Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία νόσος των πνευμόνων που στις προηγμένες χώρες οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα. Πρόκειται για μια ασθένεια που οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα με φιάλες οξυγόνου και τους αναγκάζει σε συχνή νοσηλεία.

Σήμερα υπολογίζεται πως πάνω από 450-500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΧΑΠ, ενώ η ίδια ασθένεια προκαλεί τον θάνατο 3 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο. Υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας. Η ΧΑΠ αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας και στην Ελλάδα, καθώς η επίπτωσή της φτάνει στο 8.4% στο γενικό πληθυσμό (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες).

Μπορεί να προληφθεί η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια;

Η διακοπή του καπνίσματος είναι, ούτως ή άλλως, πολύ σημαντική για τη συνολική σας υγεία -και την υγεία της οικογένειάς σας- και οπωσδήποτε είναι η καλύτερη μορφή πρόληψης της ΧΑΠ. Αλλά και η άσκηση, ειδικά η αεροβική, παίζει πολύ σημαντικό προληπτικό ρόλο αφού “γυμνάζονται” οι πνεύμονες και βελτιώνεται η φυσική κατάσταση του οργανισμού.

Σημαντική για την πρόληψη είναι η τακτική πνευμονολογική εξέταση όλων των ενηλίκων άνω των 40 ετών (κυρίως των καπνιστών ή πρώην καπνιστών ώστε να γίνει η εξέταση της “δύναμης” της αναπνοής, η σπιρομέτρηση. Πρόκειται για μια ανώδυνη και αναίμακτη εξέταση κατά την οποία φυσάτε μέσα σε μια ειδική συσκευή και από τα αποτελέσματα ο γιατρός μπορεί να εκτιμήσει τη λειτουργία των πνευμόνων σας. Εάν αυτές οι τιμές μειωθούν κάτω από κάποια όρια, ο πνευμονολόγος θέτει την διάγνωση της ΧΑΠ. Πέρα από αυτό, τα συμπτώματα της νόσου συμπεριλαμβάνουν δύσπνοια κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας, κόπωση, βήχα και έκκριση παχύρρευστων βλεννών με αύξηση της δύσπνοιας.

Σοβαρό πρόβλημα η υποδιάγνωση της νόσου

Η ΧΑΠ αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δαπανηρή ασθένεια, καθώς στην Ευρώπη μόνο το συνολικό ετήσιο κόστος αγγίζει τα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η νόσος υποδιαγιγνώσκεται, γεγονός που καθιστά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού επιτακτική ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό, η εκστρατεία «Αναπνέω», μια σημαντική πρωτοβουλία της Novartis Hellas, με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), συνεχίζει τις επιτυχημένες δράσεις της για δεύτερη χρονιά. Η εκστρατεία «Αναπνέω» πέρα από τη στρατηγική συνεργασία που έχει συνάψει με το ΣΕΓΑΣ, ως επίσημος υποστηρικτής του, συμμετέχοντας σε όλους τους αγώνες δρόμου, επισκέφτηκε στις 27 και 28 Ιουνίου τα Κύθηρα ώστε να βρεθεί κοντά στους πολίτες που έχουν περισσότερη ανάγκη.

Κατά τη διήμερη παραμονή της εκστρατείας στο νησί, περισσότεροι από 375 κάτοικοι ενημερώθηκαν μέσω ειδικού εντύπου για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, τα συμπτώματα και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 137 δωρεάν σπιρομετρήσεις παρουσία πνευμονολόγου και ειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού.

Η εκστρατεία στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνιακών ενεργειών στα παραδοσιακά και online μέσα, καθώς και Κοινωνικό Πρόγραμμα δωρεάν σπιρομετρήσεων σε όλη την Ελλάδα.

Η εκστρατεία «Αναπνέω» θα επισκεφτεί και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας μέχρι το τέλος του έτους. Επόμενος σταθμός της εκστρατείας, η Αλεξανδρούπολη, όπου το κοινό θα μπορεί να ενημερωθεί για τη ΧΑΠ και να πραγματοποιήσει δωρεάν σπιρομετρήσεις στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο.