Η τακτική άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενεργοποιήσετε έναν “τεμπέλικο” μεταβολισμό και να ενισχύσετε τη διαδικασία απώλειας βάρους.

Μετά την άσκηση, ο οργανισμός αρχίζει να αναπλάθει τους μύες που έχουν δουλέψει και “τραυματιστεί”, μια διαδικασία που για να συμβεί απαιτεί ενέργεια. Και είναι αυτή ακριβώς η ανάγκη για ενέργεια που ενεργοποιεί το μεταβολισμό σας. Όσο περισσότερο χρόνο η διαδικασία του μεταβολισμού είναι ενεργή, τόσο περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) καταναλώνονται. Ένας τρόπος για να καταφέρουμε να διατηρούμε για περισσότερο χρόνο ενεργό το μεταβολισμό μας –να “καίμε” περισσότερες θερμίδες δηλαδή ακόμη και όταν είμαστε ξαπλωμένοι στον καναπέ- είναι να αυξήσουμε μέσω της άσκησης τους μύες του σώματός μας, δηλαδή τον ενεργό μεταβολικό ιστό του οργανισμού μας.

Για μεταβολισμό στο φουλ

Ένα “μυστικό” των ειδικών είναι η εναλλαγή χαμηλής και υψηλής έντασης στην άσκησή σας. Αν, για παράδειγμα, κάνετε στατικό ποδήλατο ή διάδρομο σε χαλαρό ρυθμό ακολουθείστε ένα πρόγραμμα “3 λεπτά χαμηλής έντασης – 1 λεπτό υψηλής”. Γιατί λειτουργεί; Η εναλλαγή στην ένταση της άσκησης βοηθά να κάψει ο οργανισμός περισσότερα γλυκογόνα, διαδικασία που παρατείνει το ρυθμό ανάπλασης των μυικών κυττάρων. Αυτή η πιο μεγάλη περίοδος μέχρι να αναπλαστούν οι μύες συνεπάγεται και αυξημένες καύσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και άρα μεγαλύτερη απώλεια θερμίδων.