Home / Υγεία / Διαβήτης / Γιατί ο διαβήτης είναι η νόσος- μάστιγα του σήμερα
Γιατί ο διαβήτης είναι η νόσος- μάστιγα του σήμερα

Γιατί ο διαβήτης είναι η νόσος- μάστιγα του σήμερα

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, που αποτελεί το 95% του συνόλου των πασχόντων, έχει πάρει διαστάσεις “πανδημίας” την τελευταία δεκαπενταετία, καθώς ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σε ολόκληρο τον κόσμο έχει, πλέον, σχεδόν διπλασιαστεί. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation – I.D.F.), ενώ το 2000 τα άτομα αυτά διεθνώς έφταναν τα 151 εκατομμύρια, σήμερα ξεπερνούν τα 300. Το πλέον απογοητευτικό, όμως, είναι ότι η “έκρηξη” αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2020 ο συνολικός αριθμός των διαβητικών υπολογίζεται ότι θα έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 ανέρχονται σήμερα σε περίπου 1.200.000, δηλαδή ποσοστό 12% του γενικού πληθυσμού, ενώ η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισής του καταγράφεται στο δυτικό κόσμο. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή του με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις κακές διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Η νόσος συνήθως εμφανίζεται σε ηλικίες μεγαλύτερες των 40 ετών αλλά δεν αποκλείεται η εμφάνιση του και σε μικρότερες ηλικίες ακόμη και εφήβους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και έχουν κληρονομικό ιστορικό. Προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη είναι η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Ομάδες υψηλού κινδύνου για ΣΔ2 όπως συγγενείς 1ου βαθμού διαβητικών, άτομα με παχυσαρκία, υπέρταση, διαταραχές λιπιδίων αίματος, στεφανιαία ανεπάρκεια πρέπει να πηγαίνουν στους γιατρούς τους και να ελέγχονται για διαβήτη με εξετάσεις αίματος ή καμπύλη γλυκόζης.

Απλό περπάτημα μισής ώρας την ημέρα το … διαβήτη κάνει πέρα! 

Οι ελπίδες για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, της πιο διαδεδομένης και “ύπουλης” μεταβολικής διαταραχής που καταγράφεται στις μέρες μας στην παγκόσμια κοινότητα, είναι τώρα πιο μεγάλες από ποτέ: είναι, πλέον, διαπιστωμένο επιστημονικά ότι ακόμα και η πιο ήπια μορφή άσκησης, δηλαδή ένας απλός καθημερινός περίπατος, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κατά 35% – 40%!

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), η εύκολη αυτή φυσική δραστηριότητα, εάν συνδυαστεί με ένα γενικότερα υγιεινό τρόπο ζωής και καλύτερες διατροφικές συνήθειες, αποτελεί την καλύτερη “ασπίδα” παιδιών και ενηλίκων εναντίον του διαβήτη.

 

 

 

Πηγή: capital.gr

 

Διαβάστε επίσης

Αίμα στο μάτι από σπασμένα αιμοφόρα αγγεία (υπόσφαγμα)

Αίμα στο μάτι από σπασμένα αιμοφόρα αγγεία (υπόσφαγμα)

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr Το να δείτε αίμα στο λευκό του ματιού είναι κάτι που …