Home / Διατροφή / Τροφές

Τροφές

Τα φαγητά που αγαπούν οι άνθρωποι αλλά και τα… βακτήρια

Τα φαγητά που αγαπούν οι άνθρωποι αλλά και τα… βακτήρια

Έχετε πάει στο αγαπημένο σας εστιατόριο και μπροστά σας βρίσκεται ένα πιάτο με λαχταριστό ζουμερό κοτόπουλο που σας καλεί να μην αφήσετε ούτε μπουκιά! Η βραδιά κυλάει όμορφα, αλλά λίγο πριν επιστρέψετε στο σπίτι σας έχετε αρχίσει να νιώθετε κάπως παράξενα. Και όχι, σίγουρα δεν έχετε απλά φουσκώσει, καθώς οι …

Περισσότερα

H υψηλή θρεπτική αξία της νόστιμης ελιάς

H υψηλή θρεπτική αξία της νόστιμης ελιάς

Η ελιά είναι ένα αγαπημένο τρόφιμο των Ελλήνων και βασικό συστατικό της πολύτιμης Μεσογειακής διατροφής. Στην πραγματικότητα, η ελιά είναι το φρούτο του ελαιόδεντρου. Είναι ένα ασυνήθιστο φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αναφέρει η Σταματάκη Αστερία, Msc στην Κλινική διατροφή, διαιτολόγος/ διατροφολόγος και Επιστημονική συνεργάτης του ΟΚΑΑ (Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας). …

Περισσότερα

Σε πόση ώρα «καίμε» τη σοκολάτα

Σε πόση ώρα «καίμε» τη σοκολάτα

Η σοκολάτα αποτελεί τον γλυκό πειρασμό του χειμώνα και αρέσει σε όλες τις μορφές και σε όλες τις ηλικίες. Ωστόσο αν δε θέλετε να πάρετε ανεξέλεγξτα κιλά θα πρέπει να προσέχετε την ποσότητα που καταναλώνετε. Αν γυμνάζεστε τα πράγματα είναι πιο εύκολα γιατί μπορείτε να κάψετε τις θερμίδες που παίρνετε. …

Περισσότερα

Η διατροφική αξία της σούπας

Η διατροφική αξία της σούπας

Μια σούπα μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα, υψηλής διατροφικής αξίας, για τις κρύες φθινοπωρινές και χειμερινές μέρες. Ειδικότερα, επιλέγοντας μια πηγή πρωτεΐνης χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως ψάρι, κοτόπουλο, άπαχα μέρη κόκκινου κρέατος ή και όσπρια, προσθέτοντας ποικιλία λαχανικών κι ένα αμυλούχο ως συστατικό της σούπας (ρύζι, …

Περισσότερα

Αμύγδαλα, για μείωση χοληστερίνης, γερών οστών, για το κρυολόγημα, την μνήμη, τη δίαιτα, κατά καρδιακών παθήσεων

Αμύγδαλα, για μείωση χοληστερίνης, γερών οστών, για το κρυολόγημα, την μνήμη, τη δίαιτα, κατά καρδιακών παθήσεων

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Η αμυγδαλιά, Prunus amygdalus Καρποφόρο δένδρο φυλλοβόλο της οικογένειας ροδιδών (Rosaceae) που περιλαμβάνει επίσης το μήλο, το αχλάδι, το ροδάκινο, το κεράσι, το δαμάσκηνο, το νεκταρίνι, το βερίκοκο, και τη φράουλα.  Το δένδρο αυτό, παρόλο το μικρό μέγεθος του καρπού του, αποτελεί σύμβολο Αναγέννησης, υγείας, …

Περισσότερα

Λωτός, το μήλο της Ανατολής, με αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, πλούσιος σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Λωτός, το μήλο της Ανατολής, με αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, πλούσιος σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr ανανεώθηκε στις 21/10/2017 O Λωτός ήταν γνωστός στην αρχαιότητα, στους μετέπειτα χρόνους σχεδόν λησμονήθηκε και άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός και πάλι μόλις τα τελευταία  χρόνια. Χάρη στη λεπτή και χαρακτηριστική γεύση του, έχαιρε  μεγάλης  εκτίμησης από τους αρχαίους λαούς. Είχε ονομαστεί ως η «τροφή …

Περισσότερα

Λινάρι, Λιναρόσπορος, πλούσιος σε Ω3 λιπαρά, κατά της χοληστερίνης, της πίεσης, του διαβήτη, του καρκίνου, της δυσκοιλιότητας, των φλεγμονών

Λινάρι, Λιναρόσπορος, πλούσιος σε Ω3 λιπαρά, κατά της χοληστερίνης, της πίεσης, του διαβήτη, του καρκίνου, της δυσκοιλιότητας, των φλεγμονών

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Η λατινική του ονομασία είναι Linum usitatissimum (Λίνον το ωφελιμότατον). Κοινώς το αποκαλούμε λινάρι και ανήκει στην οικογένεια των Λινοειδών. Είναι φυτό μονοετές, με φύλλα απλά, τοποθετημένα συνήθως κατ’ εναλλαγήν, άμισχα, με άνθη κυανά, πενταμερή, διπλοστήμονα. Ο καρπός του είναι κάψα με πολλά σπέρματα, τα …

Περισσότερα

Ποιο είναι το μυστικό για να είναι πιο υγιεινές οι τηγανιτές πατάτες

Ποιο είναι το μυστικό για να είναι πιο υγιεινές οι τηγανιτές πατάτες

Ένα από τα πλέον αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων είναι οι τηγανιτές πατάτες. Ωστόσο, είναι γνωστό, ότι δεν αποτελούν την πιο υγιεινή επιλογή.Είναι επίσης γνωστό ότι τ ακρυλαμίδιο, μια νευροτοξική ουσία παράγεται όταν κάποια τρόφιμα μαγειρευτούν σε υψηλή θερμοκρασία (π.χ. τηγάνισμα). Το ίδιο συμβαίνει και με τις πατάτες. Σχηματίζεται κατά την …

Περισσότερα

Τρεις τροφές που αντέχουν για χρόνια

Τρεις τροφές που αντέχουν για χρόνια

Σε όλα τα προϊόντα που προμηθευόμαστε αναγράφεται επάνω η ημερομηνία λήξης και θα πρέπει να τα καταναλώνουμε πρν παρέλθει αυτή. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα φαίνεται να «αψηφούν» τον χρόνο και να αντέχουν για αρκετά χρόνια αν τηρήσουμε ορισμένους βασικούς κανόνες για τη σωστή συντήρησή τους. Δείτε παρακάτω μερικά από αυτά… 1. Μέλι …

Περισσότερα

Η διατροφική αξία της κολοκύθας

Η διατροφική αξία της κολοκύθας

Εδώ και λίγο καιρό, οι φωτεινές κολοκύθες δίνουν χρώμα στους πάγκους των αγορών. Αυτό το όμορφο και λαμπερό φρούτο (σύμφωνα με τους βοτανολόγους), εκτός από τη νοστιμιά που δίνει στα πιάτα, κάνει καλό και στον οργανισμό μας γιατί είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Όπως αναφέρει άρθρο στην ηλεκτρονική σελίδα του …

Περισσότερα

Τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει το σταφύλι

Τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει το σταφύλι

Το σταφύλι είναι ένα ιδιαίτερα νόστιμο και θρεπτικό καλοκαιρινό φρούτο, που απολαμβάνουμε κυρίως τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, θα λέγαμε πως είναι και λίγο παρεξηγημένο, καθώς πολλοί το θεωρούν «παχυντικό». Στην πραγματικότητα, μια μερίδα σταφυλιού, περίπου 15-20 ρώγες, αποδίδει γύρω στις 70 θερμίδες, όσες δηλαδή ένα μέτριο νεκταρίνι ή …

Περισσότερα

Ποιες τροφές επηρεάζουν την εξυπνάδα μας

Ποιες τροφές επηρεάζουν την εξυπνάδα μας

Υπάρχουν τροφές που προστατεύουν την καρδιά, τροφές που αδυνατίζουν και άλλες που τονώνουν το ανοσοποιητικό. Η διατροφή που επιλέγουμε μπορεί γενικώς να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μας και εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί η πνευματική μας λειτουργία.Στο πλαίσιο μιας νέας επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση NeuroImage, ερευνητές …

Περισσότερα

Δαμάσκηνα, για την δυσκοιλιότητα, πίεση, διαβήτη, αναιμία, κατά του καρκίνου και της οστεοπόρωσης

Δαμάσκηνα, για την δυσκοιλιότητα, πίεση, διαβήτη, αναιμία, κατά του καρκίνου και της οστεοπόρωσης

της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr Η δαμασκηνιά είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο , φυλλοβόλο δέντρο και ανήκει στο γένος Προύνος (Prunus), στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae), και είναι αδελφικό δέντρο με την κορομηλιά. Το δέντρο φτάνει σε ύψος τα 12 μέτρα ,έχει πλούσιο ριζικό σύστημα αλλά επιπόλαιο όπως οι κορομηλιές. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί …

Περισσότερα

Τρεις τροφές που αντέχουν για χρόνια

Τρεις τροφές που αντέχουν για χρόνια

Το πιο βασικό για να αντέξει μια τροφή και να είναι κατάλληλη προς κατανάλωση είναι ο τρόπος με τον οποίο θα συντηρηθεί. Στα προϊόντα που προμηθευόμαστε από το σούπερ μάρκετ αναγράφεται πάντοτε η ημερομηνία λήξης ώστε να γνωρίζουμε για πόσο χρονικό διάστημα είναι ασφαλή προς κατανάλωση. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα φαίνεται να …

Περισσότερα

Το όφελος του μελιού που πολλοί δεν γνωρίζουν

Το όφελος του μελιού που πολλοί δεν γνωρίζουν

Οι πολύ σπουδαίες ιδιότητες του μελιού είναι γνωστές και έχουν τονιστεί από γιατρούς και άλλους επιστήμονες ανά διαστήματα. Ωστόσο υπάρχουν και κάποια χαρακτηριστικά και οφέλη που προσφέρει το μέλι που δεν είναι γνωστά σε όλους. Για παράδειγμα ένα φυσικό σάκχαρο που υπάρχει στο μέλι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία …

Περισσότερα

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close