Home / Υγεία / Μεγάλος ο κίνδυνος για Άνοια και Αλτσχάιμερ από φάρμακα κοινής χρήσης
Μεγάλος ο κίνδυνος για Άνοια και Αλτσχάιμερ από φάρμακα κοινής χρήσης

Μεγάλος ο κίνδυνος για Άνοια και Αλτσχάιμερ από φάρμακα κοινής χρήσης

Τον κίνδυνο για άνοια και Αλτσχάιμερ μπορεί να αυξήσουν κάποια κοινά φάρμακα τα οποία δίνονται και χωρίς συνταγή γιατρού.

Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, τα φάρμακα αυτά (π.χ. με τις εμπορικές ονομασίες Nytol, Benadryl, Ditropan, Piriton κ.α.), που έχουν αντιχολινεργική δράση -οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ έχουν έλλειψη ακετυλοχολίνης- όταν χορηγούνται σε μεγάλες δόσεις και για πολύ καιρό, φαίνεται να αυξάνουν τους κινδύνους νευρολογικής βλάβης και μάλιστα κινδύνους μη αναστρέψιμους.

Επίσης, στα επικίνδυνα φάρμακα περιλαμβάνονται και κάποια παλαιότερης γενιάς τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα (όπως το Sinequan), αλλά και το Ditropan για την ακράτεια ούρων.

Τα αντιχολινεργικά φάρμακα μπλοκάρουν την ακετυλοχολίνη, με αποτέλεσμα να επιφέρουν παρενέργειες όπως υπνηλία, θόλωμα της όρασης, μείωση της μνήμης κ.α.

Σχετική μελέτη έχει δείξει ότι όσοι ηλικιωμένοι έπαιρναν ορισμένα αντιχολινεργικά φάρμακα για πάνω από τρία χρόνια, κινδύνευαν περισσότερο από άνοια. Όσοι έπαιρναν πιο μεγάλες δόσεις, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 54% για άνοια και 63% για Αλτσχάιμερ, σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν καθόλου τέτοια φάρμακα.

Σύμφωνα με ερευνητές, οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο στο τι φάρμακα θα δώσουν στους ασθενείς και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, θα πρέπει να δίνουν τα ήδη υπάρχοντα σε μικρότερες δόσεις όμως και για μικρότερο χρονικό διάστημα, αν είναι αυτό εφικτό.

Ωστόσο, το εν λόγω ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, καθώς υπάρχουν και έρευνες σε ζώα που δείχνουν ότι οι δραστικές ουσίες με αντιχολινεργική δράση αυξάνουν το επίπεδο της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς, ένα βασικό χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ.

 

 

 

 

Πηγή: godoctor.gr

Διαβάστε επίσης

Ανακάλυψαν σχεδόν 1.000 νέα γονίδια που σχετίζονται με τη νοημοσύνη

Ανακάλυψαν σχεδόν 1.000 νέα γονίδια που σχετίζονται με τη νοημοσύνη

Επιστήμονες από αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων επτά Έλληνες, ανακάλυψαν σχεδόν 1.000 νέα γονίδια που …