Home / Ειδήσεις / Διπλό “σοκ” από ΕΟΠΥΥ και δημόσια νοσοκομεία
Διπλό "σοκ" από ΕΟΠΥΥ και δημόσια νοσοκομεία

Διπλό “σοκ” από ΕΟΠΥΥ και δημόσια νοσοκομεία

Ξέφυγαν ξανά τα χρέη τόσο του ΕΟΠΥΥ, όσο και των δημόσιων νοσοκομείων προς τις επιχειρήσεις της Υγείας, εξέλιξη που προκαλεί νέες αναταράξεις στην ιδιωτική αγορά της περίθαλψης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το μήνα Ιανουάριο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού σκαρφάλωσαν στα 1,33 δισ. ευρώ από 1,13 που ήταν στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2016, ενώ αντίστοιχα οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων προς τις προμηθεύτριες επιχειρήσεις για φάρμακα και αναλώσιμα υλικά ανέρχονται στα 522 εκατ. ευρώ από 449 εκατ. που ήταν στα τέλη της χρονιάς που πέρασε.
Όπως δείχνει εξάλλου έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τον ΕΟΠΥΥ και το ΕΣΥ πηγάζει το 38% των συνολικών οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που επιτείνει τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στον κλάδο της Υγείας (από 4,8 δισ. ευρώ που είναι οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου, τα 1,82 δισ. οφείλονται από τον Οργανισμό και τα νοσοκομεία).

Στελέχη από το χώρο της περίθαλψης έκαναν εδώ και καιρό λόγο για έκρηξη των ληξιπρόθεσμων χρεών των δύο φορέων, καθώς οι πληρωμές γίνονται με δυσκολία. Στον ΕΟΠΥΥ τον Ιανουάριο δεν υπήρξαν επιχορηγήσεις ούτε πληρωμές. Hδη οι γιατροί έχουν μείνει πίσω στις πληρωμές, με τον ΕΟΠΥΥ να χρωστά 28 εκατ. ευρώ σε κλινικούς γιατρούς για τις επισκέψεις ασφαλισμένων, 80 εκατ. για εξετάσεις και επιπλέον 6,5 εκατ. ευρώ για ιατρικές πράξεις. Τα ποσά αυτά αφορούν τις πληρωμές των τριών τελευταίων μηνών του 2016, με τον Οκτώβριο να έχει καταστεί ήδη ληξιπρόθεσμος.

Εξάλλου η απόφαση ο Οργανισμός να λάβει φέτος 200 εκατ. ευρώ μικρότερη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε σύγκριση με πέρσι φαίνεται πως έχει δημιουργήσει από τώρα τις πρώτες σοβαρές παρενέργειες στον κλάδο της περίθαλψης.

Την ίδια ώρα, οι θεσμοί αποχωρούν με την εντολή να εισπραχθεί το claw back (η διαφορά ανάμεσα στις δαπάνες και τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για φάρμακο, νοσήλια και διαγνωστικές εξετάσεις) από τους παρόχους του Οργανισμού. Στις συζητήσεις που είχε ο διοικητής του Οργανισμού Σ. Μπερσίμης με τους δανειστές, προτάθηκε η παρακράτηση του υπολειπόμενου claw back από το 2016 μέσα στο 2017 και τον συμψηφισμό του claw back των ετών 2013–15 με το 10% που οφείλει ο Οργανισμός στους παρόχους από προηγούμενες χρονιές. Πρόκειται για ένα ποσό που ξεπερνά τα 650 εκατ. ευρώ και θα απαιτηθεί σε δόσεις από το χώρο της περίθαλψης, στραγγίζοντας την εναπομείνασα ρευστότητα.

 

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …