Home / Ειδήσεις / Αναβρασμός στην Υγεία
Αναβρασμός στην Υγεία

Αναβρασμός στην Υγεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί, χθες, έξω από το υπουργείο Υγείας.

Σοβαρή αναστάτωση στον χώρο της Υγείας έχει προκαλέσει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή για τον νέο τρόπο οργάνωσης του χρόνου εργασίας των γιατρών. Το νέο ωράριο, με τις 12ωρες εφημερίες, οι 48 ώρες ανώτατος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας που θα γίνεται 60 ώρες κατόπιν ατομικής συναίνεσης του γιατρού και ο μη υπολογισμός της εφημερίας ετοιμότητας ως χρόνος εργασίας, είναι «κόκκινο» πανί για τους γιατρούς, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τις νέες ρυθμίσεις καταστροφικές για τη λειτουργία των κλινικών και τμημάτων νοσοκομείων.

Εντονες ενστάσεις υπάρχουν και για τον νέο τρόπο λειτουργίας των συμβουλίων κρίσης γιατρών, με την κριτική που ασκήθηκε από τα έδρανα της Βουλής να είναι ότι οι σχετικές διατάξεις είναι άλλο ένα δείγμα του συγκεντρωτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν επέρχεται ουσιαστική αλλαγή, ούτε πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος του υπουργείου –τουλάχιστον όπως εκφράστηκε από τους υπουργούς– για πιο γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες. Σε αντίθεση με το τι ισχύει σήμερα, που για κάθε θέση που προκηρύσσεται προβλέπεται συμβούλιο κρίσης με τη συμμετοχή γιατρών της κλινικής στην οποία θα προσληφθεί ο γιατρός, με το νέο σύστημα προβλέπεται η δημιουργία ενός συμβουλίου κρίσης γιατρών για όλες τις θέσεις ιατρικής ειδικότητας που προκηρύσσονται σε κάθε υγειονομική περιφέρεια. Στο κάθε συμβούλιο θα συμμετέχει διοικητής νοσοκομείου της ΥΠΕ, διευθυντής επιστημονικού συμβουλίου νοσοκομείου και τρεις γιατροί με βαθμό διευθυντή ή συντονιστή διευθυντή της ίδιας ειδικότητας με τους κρινόμενους, οι οποίοι θα επιλέγονται με κλήρωση.

Οι γιατροί δεν συμφωνούν με το νέο σύστημα αφού αφαιρείται από τους επικεφαλής των τμημάτων, στα οποία θα προσληφθούν οι γιατροί, η δυνατότητα έκφρασης άποψης. Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζονται και από την κατάργηση του εισηγητή στο συμβούλιο κρίσης, με πολλούς να προειδοποιούν ότι το άνοιγμα των φακέλων και η εξέτασή τους από όλα τα μέλη των συμβουλίων θα οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις στις διαδικασίες.

Υπολογίζεται ότι σήμερα το διάστημα από την προκήρυξη μίας θέσης έως και τον διορισμό ενός γιατρού μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα 2,5 χρόνια. Το 2010 λόγω μνημονίου «πάγωσαν» τα συμβούλια κρίσης που εξέταζαν γιατρούς από προκηρύξεις κάλυψης θέσεων προηγούμενων ετών (ακόμα και από το 2008). Το 2015 η κυβέρνηση «ξεπάγωσε» τις προκηρύξεις αυτές, συνεχίζοντας τη διαδικασία από εκεί που είχε σταματήσει. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ελήφθη απόφαση να «ξαναπαγώσει» η διαδικασία για περίπου 400 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί έως και τον Δεκέμβριο του 2013. Μία εξήγηση γι’ αυτή την κίνηση είναι ότι έγινε για δημοσιονομικούς λόγους, ωστόσο κάποιοι εκτιμούν ότι υπάρχει και νομικό αδιέξοδο αφού π.χ. είναι πιθανόν να έχουν αλλάξει οι ανάγκες αλλά και τα απαιτούμενα προσόντα από το 2008 έως σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό σημαίνει νέες καθυστερήσεις για την κάλυψη περίπου 400 θέσεων σε νοσοκομεία που έχουν «ανοικτές πληγές» λόγω της έλλειψης γιατρών.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών που δίνουν έμφαση στο θέμα του ωραρίου, ανεξάρτητα από την ψήφιση του νομοσχεδίου, ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις, με πρώτη την ενημέρωση ανά νοσοκομείο για τις επιπτώσεις του νέου συστήματος.

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …