Home / Διατροφή / Ώριμη ή άγουρη; Ποια μπανάνα να προτιμήσετε;
Ώριμη ή άγουρη; Ποια μπανάνα να προτιμήσετε;

Ώριμη ή άγουρη; Ποια μπανάνα να προτιμήσετε;

Οι μπανάνες, παρά τις αρκετές τους θερμίδες (περίπου 120 μία μεγάλη) είναι από τα πιο υγιεινά φρούτα. Είναι πλούσια σε άμυλο που προσφέρει ενέργεια, σε κάλιο που καταπολεμά την κατακράτηση και τις κράμπες, δρα σαν “φάρμακο” κατά της διάρροιας και συμβάλει στην καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού μειώνοντας τη χοληστερόλη, ενώ έχει βρεθεί πως μειώνει και τις πιθανότητες για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ωστόσο, το επίπεδο ωρίμανσης της μπανάνας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο βαθμό που ισχύουν όλα τα παραπάνω. Οι ώριμες μπανάνες, ακόμη κι αν έχουν ωριμάσει τόσο που έχουν μαύρα  σημάδια, είναι η καλύτερη επιλογή σας. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι πολύ ώριμες μπανάνες είναι πιο αποτελεσματικές στη θωράκιση της υγείας μας καθώς περιέχουν μια ουσία που αποκαλείται “παράγοντας νέκρωσης όγκων”,  (TNF – Tumor Necrosis Factor) που έχει την ικανότητα να δρα ενάντια στα μη φυσιολογικά κύτταρα.

Επιπλέον, όσο περισσότερα μαύρα σημάδια έχει η μπανάνα, τόσο περισσότερο μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ιαπωνική έρευνα, απέδειξε πως ο παράγοντας TNF που βρίσκεται στις ώριμες μπανάνες διαθέτει ισχυρή αντικαρκινική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Οι Ιάπωνες ερευνητές κατέληξαν πως η τακτική κατανάλωση μπανανών θα μπορούσε ακόμη και να προλαμβάνει ασθένειες όπως ο καρκίνος!

Κι αν δεν σας αρέσουν οι τόσο ώριμες μπανάνες; Στην έρευνα βρέθηκε πως και στις άγουρες μπανάνες υπάρχει επίσης ο παράγοντας TNF, σε πολύ μικρότερη δόση όμως οπότε δεν είναι τόσο αποτελεσματικός κατά των αφύσικων κυττάρων. Για την ακρίβεια, η ισχύς των προστατευτικών συστατικών της μπανάνας, καθώς και των αντιοξειδωτικών που περιέχει,  αυξάνεται όσο περισσότερο ωριμάζει.

Μία μόνο επιφύλαξη: Οι πολύ ώριμες μπανάνες είναι πλούσιες σε σάκχαρα γι’ αυτό είναι καλύτερο να αποφεύγεται η συχνή τους κατανάλωση από διαβητικούς.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Μελάνωμα, ο χειρότερος καρκίνος του δέρματος. Ποιοι κινδυνεύουν; Πώς γίνεται αντιληπτό;

Μελάνωμα, ο χειρότερος καρκίνος του δέρματος. Ποιοι κινδυνεύουν; Πώς γίνεται αντιληπτό;

του Aλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr Το μελάνωμα, ή κακοήθης όγκος των μελανοκυττάρων, αποτελεί την τρίτη συχνότερη …