Home / Ειδήσεις / Με απουσίες, παρουσίαση του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των ΤΟΜΥ
Με απουσίες, παρουσίαση του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των ΤΟΜΥ

Με απουσίες, παρουσίαση του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των ΤΟΜΥ

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr / iatrikanea
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το Υπουργείο Υγείας μετά από πολλούς μήνες. Δεν μας εκπλήσσει αν σκεφτούμε ότι σε δυόμισι χρόνια έχουν δοθεί μόνο 4 συνεντεύξεις τύπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι κλήθηκαν οι δημοσιογράφοι μόλις την περασμένη Παρασκευή για την σημερινή συνέντευξη παρόλο που υπήρχε προγραμματισμένο συνέδριο αρκετούς μήνες πριν υπό την αιγίδα του Υπουργείου για τον καρκίνο και με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Μπασκόζο και υπήρχε προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου από την Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών, με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Γιαννόπουλο. Εν μέσω λοιπόν αυτών των εκδηλώσεων προγραμματίστηκε μια από τις σπάνιες επαφές των Υπουργών με τους δημοσιογράφους οι οποίοι θα έπρεπε να παρευρίσκονται ταυτόχρονα και στις τρεις σημαντικές εκδηλώσεις. Να υποθέσουμε ότι αυτός ο προγραμματισμός έγινε από κακή οργάνωση μη γνωρίζοντας τις άλλες εκδηλώσεις ή έγινε με σκοπό να μην παρευρεθούν δημοσιογράφοι στην συνέντευξη. Όπως είναι φυσικό και ο ΓΓΔΥ απουσίαζε από την συνέντευξη, ο ΓΓΥΥ αναγκάστηκε να φύγει σχεδόν μόλις άρχισε η συνέντευξη ενώ ο αναπληρωτής υπουργός υγείας κ. Πολάκης απουσίαζε ηχηρά.

Στην κατά τα άλλα λοιπόν επείγουσα συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παρουσίασε το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χαρακτηρίζοντάς το ως σημαντική μεταρρύθμιση στην υγεία και μαζί με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα κ Στ. Βαρβαρό έβαλαν κατά της αντιπολίτευσης και των μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Ανέφεραν ότι η προσέλευση όπως ήταν αναμενόμενο ήταν μεγάλη εκτός όμως των γιατρών που όμως φαίνεται δεν έχουν καταλάβει ότι θα λαμβάνουν καθαρά 1700 Ευρώ τον μήνα, χρήματα που έχουν προβλεφθεί από τα κοινοτικά κονδύλια για το πρόγραμμα για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν νέες προκηρύξεις για να προσελκύσει το σύστημα νέους γιατρούς. Όπως εξήγησε, στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία και στους νέους γιατρούς που τελειώνουν τώρα την ειδικότητα να ενταχθούν στις ΤΟΜΥ.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι αναμένει να ενταχθούν στο σύστημα και οι νέοι γενικοί γιατροί που δίνουν εξετάσεις ειδικότητας τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Έκλεισε λέγοντας ότι η ΠΦΥ είναι πολύ σημαντική ιστορία. Καλούμε λοιπόν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να είναι λίγο πιο σοβαρές. Χρειαζόμαστε διάλογο και εποικοδομητική κριτική, επί συγκεκριμένων πραγμάτων.

Όπως εξήγησε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, αρμόδιος για την ΠΦΥ, διαθέσιμοι είναι ήδη 75 χώροι ΤΟΜΥ, που μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της προκήρυξης θα είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν. Προτεραιότητα στη σύσταση των νέων δομών αναμένεται να έχουν εκείνες των αστικών περιοχών.

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …