Home / Υγεία / Ασθενείς με ΧΑΠ σταματάνε το καλοκαίρι τα φάρμακα για οικονομία λόγω κρίσης!
Ασθενείς με ΧΑΠ σταματάνε το καλοκαίρι τα φάρμακα για οικονομία λόγω κρίσης!

Ασθενείς με ΧΑΠ σταματάνε το καλοκαίρι τα φάρμακα για οικονομία λόγω κρίσης!

Οι ασθενείς με τη βαρύτερη μορφή της νόσου έχουν μαζί τους ένα οξύμετρο, μία συσκευή που δείχνει το οξυγόνο τους, επομένως μπορούν να έχουν και μία αντικειμενική μέτρηση

Έκκληση στους ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) να μην σταματάνε τους καλοκαιρινούς μήνες τη φαρμακευτική τους αγωγή, κάνει με συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ, της Τάνιας Μαντουβάλου, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, o οποίος αναφέρει ότι δυστυχώς πολύς κόσμος το καλοκαίρι κόβει τη θεραπεία του, για οικονομικούς λόγους, αφού η κρίση έχει χτυπήσει τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες και φυσικά πολλές στη Θεσσαλία.

Οι ασθενείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ΧΑΠ δεν είναι νόσος του χειμώνα. Όπως λέει και ο ορισμός της είναι μία χρόνια νόσος, που σημαίνει ότι ο πάσχων δεν θα πρέπει να διακόπτει ποτέ τη φαρμακευτική του αγωγή, τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης. «Εμείς βλέπουμε τις πωλήσεις των φαρμάκων και έχουμε παρατηρήσει ότι δυστυχώς πολλοί άνθρωποι, λόγω της οικονομικής κρίσης καμιά φορά, κόβουν τα φάρμακα τους, τα εισπνεόμενα τους, το καλοκαίρι. Σύμφωνα άλλωστε με ελληνικές μελέτες του 2014-2015 που δημοσιεύτηκαν στο Ιnternational Journal of Copd, το ετήσιο κόστος της νόσου ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 1.000 ευρώ, με τα 240 ευρώ εξ αυτών να προέρχονται από το πορτοφόλι των ίδιων των ασθενών, ενώ η καθυστέρηση στη διάγνωση αυξάνει το φαρμακευτικό κόστος των συνοσηροτήτων που μπορεί να είναι διαβήτης, υπέρταση καρδιακή ανεπάρκεια, οστεοπόρωση, κατάθλιψη».

Τα πρέπει του καλοκαιριού

Το ότι θα πρέπει να έχει κόψει το τσιγάρο είναι το αυτονόητο όχι μόνο για τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά για πάντα, δυστυχώς όμως το 35-40% των διαγνωσμένων ασθενών με ΧΑΠ συνεχίζουν να καπνίζουν, επισημαίνει ο καθηγητής. «Ο ασθενής με ΧΑΠ θα πρέπει να έχει πάντα τα φάρμακα του μαζί. Θα πρέπει να έχει οδηγίες από τον γιατρό του, για το τι θα πρέπει να κάνει εάν έχει μία παρόξυνση, όπως π.χ να πάρει έγκαιρα αντιβίωση, να αυξήσει τις δόσεις των εισπνεόμενων φαρμάκων αν χρειάζεται, να πάρει το οξυγόνο του μαζί, αν παίρνει οξυγόνο, ή τις συσκευές που χρησιμοποιεί, να μην εκτίθεται στον ήλιο, να μην υπερβάλλει στη σωματική καταπόνηση και στο κολύμπι, να πίνει αρκετά υγρά -που ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Επίσης, θα πρέπει να μην τρώει αργά το βράδυ, το δείπνο του να είναι γύρω στις έξι ή επτά το απόγευμα. Κυρίως, όμως, θα πρέπει να πάρει μαζί του στις διακοπές και την αρρώστια του, με όλη τη θεραπεία και όλο τον εξοπλισμό που έχει για να τον βοηθάει».

Οι διακοπές μακραίνουν τη ζωή των ασθενών με ΧΑΠ

Σύμφωνα με ελληνικές μελέτες οι ασθενείς με ΧΑΠ ζουν περισσότερο όταν δεν έχουν συμπτώματα, λέει ο κ. Γουργουλιάνης. «Δηλαδή όταν δεν έχουν δύσπνοια, όταν καθαρίζουν τα πνευμόνια τους και δεν μένουν εκκρίσεις, όταν δεν κάνουν λοιμώξεις, και επίσης όταν δεν έχουν κατάθλιψη. Για αυτόν ακριβώς το λόγο θέλουμε οι ασθενείς με ΧΑΠ να κάνουν διακοπές».

Σε περίπτωση παρόξυνσης

Οι ασθενείς με τη βαρύτερη μορφή της νόσου έχουν μαζί τους ένα οξύμετρο, μία συσκευή που δείχνει το οξυγόνο τους, επομένως μπορούν να έχουν και μία αντικειμενική μέτρηση, εξηγεί ο κ. Γουργουλιάνης. «Συνήθως έχουν ένα πλάνο από τον πνευμονολόγο τους, που τους λέει ότι σε περίπτωση παρόξυνσης πρέπει να αυξήσουν τις εισπνοές που παίρνουν ή να προσθέσουν και κάποιες το μεσημέρι, ή αν παίρνουν νεφελοποιητή έχουν επίσης συγκεκριμένες οδηγίες. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει άμεσα σε περίπτωση παρόξυνσης είναι να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους και με το Κέντρο Υγείας, αν υπάρχει κοντά στο μέρος που παραθερίζουν. Αλλά, μεγάλη σημασία έχει η επικοινωνία με τον γιατρό τους που γνωρίζει το ιστορικό τους και ενδεχομένως έχει χειριστεί και άλλες παροξύνσεις, καθότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε, ξέρουμε ότι οι ασθενείς κάνουν τουλάχιστον μία μπορεί και δύο σοβαρές παροξύνσεις ετησίως. Συνήθως συμβαίνουν το χειμώνα μετά από λοιμώξεις, αλλά μπορεί να συμβούν και το καλοκαίρι».

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

Χορηγία €4 εκατ. από το ίδρυμα ΙΚΕΑ για τη στέγαση και την φροντίδα 100 ασυνόδευτων παιδιών

Χορηγία 4 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα ΙΚΕΑ έλαβε η The HOME Project προκειμένου να υποστηρίξει 100 παιδιά-πρόσφυγες με …