Home / Υγεία / Μήπως έχουν πρόβλημα τα νεφρά σας και δεν το ξέρετε;
Μήπως έχουν πρόβλημα τα νεφρά σας και δεν το ξέρετε;

Μήπως έχουν πρόβλημα τα νεφρά σας και δεν το ξέρετε;

Ο μόνος τρόπος να γνωρίζει κανείς αν έχει πρόβλημα στα νεφρά του είναι οι ειδικές εξετάσεις. Και συνήθως οι ασθένειες των νεφρών διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αφού αρχικά δεν δίνουν ιδιαίτερες ενδείξεις. Προτού όμως φτάσετε εκεί, έχετε υπόψη σας μερικά συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με το συγκεκριμένο όργανο και αν τα παρουσιάζετε καλό θα ήταν να τα αναφέρετε στο γιατρό σας.

1. Είστε πιο κουρασμένοι και με λιγότερη ενεργητικότητα από συνήθως ή έχετε δυσκολία συγκέντρωσης. Μια σοβαρή μείωση της λειτουργίας των νεφρών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες τοξίνες και ακαθαρσίες στο αίμα. Αυτό σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι, αδύναμοι και να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε. Μια άλλη επιπλοκή της νεφροπάθειας είναι η αναιμία, η οποία επίσης προκαλεί αδυναμία και κόπωση.

2. Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. Όταν τα νεφρά δεν φιλτράρουν σωστά, αντί οι τοξίνες να αποβάλλονται μέσω των ούρων, αυτές παραμένουν στο αίμα, μια κατάσταση που μπορεί να δυσκολεύει τον ύπνο. Υπάρχει επίσης σύνδεση μεταξύ της υπνικής άπνοιας και του προβλήματος στη νεφρική λειτουργία.

3. Έχετε ξηροδερμία και φαγούρα. Τα υγιή νεφρά κάνουν πολλές δουλειές: απομακρύνουν τα απόβλητα και τα περιττά υγρά από το σώμα σας, συμβάλουν στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, κρατούν τα οστά δυνατά και διατηρούν τη σωστή ποσότητα μετάλλων στο αίμα σας. Το ξηρό δέρμα που φαγουρίζει μπορεί να είναι ένδειξη προβλήματος στα μέταλλα και τα οστά, που συχνά συνοδεύουν την προχωρημένη νεφροπάθεια.

3. Νιώθετε ότι χρειάζεται να πηγαίνετε πιο συχνά στην τουαλέτα. Αν νιώθετε πως πηγαίνετε συχνότερα στην τουαλέτα, ειδικά το βράδυ, αυτό μπορεί να είναι μια ένδειξη για πρόβλημα στα νεφρά. Όταν τα φίλτρα των νεφρών δεν λειτουργούν σωστά, αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονη ανάγκη για συχνή ούρηση. Η τάση αυτή στις γυναίκες μπορεί να σημαίνει και ουρολοίμωξη ενώ στους άντρες μεγεθυμένο προστάτη.

4. Βλέπετε αίμα στα ούρα σας. Αυτή είναι μια ένδειξη που θα πρέπει να λάβετε έτσι κι αλλιώς σοβαρά και να την αναφέρετε στο γιατρό σας.

Τα υγιή νεφρά συγκρατούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια μέσα στο σώμα όταν φιλτράρουν το αίμα για να δημιουργηθούν τα ούρα. Όταν όμως υπάρχει κάποιο πρόβλημα τα αιμοσφαίρια αυτά δραπετεύουν από το φίλτρο των νεφρών.

5. Τα ούρα σας αφρίζουν. Οι πολλές φυσαλίδες στα ούρα –ειδικά εκείνες που χρειάζεται να τραβήξετε πολλές φορές το καζανάκι για να φύγουν- υποδεικνύουν πρωτεΐνη μέσα στα ούρα. Αυτός ο αφρός μπορεί να μοιάζει με χτυπημένο ασπράδι αβγού, καθώς η πρωτεΐνη που βρίσκεται συνήθως στα ούρα, η αλβουμίνη, είναι η ίδια με εκείνη των αβγών.

6. Έχετε πρησμένα μάτια. Το φουσκωμένο πρόσωπο και τα πρησμένα μάτια μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα νεφρά σας δεν μπορούν να συγκρατήσουν πολλή πρωτεΐνη, η οποία αντί παραμείνει στο σώμα φεύγει μέσα από τα ούρα.

7. Έχετε πρησμένους αστραγάλους και πέλματα. Η μειωμένη νεφρική λειτουργία μπορεί να οδηγεί σε κατακράτηση νατρίου, προκαλώντας πρήξιμο στα πέλματα και τους αστραγάλους σας. Αν πρήζονται τα κάτω άκρα σας θα πρέπει να το αναφέρετε έτσι κι αλλιώς στο γιατρό σας, καθώς μπορεί να είναι επίσης ένδειξη προβλήματος στην καρδιά, το ήπαρ ή φλεβική ανεπάρκεια.

8. Παθαίνετε συχνά μυϊκές κράμπες. Η ανισορροπία ηλεκτρολυτών και οι κράμπες μπορεί να προκαλούνται από μειωμένη νεφρική λειτουργία. Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και η ανισορροπία φωσφόρου μπορεί να φταίνε για τις μυϊκές κράμπες.

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Τα τρία ύποπτα σημάδια που δείχνουν πρόβλημα στα νεφρά

Τα τρία ύποπτα σημάδια που δείχνουν πρόβλημα στα νεφρά

Τα προβλήματα στα νεφρά δεν έχουν χαρακτηριστεί τυχαία ως «σιωπηλός κίνδυνος», καθώς στην πλειοψηφία των …