Home / Ειδήσεις / Καμία ιδιωτική εταιρεία βλαστοκυττάρων δεν είχε ζητήσει άδεια από το υπουργείο Υγείας, ως όφειλε βάσει νόμου
Καμία ιδιωτική εταιρεία βλαστοκυττάρων δεν είχε ζητήσει άδεια από το υπουργείο Υγείας, ως όφειλε βάσει νόμου

Καμία ιδιωτική εταιρεία βλαστοκυττάρων δεν είχε ζητήσει άδεια από το υπουργείο Υγείας, ως όφειλε βάσει νόμου

Εκατοντάδες γονείς αναμένεται να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής στην ανάκριση για βαριά κακουργήματα που γίνεται σε βάρος της εταιρίας φύλαξης βλαστοκυττάρων “Stem Health” για την οποία έχουν ασκηθεί κακουργηματικές διώξεις σε βάρος 19 ατόμων, εκπροσώπων της εταιρίας αλλά και του Ομίλου Υγεία στον οποίο ανήκε μέχρι το 2013.
Όμως το μόνιμο, και αναπάντητο ερώτημα μέχρι και σήμερα για τους γονείς είναι σε τι κατάσταση βρίσκονται τα βλαστοκύτταρα των παιδιών τους στο Υγεία, για τα οποία έχουν πληρώσει αδρά, και κυρίως έχουν επενδύσει τις ελπίδες τους για την ασφάλεια των παιδιών τους  στην περίπτωση μελλοντικών ασθενειών.  Οι γονείς σπεύδουν στον ανακριτή να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής, καθώς η δικαστική έρευνα θεωρεί πως εξαπατήθηκαν διότι δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να διατηρηθούν επί 20 χρόνια.
Όλες οι εταιρείες
Ενώ το κομμάτι της “Stem Health” βρίσκεται στον ανακριτή, που θα καλέσει τους εμπλεκόμενους, ήδη η Εισαγγελία έχει ανοίξει στην έρευνα για να διαπιστώσει αν αυτού του τύπου οι εταιρίες, που υπολογίζονται σε πάνω από 10, είχαν άδεια λειτουργίας ή απλώς λειτουργούσαν υπό την ανοχή της πολιτείας ως εμπορικές επιχειρήσεις. Γι’ αυτό άλλωστε (τουλάχιστον για την περίπτωση της  “Stem Health” και φυσικά και για τις υπόλοιπες αν αποδειχτεί ότι λειτουργούσαν υπό το ίδιο καθεστώς) υπό έρευνα βρίσκονται και οι αρμόδιοι του Εθνικού  Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) για παράβαση καθήκοντος αφού δεν άσκησαν τον εποπτικό ρόλο τον οποίο είχαν. Πιθανόν όμως, το πρόβλημα να είναι βαθύτερο και πολιτικά, όπως αναδεικνύεται σταδιακά.
Τα προβλήματα είναι εν τέλει δυο:
Η φύλαξη:
– Οι δεκάδες χιλιάδες γονείς που πλήρωσαν και εμπιστεύθηκαν για τη φύλαξη του γενετικού υλικού του παιδιού τους (για περίπτωση ανάγκης του ίδιου) τελικά πλήρωσαν για “αέρα κοπανιστό;”. Και εν τέλει τι θα γίνει με τα βλαστοκύτταρα τα οποία αφορούσαν την υγεία των παιδιών τους; Η εισαγγελική έρευνα κατατείνει κατ’ αρχήν στην άποψη πως δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη που να θεμελιώνει ικανότητα διατήρησης του υλικού επί τόσα χρόνια (οι συμβάσεις ήταν για 20 χρόνια και πάνω) και θεωρεί ότι οι γονείς εξαπατήθηκαν.
Οι άδειες
Η εισαγγελική έρευνα κατατείνει πως μπορεί να έχουν διεθνείς πιστοποιήσεις αλλά άδεια από το υπουργείο Υγείας δεν είχαν. Αυτό φέρεται να αναφέρει και έκθεση επιτροπής ειδικών του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) που παραδόθηκε στο υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με αυτή αλλά και όπως περιγράφει και με την αναφορά του στην Εισαγγελία ο συνήγορός του καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης,  καμία ιδιωτική εταιρεία δεν είχε ζητήσει άδεια από το υπουργείο Υγείας, ως όφειλε βάσει νόμου του 2011.

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …