Τα αντικολλητικά σκεύη που χρησιμοποιούμε καθημερινά συνδυάζουν το υγιεινό μαγείρεμα, τη νοστιμιά και την ευκολία. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η χρήση τους δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

Ο αμερικανικός οργανισμός για την περιβαλλοντική προστασία (United States Environmental Protection Agency – EPA) εξέδωσε πρόσφατα πιο αυστηρούς περιορισμούς για τη χρήση των υπερφθιοριωμένων υδρογονανθράκων (PFCs), που χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές των αντικολλητικών σκευών.

Σε εργαστηριακή έρευνα σε πειραματόζωα, το συστατικό υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ (PFOA), σχετίστηκε με αυξημένη εμφάνιση όγκων στο ήπαρ, το πάγκρεας και τους όρχεις καθώς και με μειωμένη γονιμότητα. Γιατί μας ενδιαφέρει αυτό; Επειδή το συγκεκριμένο χημικό είναι ένα από αυτά που χρησιμοποιούνται στην αλυσίδα των αντιδράσεων που οδηγούν στη δημιουργία της συνηθισμένης αντικολλητικής επίστρωσης των σκευών. Σύμφωνα με την ΕΡΑ, τα PFC είναι επικίνδυνα για τα πειραματόζωα και παρότι δεν υπάρχουν ακόμη ξεκάθαρα στοιχεία για τον άνθρωπο, είναι κάτι που ίσως δεν θέλει να διακινδυνέψει κανείς.

Ο αμερικανικός οργανισμός έχει ήδη εκδώσει οδηγία στις κατασκευάστριες εταιρίες να σταματήσουν τη χρήση του συγκεκριμένου χημικού μέχρι το τέλος του 2015. Τι γίνεται στο μεταξύ; Να θεωρήσουμε ανθυγιεινά τα αντικολλητικά μας σκεύη; Μάλλον όχι!

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Food Additives and Contaminents έλεγξε 26 αντικολλητικά σκεύη υπό ακραίες συνθήκες και κατέληξε πως κανένα τους δεν απελευθέρωσε βλαβερά χημικά. Η χρήση της αντικολλητικής επίστρωσης θεωρείται ασφαλής καθώς μέρος της διαδικασίας παρασκευής τους συμπεριλαμβάνει τη θέρμανση της επίστρωσης σε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση των βλαβερών χημικών προτού τα σκεύη φτάσουν στη γραμμή παραγωγής.

Παρόλα αυτά, για να χρησιμοποιείτε με ασφάλεια τα αντικολλητικά σας σκεύη μαγειρεύετε σε μέτρια ή χαμηλή θερμοκρασία και αν κάποιο έχει γραντζουνιές ή έχει ξεφλουδίσει καλό είναι να το αντικαταστήσετε. Πέρα από οποιονδήποτε δυνητικό κίνδυνο για την υγεία σας, εάν έχει φθαρεί το σκεύος έχει χάσει την αντικολλητική του ιδιότητα που το κάνει τόσο “φιλικό” με το εύκολο και υγεινό μαγείρεμα!