Home / Ειδήσεις / Τα κοντέρ χτύπησαν μηδέν και τα βυθόμετρα πάτο
Τα κοντέρ χτύπησαν μηδέν και τα βυθόμετρα πάτο

Τα κοντέρ χτύπησαν μηδέν και τα βυθόμετρα πάτο

Ζούμε το απόλυτο παράλογο και σίγουρα δεν μας τιμάει το γεγονός, πως, παρότι πολίτες της Ευρώπης, είμαστε ανάξιοι να μανατζάρουνε τη ζωή μας και αφήνουμε τυχάρπαστους αρχοντοχωριάτες να οικειοποιούνται τις ίδιες τις ζωές μας, προκαθορίζοντας χωρίς να μας ρωτήσουν, το μέλλον των παιδιών μας…
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, “ποιότητα” αποτελεί η παροχή διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων ικανών να διασφαλίσουν το καλύτερο αποτέλεσμα στον τομέα της προστασίας και της προώθησης της υγείας, μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης, η οποία πρέπει να στοχεύει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τον ελάχιστο κίνδυνο για τον ασθενή, καθώς και στη μέγιστη δυνατή ικανοποίησή του, από πλευράς διαδικασιών, αποτελεσμάτων και ανθρώπινης σχέσης.
Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα αναζητήθηκαν διεθνώς, διαδικασίες και πρότυπα μέτρησής της και σήμερα σχεδόν όλες οι προηγμένες χώρες έχουν επισημοποιήσει συγκεκριμένους ορισμούς και κριτήρια ποιότητας.
Δυστυχώς, η Ελλάδα μας υστερεί εμφανώς στον συγκεκριμένο τομέα. Ειδικότερα στο ΕΣΥ, λίγες προσπάθειες έχουν καταγραφεί σε επιμέρους τμήματα δημοσίων νοσοκομείων. Τώρα όμως και ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια της… “1ης φοράς αριστερά” τα πάντα έχουν καταρρεύσει!
Υπάρχουν νόμοι από τις αρχές του 2000 που στόχευαν στη δημιουργία τμημάτων ποιοτικού ελέγχου στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, στις Υγειονομικές Περιφέρειες και στις υπηρεσίες υγείας γενικότερα. Επίσης είχε εξαγγελθεί προ ετών η ψήφιση σχεδίου νόμου για την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών, το οποίο ωστόσο… ακόμα αναμένεται παρά τις τυμπανοκρουσίες του “ανεκδιήγητου” Πολάκη και του “τεμπέλη” Ξανθού!
Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι η πληθυσμιακά μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης χωρίς κανένα απολύτως επίσημο πρόγραμμα πιστοποίησης των νοσοκομείων. Είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη… συνεχίστηκε από τον Βορίδη, αλλά πετάχτηκε στα σκουπίδια απο τα τζιμάνια που από τις στάνες της Κρήτης… προσγειώθηκαν στο “Υγείας”… Κατ’ αποτέλεσμα, στο πεδίο της ποιότητας υφίστανται πολλές και σοβαρές ελλείψεις που δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες, μεταξύ των οποίων και οι εξής:
• Ανυπαρξία αξιολόγησης της ποιότητας των νοσοκομειακών υπηρεσιών υγείας και των λειτουργών υγείας και διοικήσεις των δημοσίων νοσοκομείων αποτελούμενες από αφισοκολλητές με βαριά βιογραφικά.
• Μηδενική σχεδόν ποιότητα παροχών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
• Περιφερειακές ανισότητες στην προσφορά υπηρεσιών υγείας.
• Απουσία άσκησης κλινικής οικογενειακής ιατρικής.
• Έντονες ανισότητες στις παροχές μεταξύ γεωγραφικών περιοχών της επικράτειας και παντελώς απουσία στοιχειωδών υποδομών…  ακόμα και ιατρών, σε πολλά νησιά.
Η εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προϋποθέτει, ουσιαστικά, την πολιτική απόφαση επανασχεδιασμού του ελληνικού συστήματος υγείας, με απόλυτη προτεραιότητα στον ασθενή…
Η εφαρμογή ποιοτικών προτύπων αποσκοπεί στην ύπαρξη μετρήσιμων δεικτών της ποιότητας στην παροχή των υπηρεσιών υγείας,  που διασφαλίζεται μέσω διαδικασιών πιστοποίησης και μπορεί, σε ένα βαθμό, να κατευθύνει ορθολογικότερα την κατανομή των πόρων.
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει καταντήσει τα τελευταία δύο χρόνια,  η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την χαμηλότερη ικανοποίηση του πληθυσμού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ενώ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αύξηση του κόστους των υπηρεσιών υγείας είναι αποτέλεσμα των εφαρμογών της συνεχούς εξέλιξης της τεχνολογίας και της βελτίωσης των υπηρεσιών, στην Ελλάδα το κόστος αυξάνεται χωρίς να βελτιώνονται ούτε ποιοτικά, ούτε ποσοτικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στον Έλληνα πολίτη, με το ανεκδιήγητο δίδυμο του Υπουργείου Υγείας να πουλάει φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες…
Σήμερα το ΕΣΥ οριοθετείται από ένα μωσαϊκό νομοθετικών ρυθμίσεων, που όχι μόνο δεν λύνουν, αλλά επιβαρύνουν και διογκώνουν ακόμη περισσότερο τα συσσωρευμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, χωρίς καμία πλέον μέριμνα για τους πολίτες!
Λέγεται ψευδώς πως οι ανασφάλιστοι έχουν πλέον πρόσβαση στην περίθαλψη!
“Και πώς γίνεται αυτό, όταν δεν έχει δοθεί ούτε μισό σεντ γι’ αυτούς;”.
Η απάντηση είναι απλή: η περίθαλψη των ασφαλισμένων κατέβηκε αρκετές βαθμίδες, διότι απλά τα ελάχιστα χρήματα του προϋπολογισμού για την υγεία, πρέπει να καλύψουν “όλους”… ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, αλλά πρωτίστως τα “πουλέν της κυβέρνησης, τους λαθρομετανάστες για τους οποίους κόπτονται τόσο πολύ οι απανταχού ΣυΡιΖαίοι, προσφέροντάς τους γη και ύδωρ… Γιατί άραγε; Γιατί τα βίτσια της κυρά Τασίας και των συντρόφων της πρέπει να τα λουζόμαστε εμείς;
Η κατάσταση είναι γνωστή:
• Τα νοσοκομεία, έρμαια της συριζαίικης κακοδιαχείρισης, βουλιάζουν και πάλι στα ελλείμματα και οφείλουν ήδη πολύ περισσότερα στους προμηθευτές τους.
• Οι πολίτες ταλαιπωρούνται σαν κάτοικοι τριτοκοσμικής χώρας, σαν να γίνανε ξαφνικά κάτοικοι της Βενεζουέλας που τόσο θαυμάζει ο Τσίπρας,  στα εξωτερικά ιατρεία στις πρωινές εφημερίες και στις ημέρες γενικής εφημερίας. Στα ίδια όμως νοσοκομεία, τις απογευματινές ώρες εξακολουθούν να λειτουργούν “προσωπικά” ιατρεία κάποιων γιατρών, τα οποία οι ασθενείς δυστυχώς ακριβοπληρώνουν, αλλά το αστείο είναι πως τη μερίδα του λέοντος την καρπώνεται το κράτος και περιθάλπει τους λαθρο-…
• Οι τεράστιες ουρές κι οι λίστες αναμονής που ξαναλειτούργησαν δριμύτερες… αριστερόστροφα αυτήν τη φορά,  στα νοσοκομεία, αναγκάζουν τους ασθενείς να καταφεύγουν σε κάθε τρόπο και μέσο για να εξυπηρετηθούν… π.χ. ορθόδοξα ή ακόμα και ανορθόδοξα, με το γνωστό “φακελάκι” να ξαναζωντανεύει και να αποτελεί πλέον αριστερό θεσμό με τις ευλογίες της ηγεσίας του “Υγείας”, αλλά και ολάκερης της κυβέρνησης…
• Αρκετά νοσοκομεία – ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – είναι ιδιαίτερα γερασμένα. Σε όλη τη χώρα, οι ελλείψεις στις υποδομές είναι πλέον τεράστιες. Χρησιμοποιούνται ακόμη μηχανήματα εικοσαετίας, ενώ και τα πιο καινούργια δεν συντηρούνται, με αποτέλεσμα να είναι μονίμως εκτός λειτουργίας…
Η τεχνολογία και τα οφέλη που προκύπτουν απ’ αυτήν, δεν χρησιμοποιούνται αποδοτικά, με αποτέλεσμα το όλο σύστημα να παραπαίει!
• Πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας είναι απολύτως απροετοίμαστα και ανεπαρκή, να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί να πρέπει να διακομισθούν σε μεγάλα κεντρικά νοσοκομεία που πλημμυρίζουν όμως και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην καταιγίδα ασθενών που δέχονται… Ανθρώπινες ζωές χάνονται… έτσι απλά και άσκοπα.
Η Αθήνα δέχεται σήμερα ασθενείς από άλλες περιοχές σε ποσοστό πάνω από 45% και η Θεσσαλονίκη σε ποσοστό άνω του 50%….
• Επιπλέον όμως, είναι γνωστό ότι το σύστημα διακομιδής ασθενών του ΕΚΑΒ αντιμετωπίζει πολλά και σημαντικά προβλήματα (ανάγκες σε προσωπικό, εξοπλισμό και οχήματα…), με αποτέλεσμα να υπάρχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές… αλλά ποιος νοιάζεται;
• Τα παράπονα των πολιτών για τα δημόσια νοσοκομεία είναι πολλά και μεγάλα. Όπως προκύπτει, οι αρνητικές γνώμες για τις υπηρεσίες τους είναι άνω του 80%, στο επίπεδο της αξιοπρέπειας, 82%, στο θέμα της έγκαιρης φροντίδας και 78%, στην αξιολόγηση του νοσοκομειακού περιβάλλοντος. Τα πάντα έχουν υποβαθμιστεί… Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, όπως και σε διοικητικό και παραϊατρικό….
Όπως υπολογίζουν οι ομοσπονδίες των εργαζομένων, αλλά και τα ίδια τα νοσοκομεία, υπάρχουν πάνω από 45.000  κενές οργανικές θέσεις…. και αυτό δεν το όρισε καμία τρόικα…
• Οι πολίτες συναντούν μια απαράδεκτη κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη… που πλέον δεν υπάρχει…
Ο ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζεται από ταλαιπωρία, μεγάλες λίστες αναμονής, έλλειψη βασικών ειδικοτήτων.  Οι υπηρεσίες υγείας έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση των ασφαλισμένων με αποτέλεσμα… τη μεγάλη διαρροή του οικογενειακού εισοδήματος “ακόμα και τώρα”, μέσα στην κρίση, προς την ιδιωτική πρωτοβουλία παροχής υπηρεσιών υγείας!
Είναι μοναδικό, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ελληνικό φαινόμενο της παραγωγής υπηρεσιών υγείας από τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όλα αυτά που προειπώθηκαν έχουν άμεση επίπτωση και σοβαρούς κινδύνους για τον πολίτη-ασθενή, που ανήμπορος να αντιδράσει παίζει το ρόλο του στο δύσοσμο αυτό θέατρο των μολυσμένων σκιών και συνήθως χάνει… τι άλλο από την ίδια του την υγεία η ακόμα και την ίδια του τη ζωή..
Προκαλεί και εξοργίζει πλέον ολόκληρη την κοινωνία η αδιαφορία, με την οποία αντιμετωπίζει η ηγεσία… με “ειδικές ανάγκες”, του Υπουργείου Υγείας, τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος και ειδικά των νησιών μας.
Τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου, μια 57χρονη γυναίκα ξεψύχησε αβοήθητη στα αζήτητα της Φολεγάνδρου, επειδή δεν υπήρχε γιατρός να την βοηθήσει. Η γυναίκα βρέθηκε στο έλεος της εγκληματικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, καθώς θα μπορούσε να είχε σωθεί αν υπήρχε ένας γιατρός στο νησί των 800 κατοίκων… Αλλά βλέπετε η ηγεσία αυτή που τάχατες έχει ταχθεί να φροντίζει και να προωθεί με κάθε τρόπο και μέσο την υγεία των Ελλήνων πολιτών, είχε άλλες προτεραιότητες… Το θέατρο των μολυσμένων σκιών που καθημερινά παίζει, με δύο πρωταγωνιστές: έναν υπουργό τεμπέλη, που μέχρι να κουνήσει το ένα πόδι… έχει βγάλει ρίζες στο άλλο και έναν “αναπληρωτή” που μόνο τραμπουκίζει”, βέβαια εκεί μόνο που τον παίρνει και από έργο… το απόλυτο “μηδενικό, ο οποίος σύντομα θα βάλει αυτογκόλ στην ίδια του την παράταξη!  Την ίδια ώρα που ως “αναπληρωτής Υπουργός…  του Facebook”, ασχολούνταν με τα συνήθη του ξεσπάσματα μισαλλοδοξίας και ασυναρτησίας, που τον χαρακτηρίζουν, αντί να επιδιώκει να λύνει προβλήματα στο χώρο της υγείας που αποδεικνύονται δυστυχώς μοιραία για κάποιους άτυχους… κάνει βόλτες με στρατιωτικά ελικόπτερα στα νησιά περισσότερο για να κάνει  βουτιές στη θάλασσα… πατά για να δει από κοντά τα προβλήματά τους…
Η Κοινωνία των Πολιτών ζητάει την άμεση και πλήρη διερεύνηση όλων των περιστατικών κρατικής ανευθυνότητας που οδήγησαν σε απώλειες ζωών η σε μη αναστρέψιμες βλάβες, τον καταλογισμό των ευθυνών όπου υπάρχουν, όσο ψηλά και αν κρύβονται οι υπαίτιοι και οι ηθικοί αυτουργοί  και βεβαίως την πλήρη κάλυψη των υγειονομικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα και ειδικά στα νησιά του Αρχιπελάγους μας… πριν αναλάβουν δράση οι γείτονές μας που καραδοκούν με τρία πλοία-πλωτά νοσοκομεία.
Μέχρι πότε άραγε θα πληρώνουν οι πολίτες την ανικανότητα των ηλιθίων που μας κυβερνούν;

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …