Home / Διατροφή / Τροφέςpage 2

Τροφές

Τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει το σταφύλι

Τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει το σταφύλι

Το σταφύλι είναι ένα ιδιαίτερα νόστιμο και θρεπτικό καλοκαιρινό φρούτο, που απολαμβάνουμε κυρίως τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, θα λέγαμε πως είναι και λίγο παρεξηγημένο, καθώς πολλοί το θεωρούν «παχυντικό». Στην πραγματικότητα, μια μερίδα σταφυλιού, περίπου 15-20 ρώγες, αποδίδει γύρω στις 70 θερμίδες, όσες δηλαδή ένα μέτριο νεκταρίνι ή …

Περισσότερα

Ποιες τροφές επηρεάζουν την εξυπνάδα μας

Ποιες τροφές επηρεάζουν την εξυπνάδα μας

Υπάρχουν τροφές που προστατεύουν την καρδιά, τροφές που αδυνατίζουν και άλλες που τονώνουν το ανοσοποιητικό. Η διατροφή που επιλέγουμε μπορεί γενικώς να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μας και εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί η πνευματική μας λειτουργία.Στο πλαίσιο μιας νέας επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση NeuroImage, ερευνητές …

Περισσότερα

Δαμάσκηνα, για την δυσκοιλιότητα, πίεση, διαβήτη, αναιμία, κατά του καρκίνου και της οστεοπόρωσης

Δαμάσκηνα, για την δυσκοιλιότητα, πίεση, διαβήτη, αναιμία, κατά του καρκίνου και της οστεοπόρωσης

της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr Η δαμασκηνιά είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο , φυλλοβόλο δέντρο και ανήκει στο γένος Προύνος (Prunus), στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae), και είναι αδελφικό δέντρο με την κορομηλιά. Το δέντρο φτάνει σε ύψος τα 12 μέτρα ,έχει πλούσιο ριζικό σύστημα αλλά επιπόλαιο όπως οι κορομηλιές. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί …

Περισσότερα

Τρεις τροφές που αντέχουν για χρόνια

Τρεις τροφές που αντέχουν για χρόνια

Το πιο βασικό για να αντέξει μια τροφή και να είναι κατάλληλη προς κατανάλωση είναι ο τρόπος με τον οποίο θα συντηρηθεί. Στα προϊόντα που προμηθευόμαστε από το σούπερ μάρκετ αναγράφεται πάντοτε η ημερομηνία λήξης ώστε να γνωρίζουμε για πόσο χρονικό διάστημα είναι ασφαλή προς κατανάλωση. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα φαίνεται να …

Περισσότερα

Το όφελος του μελιού που πολλοί δεν γνωρίζουν

Το όφελος του μελιού που πολλοί δεν γνωρίζουν

Οι πολύ σπουδαίες ιδιότητες του μελιού είναι γνωστές και έχουν τονιστεί από γιατρούς και άλλους επιστήμονες ανά διαστήματα. Ωστόσο υπάρχουν και κάποια χαρακτηριστικά και οφέλη που προσφέρει το μέλι που δεν είναι γνωστά σε όλους. Για παράδειγμα ένα φυσικό σάκχαρο που υπάρχει στο μέλι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία …

Περισσότερα

Τρεις λόγοι για να καταναλώνετε κακάο

Τρεις λόγοι για να καταναλώνετε κακάο

Τα οφέλη για τον άνθρωπο από την κατανάλωση κακάο είναι πολύ γνωστά και μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια.   Το πιο βασικό είναι ότι το κακάο έχει υψηλές συγκεντρώσεις σε φλαβονοειδή και προκυανιδίνες, συστατικά με αντιοξειδωτική δράση που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και …

Περισσότερα

Ένα λεμόνι την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα. Η ευεργετική δράση της λεμονάδας

Ένα λεμόνι την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα. Η ευεργετική δράση της λεμονάδας

της  Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Η λεμονιά είναι μικρό αειθαλές δέντρο που ανήκει στα εσπεριδοειδή και το ύψος του φτάνει τα 5-6 μέτρα. Η λεμονιά προέρχεται από την περιοχή της Κίνας ή των Ινδιών. Τα φύλλα της είναι ωοειδή. Τα λουλούδια της είναι άσπρα και μυρίζουν αρκετά έντονα. Οι καρποί, τα …

Περισσότερα

Τρεις λόγοι να καταναλώνετε πιπερόριζα

Τρεις λόγοι να καταναλώνετε πιπερόριζα

Η πιπερόριζα ή αλλιώς το γνωστό τζίντζερ προέρχεται από την Ανατολή και είναι απαραίτητο συστατικό της ινδικής, ιαπωνικής και κινεζικής κουζίνας. Το ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, που όταν μαγειρευτεί, έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση. Εκτός, όμως, από τη γεύση και το άρωμα …

Περισσότερα

Οι ευεργετικές ιδιότητες της ρίγανης

Οι ευεργετικές ιδιότητες της ρίγανης

Αποτελεί το πιο δημοφιλές βότανο της Μεσογείου και αποτελεί λατρεμένο μυρωδικό της ελληνικής κουζίνας. Η ρίγανη είναι πλούσια σε σε β-καροτίνη, σίδηρο, βιταμίνη C, Ε, Κ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, νιασίνη και φώσφορο. Παράλληλα διαθέτει εξαιρετικές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Τα οφέλη της στην υγεία μας Έχει καταπραϋντική και σπασμολυτική …

Περισσότερα

Ποια μπαχαρικά υπόσχονται υγιή μαλλιά και δέρμα;

Ποια μπαχαρικά υπόσχονται υγιή μαλλιά και δέρμα;

Τα μπαχαρικά πέρα από το χρώμα και τη νοστιμιά που προσθέτουν στα πιάτα σας συμβάλουν στην υγεία των μαλλιών και της επιδερμίδας. Ορισμένα από αυτά είναι γεμάτα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το δέρμα και τα μαλλιά σας να παραμένουν υγιή. Ανακαλύψτε παρακάτω τα μυστικά συστατικά …

Περισσότερα

Εξολοθρευτής της ακμής το σαφράν

Εξολοθρευτής της ακμής το σαφράν

Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες. Η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της, οι αρχαίοι Φοίνικες στις προσφορές τους στη θεά Αστάρτη, ο Όμηρος το αναφέρει …

Περισσότερα

Κολιός, ψάρι με μεγάλη διατροφική αξία σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι διαφορές του από το σκουμπρί

Κολιός, ψάρι με μεγάλη διατροφική αξία σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι διαφορές του από το σκουμπρί

της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr O κολιός είναι ψάρι που το καλοκαίρι αφθονεί στην χώρα μας και αξίζει να το απολαμβάνουμε όσο διάστημα βρίσκεται στην αγορά. Ο Κολιός είναι μεταναστευτικό ψάρι. Τον Αύγουστο κολυμπάει σε μικρότερα βάθη για να βρει ευκολότερα τροφή. Έχει γαλαζοπράσινη ράχη με μαύρες ρίγες και άσπρη κοιλιά. Επίσης, έχει πολύ σκούρα γαλάζια μάτια. Όπως λέει η παροιμία «Κάθε πράμα στον καιρό του και …

Περισσότερα

Τέσσερα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την ντομάτα

Τέσσερα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την ντομάτα

Οι σαλάτες με ντομάτα έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι και βρίσκονται στα περισσότερα τραπέζια. Η ντομάτα χαρίζει γεύση, χρώμα και άρωμα και νοστιμίζει τα πιάτα μας. Εκτός όμως από τη νοστιμιά της, είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό μας. Δείτε παρακάτω τέσσερα πράγματα …

Περισσότερα

Σύκα, φρέσκα ή αποξηραμένα, για το έντερο, την αναιμία, την οστεοπόρωση, την πίεση, τον διαβήτη, την λίμπιντο

Σύκα, φρέσκα ή αποξηραμένα, για το έντερο, την αναιμία, την οστεοπόρωση, την πίεση, τον διαβήτη, την λίμπιντο

της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr Το σύκο είναι ένα φρούτο που ευδοκιμεί κυρίως σε χώρες με εύκρατο κλίμα, όπως αυτό της νοτιοδυτικής Ασίας αλλά και της Μεσογείου. Η συκιά είναι ένα δέντρο με μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία, που χρειάζεται πολύ ήλιο για να παράγει εύγευστα φρούτα. Η συκιά είναι φυλλοβόλο δένδρο …

Περισσότερα

Τρεις λόγοι για να τρώτε τα κουκούτσια από τα σταφύλια

Τρεις λόγοι για να τρώτε τα κουκούτσια από τα σταφύλια

Το σταφύλι είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα ταυ καλοκαιριού και πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες για τον οργανισμό. Αυτό που δεν ξέρουν αρκετοί είναι ότι εξίσου ωφέλιμα είναι και τα κουκούτσια από τα σταφύλια καθώς όντας πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, προσφέρει πολλά στην υγεία μας. Δείτε παρακάτω τρεις λόγους για …

Περισσότερα