Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 2025 πάνω από το 20% των Ευρωπαίων θα είναι άνω των 65 ετών ενώ θα είναι όλο και περισσότεροι οι 80άρηδες κάτοικοι της ηπείρου μας. Παρόλα αυτά, για να είναι θετική η είδηση ότι θα ζούμε περισσότερα χρόνια θέλουμε τα χρόνια αυτά να είναι καλύτερα και πιο ποιοτικά! Τα καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες είναι μία απάντηση σε αυτή την “απαίτηση”, παρότι αυτή τη στιγμή η ένταξή τους στα συστήματα υγείας συναντά πρακτικά προβλήματα, τουλάχιστον στη χώρα μας.

Γιατί ζούμε περισσότερο;
Σε αυτό έχει συντελέσει ο καλύτερος τρόπος ζωής, διατροφής, οι ιατρικές εξελίξεις όπως τα εμβόλια και σε ένα σημαντικό βαθμό οι επενδύσεις και οι καινοτομίες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και με διάφορες μορφές στην υγεία.

Η αξία της καινοτομίας
Για να μπορεί το κράτος ,τα συστήματα υγείας και οι ασθενείς να επωφεληθούν από τις καλπάζουσες ιατρικές εξελίξεις σε όλο το φάσμα τους, από φάρμακα μέχρι ιατρικές συσκευές και εξοπλισμό, είναι απαραίτητα δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι η εφαρμογή αποτελεσματικών και πρακτικών εργαλείων αξιολόγησης της καινοτομίας στην υγεία (Ηealth Technology Αssessment – HTA) ώστε να μπορεί να γίνεται σωστά η επιλογή των επενδύσεων στο χώρο της υγείας, είτε πρόκειται για επενδύσεις σε φάρμακα είτε για οτιδήποτε σχετικό. Τα προγράμματα ΗΤΑ λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε 40 χώρες σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη -εκτός από την Ελλάδα- και ο βασικός στους σκοπός είναι να αξιολογούν τις θεραπείες και τα φάρμακα που το όφελός τους για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας θα είναι τελικά μεγαλύτερο από το κόστος τους.

Το δεύτερο απαιτούμενο για να μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας, είναι να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα. Αυτό σημαίνει να αντιληφθούμε ότι μία θεραπεία ή φάρμακο δεν κοστολογείται μεμονωμένα από την τιμή του φαρμάκου, αλλά από πολλούς ακόμη παράγοντες όπως είναι οι ημέρες νοσηλείας του ασθενούς ή οι χαμένες ημέρες εργασίας του ίδιου και του φροντιστή του, που συνήθως είναι ένα πρόσωπο του περιβάλλοντός του. Άλλες λιγότερο εμφανείς παράμετροι μιας θεραπείας που παίζουν όμως ρόλο στη διαμόρφωση του “κόστους” της είναι οι εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις που απαιτεί, οι μετακινήσεις του ασθενή στο νοσοκομείο για να γίνει η θεραπεία, πιθανές επιπλοκές και ανάγκη για κατ’ οίκον νοσηλεία, ακόμη και η ψυχολογική επιβάρυνση που μπορεί να έχει μια “κλασική” θεραπεία σε σύγκριση με μία καινοτόμο.

Μπορούμε να ζήσουμε και περισσότερο και καλύτερα
Προφανώς όλοι μας έχουμε το ρόλο μας στο πόσο καλά θα είναι τα χρόνια που θα ζήσουμε και η προληπτική ιατρική εδώ έχει τον πρώτο λόγο. Ωστόσο δεν είναι όλοι οι παράγοντες καθαρά ιατρικοί – στην πραγματικότητα, όλα σχετίζονται και “δένουν” μεταξύ τους. Η υγιεινή διατροφή, η καθημερινή άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος, η χαλιναγώγηση του άγχους και η συμμόρφωση στις οδηγίες που μας δίνει κατά καιρούς ο γιατρός μας είναι μερικοί ακόμη παράγοντες που θα μας χαρίσουν και πιο πολλά και πιο καλά χρόνια, τόσο για εμάς όσο και για τους ανθρώπους γύρω μας.