Home / Υγεία / Παιδί / Ποιο είναι το ιδανικό βάρος στη δίδυμη κύηση
Ποιο είναι το ιδανικό βάρος στη δίδυμη κύηση

Ποιο είναι το ιδανικό βάρος στη δίδυμη κύηση

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η αύξηση του βάρους είναι μια φυσιολογική και απαραίτητη διαδικασία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό το βάρος που θα πάρει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της κύησης, να μην υπερβεί ένα συγκεκριμένο εύρος, καθώς η υπέρμετρη αύξηση του βάρους αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών, ενώ έχει φανεί πως μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά για την υγεία της μητέρας και του βρέφους.

Η επιθυμητή πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης κυμαίνεται στα 11,5-16,0 κιλά και περιλαμβάνει το βάρος του εμβρύου, του αμνιακού υγρού και του πλακούντα, καθώς και την αύξηση του μεγέθους της μήτρας, του όγκου του πλάσματος και των μαστών και την εναπόθεση λίπους και πρωτεϊνών στο σώμα της μέλλουσας μητέρας. Μάλιστα, το παραπάνω εύρος διαφοροποιείται ελαφρώς για τις γυναίκες που ξεκινούν την εγκυμοσύνη με χαμηλό ή αυξημένο σωματικό βάρος.

Τι ισχύει όμως, σε περίπτωση κυοφορίας διδύμων; Η συνιστώμενη αύξηση του βάρους σε δίδυμη κύηση διαμορφώνεται στα 17-24,5 kg για γυναίκες φυσιολογικού σωματικού βάρους, 14-23 kg για υπέρβαρες και 11-19 kg για παχύσαρκες γυναίκες, ενώ οι ελλιποβαρείς γυναίκες συστήνεται να αυξήσουν το βάρος τους κατά 23-28 kg.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αναφερθεί πως τα παραπάνω εύρη αποτελούν γενικές συστάσεις, οι οποίες μπορεί να διαφοροποιούνται μεταξύ των γυναικών.

Έτσι, η στενή συνεργασία με το γυναικολόγο, καθώς και η καθοδήγηση διαιτολόγου μπορούν να βοηθήσουν τις μέλλουσες μητέρες να υιοθετήσουν ένα διατροφικό πρότυπο, που θα εξασφαλίσει υγιή ρυθμό αύξησης του βάρους και πρόσληψη όλων των απαραίτητων συστατικών για τη βέλτιστη ανάπτυξη των εμβρύων και την ομαλή έκβαση της κύησης.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: neadiatrofis.gr