Home / Ειδήσεις / “Σκούρα” τα πράγματα για το ταμείο του ΕΟΠΥΥ
"Σκούρα" τα πράγματα για το ταμείο του ΕΟΠΥΥ

“Σκούρα” τα πράγματα για το ταμείο του ΕΟΠΥΥ

Σε συνθήκες έντονης οικονομικής ασφυξίας λειτουργεί από την αρχή της χρονιάς η αγορά της Υγείας, καθώς όπως αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη του χώρου, τα προβλήματα στις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ γίνονται όλο πιο μεγάλα.

Στον αέρα παραμένουν οι ιδιώτες γιατροί που έχουν συμβάσεις με τον Οργανισμό, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εξόφληση του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη τι θα γίνει με τις πληρωμές του Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου, ο Οργανισμός αυτή τη χρωστά 28 εκατ. ευρώ σε κλινικούς γιατρούς για τις επισκέψεις ασφαλισμένων, 80 εκατ. για εξετάσεις και επιπλέον 6,5 εκατ. ευρώ για ιατρικές πράξεις. Τα ποσά αυτά αφορούν τις πληρωμές των τριών τελευταίων μηνών του 2016, με τον Οκτώβριο να έχει καταστεί ήδη ληξιπρόθεσμος.
Όπως αναφέρουν οι γιατροί, κανένα χρονοδιάγραμμα πληρωμών δεν είναι πλήρες, ενώ οι κατά καιρούς υποσχέσεις πληρωμών από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν υλοποιούνται εμπρόθεσμα .
Επισήμως, σύμφωνα με την ενημέρωση προς τους παρόχους του διοικητή του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, οι καθυστερήσεις οφείλονται στην εκκαθάριση των τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εντούτοις, στελέχη της αγοράς της Υγείας κάνουν λόγο για μειωμένες αποδόσεις εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και για σοβαρές απώλειες εσόδων μετά τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, που επιτείνονται από το απίστευτο μπάχαλο που έχει προκύψει με τα μπλοκάκια. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις ιδιωτικές εταιρείες της Υγείας (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες γιατρούς, φαρμακευτικές), υπολογίζονται σε πάνω από 1,1 δισ. ευρώ και σε περίπτωση που το επόμενο πακέτο δόσεων καθυστερήσει πολύ να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία, εκφράζονται φόβοι για την επάρκεια σε ρευστότητα.
Ειδικότερα, όσον αφορά τους γιατρούς, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα, πέρα από την ολοκλήρωση της εξόφλησης του Σεπτεμβρίου, είναι η πληρωμή τπυ 10% των ληξιπρόθεσμων επισκέψεων των ετών 2012 – 2015, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ, οι επισκέψεις και πράξεις του Οκτωβρίου 2016 (αναμένεται ακόμη διαδικασία ελέγχου) και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ΟΠΑΔ και πρώην ταμείων (με εξαίρεση τις πληρωμές από τον Οίκο του Ναύτου ).

Από τους γιατρούς εκφράζεται μεγάλη επιφύλαξη για το εάν θα αποδοθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2010-2011, εντός της νόμιμης προθεσμίας (Ιούνιος 2017). Καλύτερα είναι τα πράγματα για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι πληρώνονται για το Δεκέμβριο, και για τα διαγνωστικά κέντρα (τα οποία ενημερώθηκαν ότι δόθηκε εντολή για την οριστικοποίηση των απαιτήσεων του Οκτωβρίου).

Την ίδια ώρα, γιατροί του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ αδυνατούν να απορροφήσουν τις ανάγκες του πληθυσμού και έτσι οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δημόσιες δομές του συστήματος εκτελείται μόνο το 5% των παραπεμπτικών. Μείζονες περιοχές δεν διαθέτουν συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών, όχι μόνο στις δομές του ΠΕΔΥ, αλλά ούτε συμβεβλημένους ελεύθερους επαγγελματίες με τον ΕΟΠΥΥ.

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …