Home / Υγεία / Είναι το botox η λύση για τις ημικρανίες;
Είναι το botox η λύση για τις ημικρανίες;

Είναι το botox η λύση για τις ημικρανίες;

Η αρχή της χρήσης botox για την ανακούφιση της ημικρανίας ξεκινά πριν από μερικά χρόνια, όταν οι ασθενείς μετά τη θεραπεία ανέφεραν βελτίωση των συμπτωμάτων του πόνου. Οι πρώτες μελέτες που έγιναν για να αποδειχθεί αν πράγματι η θεραπεία με botox μπορεί να βοηθήσει, είχαν “μοιρασμένα” συμπεράσματα.

Ειδικότερα, φάνηκε πως το botox δεν προσέφερε καμία βοήθεια σε ασθενείς με επεισοδιακή ημικρανία (δηλαδή σε ασθενείς με λιγότερες από 15 ημέρες με ημικρανία το μήνα) και σε ασθενείς με κεφαλαλγία τάσεως. Ωστόσο, νεότερες μελέτες με ειδικό πρωτόκολλο χορήγησης (συγκεκριμένα σημεία και συγκεκριμένες δόσεις) σε ασθενείς με χρόνια ημικρανία (δηλαδή σε ασθενείς με ημικρανία για περισσότερες από 15 ημέρες το μήνα), έδειξαν ότι το botox μπορεί να προσφέρει μία σχετική μείωση, αλλά όχι πλήρη εξάλειψη των ημικρανιών τους.

Έτσι στην ιατρική πράξη οι περισσότεροι ασθενείς με χρόνια ημικρανία, παράλληλα και ανεξάρτητα από τη χρήση του botox, πιθανότατα να πρέπει να χρησιμοποιούν και εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή.

Οι ενέσεις γίνονται στο μέτωπο, το λαιμό και τον αυχένα, ανάλογα με την περιοχή όπου εντοπίζεται ο πόνος. Η βοτουλινική τοξίνη έχει την ιδιότητα να αδρανοποιεί τα νευροπεπτίδια που προκαλούν πονοκέφαλο καθώς και να αναστέλλει τη διαδικασία μετάδοσης του αισθήματος πόνου μέσω των νεύρων. Επίσης, προκαλεί μερική παράλυση του μυ όπου εντοπίζεται ο πόνος, ανακουφίζοντας τον ασθενή.

Οι ενέσεις γίνονται στην πλευρά του κεφαλιού όπου εντοπίζεται ο πονοκέφαλος, αλλά και στην αντίθετη πλευρά, ακόμα και αν ο ασθενής δεν πονάει. Αυτό γίνεται γιατί έχει παρατηρηθεί ότι εάν γίνουν ενέσεις μόνο από τη μία πλευρά, θα εμφανιστεί πονοκέφαλος στην άλλη πλευρά του κεφαλιού. Με την πραγματοποίηση ενέσεων και στις δύο πλευρές, αποφεύγεται αυτό το ενδεχόμενο.

Εντούτοις, η διάγνωση της χρόνιας ημικρανίας και η χορήγηση του botox συνίσταται να γίνεται  υπό την επίβλεψη νευρολόγων ειδικών στην αντιμετώπιση της χρόνιας ημικρανίας, καθώς ο ειδικός νευρολόγος είναι ο ιατρός που μπορεί να διαγνώσει σωστά τη χρόνια ημικρανία (άρα και τους κατάλληλους ασθενείς), έχει κάνει τη σχετική εκπαίδευση ειδικά για τη χορήγηση του botox στη χρόνια ημικρανία, και μπορεί να χορηγήσει την κατάλληλη λοιπή εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή.

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Οι συχνές ημικρανίες σχετίζονται με εγκεφαλικά, εμφράγματα, αρρυθμίες

Οι συχνές ημικρανίες σχετίζονται με εγκεφαλικά, εμφράγματα, αρρυθμίες

Οι ημικρανίες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων όπως εμφράγματα, εγκεφαλικά, θρομβώσεις και καρδιακές αρρυθμίες, …