Home / Ψυχολογία / Απλές τεχνικές για να καταπολεμήσετε το άγχος
Απλές τεχνικές για να καταπολεμήσετε το άγχος

Απλές τεχνικές για να καταπολεμήσετε το άγχος

Oι ειδικοί επισημαίνουν το ρόλο του άγχους, το οποίο επιδεινώνει όχι μόνο τα συμπτώματα της ψωρίασης αλλά επηρεάζει τη γενική σας υγεία.
Έρευνες δείχνουν ότι το άγχος ενδεχομένως αποτελεί παράγοντα που οδηγεί στην πρώτη έξαρση της πάθησης ή στην επιδείνωση των υφιστάμενων συμπτωμάτων της. Πολλοί ασθενείς με ψωρίαση βιώνουν το άγχος και το στρες της συναισθηματικής επίπτωσης που έχει η ζωή με μια δερματοπάθεια, ενώ το άγχος μπορεί ακόμη να αυξήσει τον πόνο και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης.
Μιλήστε με τους αγαπημένους σας
Όταν αισθάνεστε ευτυχία και αυτοπεποίθηση, η διαχείριση της ψωρίασης μπορεί να γίνει ευκολότερη. Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα με ψωρίαση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άγχους ή κατάθλιψης. Αν η αντιμετώπιση της ψωρίασης σε καθημερινή βάση σας προκαλεί άγχος ή/και κατάθλιψη, είναι πολύ εύκολο να απομακρυνθείτε από τους συγγενείς και τους φίλους σας – καταλήγοντας να αισθάνεστε ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε μόνοι σας την πάθησή σας. Παραμένοντας ειλικρινείς και βρίσκοντας το χρόνο να εξηγήσετε την πάθησή σας, θα βοηθήσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα να καταλάβουν και να σας προσφέρουν την στήριξη που χρειάζεστε.
Απλές τεχνικές για να καταπολεμήσετε το άγχος
1. Πάρετε βαθιές αναπνοές
Ακουμπήστε την παλάμη σας στο στομάχι σας. Εισπνεύστε βαθιά από τη μύτη και αισθανθείτε το στομάχι σας να πιέζει την παλάμη σας προς τα έξω. Έπειτα, εκπνεύστε αργά από το στόμα και αισθανθείτε την παλάμη σας να επιστρέφει στην αρχική της θέση. Επαναλάβετε αυτήν την τεχνική έως και 10 φορές.
2. Ασκηθείτε τακτικά

Η σωματική άσκηση αποτελεί έναν από τους ευκολότερους και τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης του άγχους. Προάγει την έκκριση ενδορφινών, που ονομάζονται και ορμόνες της ευτυχίας. Έρευνες δείχνουν ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την ψυχική μας ευεξία ασκούμενοι μόλις 20 λεπτά την εβδομάδα – αν και όσο περισσότερο ασκείστε τόσο θετικότερα θα αισθάνεστε. Βρείτε ένα άθλημα που σας αρέσει. Θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση και τις άμυνες του οργανισμού σας.

3. Γράψτε τις σκέψεις σας
Γράφοντας τις ανησυχίες σας, σταματάτε να τις στριφογυρίζετε συνεχώς στο μυαλό σας. Επίσης, μπορεί να σας είναι ευκολότερο να βρείτε τη λύση του προβλήματος όταν το δείτε στο χαρτί. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι σημειώνοντάς τους φόβους σας σε ένα χαρτί 10 λεπτά πριν από μια αγχώδη κατάσταση (όπως μια σημαντική εξέταση) θα αισθανθείτε λιγότερο άγχος και θα διατηρήσετε περισσότερο τον έλεγχο.
4. Περάστε χρόνο στη φύση
Περνώντας χρόνο στην ύπαιθρο ή στο κοντινό σας πάρκο θα αποβάλλετε ευκολότερα το άγχος. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόλις πέντε λεπτά περπάτημα στη φύση την ημέρα μπορούν να κάνουν θαύματα για την ψυχική σας υγεία.
5. Παίξτε με ένα κατοικίδιο
Ψυχολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων αισθάνονται συχνά λιγότερη μοναξιά, λιγότερο φόβο και ανησυχία απ’ όσους δεν διαθέτουν κατοικίδια, ενώ έχουν και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
6.Εστιάστε στα θετικά
Μπορεί να είναι χρήσιμο να επικεντρώνεστε στα πράγματα στην ζωή που σας κάνουν ευτυχισμένους. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στο να διατηρείτε μια θετική πνευματική στάση. Όταν νιώθετε χαρά και έχετε αυτοπεποίθηση, θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε την ψωρίαση. Η θετική σκέψη θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε η ζωή φέρει στον δρόμο σας.

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

Χορηγία €4 εκατ. από το ίδρυμα ΙΚΕΑ για τη στέγαση και την φροντίδα 100 ασυνόδευτων παιδιών

Χορηγία 4 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα ΙΚΕΑ έλαβε η The HOME Project προκειμένου να υποστηρίξει 100 παιδιά-πρόσφυγες με …