Home / Ειδήσεις / Ούτε ένα ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ δεν έχει φτάσει στις τσέπες τελικών δικαιούχων
Ούτε ένα ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ δεν έχει φτάσει στις τσέπες τελικών δικαιούχων

Ούτε ένα ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ δεν έχει φτάσει στις τσέπες τελικών δικαιούχων

Για «λογιστική απορρόφηση» πόρων του ΕΣΠΑ, η οποία έχει «μηδαμινό θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία» κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, «ούτε ένα ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ δεν έχει φτάσει στις τσέπες τελικών δικαιούχων σε τρεις από τις τέσσερις δράσεις του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία), ενώ τα τέσσερα Ταμεία που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ίδιου Προγράμματος παραμένουν αδρανή».
«Δύο χρόνια μετά την ημερομηνία προκήρυξης (Φεβρουάριος 2016) των τεσσάρων Δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία), φαίνεται πως δεν έχει εκταμιευτεί ακόμα ούτε ένα ευρώ σε τρεις εξ αυτών» σημειώνει συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Όπως αναφέρει, «στη Δράση ‘Ενίσχυση της Απασχόλησης των Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης’ έχει υπάρξει κάποια κινητικότητα, αν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί καν η οριστική ένταξη δικαιούχων που είχαν ενταχθεί προσωρινά τον Οκτώβριο του 2016», ενώ «στις άλλες τρεις Δράσεις, η ροή πόρων δείχνει να βρίσκεται στο μηδέν».
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Χατζηδάκης, «τα ταμεία Επιχειρηματικότητα ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), Εξοικονομώ ΙΙ, Υποδομών και Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund) ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί». «Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΕΠΑνΕΚ έχουν συσταθεί τέσσρερα Ταμεία Χαρτοφυλακίου συνολικού προϋπολογισμού 868 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη ΕΠΑνΕΚ): Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ με π/υ 400 εκατ. ευρώ και το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών με π/υ 200 εκατ. ευρώ που αφορούν στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε όλα τα στάδια εξέλιξής τους, το Ταμείο Υποδομών με συνολικό π/υ 400 εκατ. ευρώ (200 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑνΕΚ) που αναμένεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στους τομείς ενεργειακής απόδοσης και αστικής ανάπτυξης και το Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ (68 εκατ. ευρώ) που αφορά στη χρηματοδότηση επενδύσεων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών. Τα 868 εκατ. ευρώ, δηλαδή, παραμένουν αδρανή, χωρίς κανένα αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία και χωρίς καμία διευκόλυνση για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά» υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.
Σημειώνει παράλληλα ότι επιπλέον περίπου 500 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας «λιμνάζουν στις Περιφέρειες, ενώ δεν έχει αποσαφηνισθεί ο τρόπος επιλογής ανάθεσης σε ενδιάμεσο φορέα, παρά το γεγονός ότι ορισμένες Περιφέρειες είναι ώριμες για προκηρύξεις».
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ζητάει από τον αρμόδιο υπουργό ενημέρωση σχετικά με τους στόχους απορρόφησης ανά τομεακό και επιχειρησιακό πρόγραμμα για το 2017, καθώς και για το ποσοστό απόκλισης από τους αρχικούς στόχους.
Ζητεί επίσης αναλυτική ενημέρωση για το ΕΠΑνΕΚ, ενώ τον καλεί να εξηγήσει «τους λόγους για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση πόρων».

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …