθενών

Δωρεάν εξετάσεις
Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης, στο πλαίσιο των εκτεταμένων προγραμμάτων που εφαρμόζει για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού της πόλης, διοργανώνει την Κυριακή 17 Απριλίου στο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο “Μίκης Θεοδωράκης” ώρα 11.00 π.μ. ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τις Ρευματικές Παθήσεις.

Η ενημερωτική εκδήλωση συνοδεύεται από σειρά δωρεάν εξετάσεων για το σύνολο των παρευρισκομένων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, κατά την διάρκεια της εβδομάδας που ακολουθεί, 18 έως 22 Απριλίου στο Ιατρείο του Α΄ Κ.Α.Π.Η. Αργυρούπολης.

Διαβάστε επίσης

Μήπως οι γονείς σας πάσχουν από κατάθλιψη;

Μήπως οι γονείς σας πάσχουν από κατάθλιψη;

Έρευνες που έχουν γίνει σε διαγνώσιμες καταθλιπτικές διαταραχές στην Ευρώπη έδειξαν ότι το ποσοστό τους …