Home / Ειδήσεις / 200 εκατ. εκτός στόχου τα έσοδα των νοσοκομείων
200 εκατ. εκτός στόχου τα έσοδα των νοσοκομείων

200 εκατ. εκτός στόχου τα έσοδα των νοσοκομείων

Μπορεί η κίνηση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, ειδικά στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, να αυξάνεται, όπως άλλωστε και ο όγκος όσων προσέρχονται σε αυτά εν μέσω τουριστικής περιόδου, εντούτοις η επιχορήγηση του ΕΣΥ συνεχίζει να γίνεται με το σταγονόμετρο.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017, οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, υγειονομικών περιφερειών και μονάδων του ΠΕΔΥ (πρωτοβάθμιο εθνικό δίκτυο υγείας) ήταν μειωμένες κατά 199 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου.
Είναι ενδεικτικό- όπως είχαν δείξει τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και του Γ.Λ.Κ.- πως για το πρώτο εξάμηνο, τα νοσοκομεία, ΥΠΕ και ΠΕΔΥ είχαν λάβει από τον προϋπολογισμό μόλις 200 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο 15,4% της φετινής ετήσιας πρόβλεψης για 1,3 δισ. ευρώ επιχορήγησης. Πέρσι, το αντίστοιχο εξάμηνο, το ποσό της επιδότησης έφτανε τα 520 εκατ. ευρώ.
Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία κάνουν λόγο για σημαντικές ελλείψεις στο προσωπικό, που επηρεάζει και το σύστημα εφημεριών, προβλήματα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών που τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκονται στο “κόκκινο”, για σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (με ασθενείς να μένουν διασωληνωμένοι εκτός μονάδων μέχρι να βρεθεί κρεβάτι) και για αναβολές σε προγραμματισμένα χειρουργεία, καθώς συχνά δεν επαρκούν τα κονδύλια για να αντιμετωπιστούν και τα έκτακτα περιστατικά.
Πρόσφατο παράδειγμα το νοσοκομείο της Άρτας, όπου σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, έχουν διακοπεί οι προγραμματισμένες ορθοπεδικές και νευροχειρουργικές επεμβάσεις λόγω περιορισμένων πιστώσεων έως τουλάχιστον τα μέσα Σεπτέμβρη. Ο διοικητής του γενικού νοσοκομείου παραδέχθηκε μεν την αναβολή χειρουργείων, αλλά χωρίς να επικαλείται οικονομικούς λόγους.

Όπως  απάντησε, επειδή τις ημέρες του Αυγούστου ο πληθυσμός αυξάνεται κατακόρυφα, με επακόλουθο την αύξηση των έκτακτων περιστατικών που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης (ατυχήματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κλπ, η διοίκηση αποφάσισε να διακόψει για λίγες ημέρες τη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων ορθοπεδικών-νευροχειρουργικών, για τα περιστατικά δηλαδή που δεν απειλείται η υγεία τους, προκειμένου το νοσοκομείο να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σημειώνει πως στον άμεσο προγραμματισμό του υπουργείου είναι η λειτουργία και στελέχωση αυτόνομων τμημάτων επειγόντων περιστατικών και η ενίσχυση των μονάδων εντατικής θεραπείας, με την προκήρυξη 150 θέσεων. Στο ίδιο πλαίσιο και οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπλ. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη από την Κρήτη, σύμφωνα με τις οποίες επίκειται πρόγραμμα ανανέωσης του γερασμένου εξοπλισμού αλλά και της υποδομής σε πάρα πολλά κτίρια πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δομών υγείας, ενώ από πόρους του ΕΣΠΑ και των περιφερειών θα γίνει ανανέωση μηχανημάτων σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής.

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …