Home / Ειδήσεις / Στα άκρα η κόντρα των συνδικαλιστών του ΕΣΥ με τον Π. Πολάκη
Στα άκρα η κόντρα των συνδικαλιστών του ΕΣΥ με τον Π. Πολάκη

Στα άκρα η κόντρα των συνδικαλιστών του ΕΣΥ με τον Π. Πολάκη

Σάλο έχει προκαλέσει στα δημόσια νοσοκομεία η μαζική αντικατάσταση προϊσταμένων οργανικών τμημάτων, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να εξυπηρετήσει τα κομματικά της στελέχη.
Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ κάνουν λόγο για “σφαγή” στα τμήματα των νοσοκομείων, καθώς μέχρι στιγμής, όπως καταγγέλλουν, στα 2.100 ανεπτυγμένα οργανικά τμήματα επιπέδου διεύθυνσης, υποδιεύθυνσης, τμήματος των τριών υπηρεσιών (νοσηλευτική, διοικητική, τεχνική) και του Τμήματος Παραϊατρικών Επαγγελμάτων, έχουν καθαιρεθεί και αντικατασταθεί τον τελευταίο χρόνο συνολικά 700 προϊστάμενοι.
Το θέμα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, αφού η ΠΟΕΔΗΝ προχωρά αύριο σε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά των διοικητών των νοσοκομείων όλης της χώρας για τις αντικαταστάσεις των 700 προϊσταμένων που υπηρετούν στο σύνολο των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, χαρακτήρισε παράνομες τις αντικαταστάσεις των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων, αναφέροντας ότι έγιναν χωρίς αιτιολογία. Μάλιστα, όπως είπε, βάσει του νόμου 4369/2016 “απαγορεύονται οι καθαιρέσεις προϊστάμενων οργανικών μονάδων έως τη συγκρότηση των Υπηρεσιακών Οργάνων Κρίσης και την επιλογή νέων προϊσταμένων”. Tα οφέλη βέβαια για όσους αναλαμβάνουν θέσεις προϊσταμένων είναι η λήψη του επιδόματος θέσεως ευθύνης, αλλά και η απόκτηση χρόνου διοικήσεως, η οποία μοριοδοτείται.
Το ζήτημα είχε θίξει προ ημερών και η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας, σημειώνοντας πως μετά την τοποθέτηση νέων διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία παρατηρείται με μεγάλη συχνότητα το φαινόμενο της αντικατάστασης προϊσταμένων σε πλήθος οργανικών μονάδων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι νοσηλευτικές υπηρεσίες.
“Διευθυντές, τομεάρχες και τμηματάρχες των νοσηλευτικών υπηρεσιών καθαιρούνται με αποφάσεις των διοικητών, χωρίς κάποια προφανή δικαιολογητική βάση, ενώ στην θέση τους τοποθετούνται άλλοι, ο τρόπος επιλογής των οποίων παραμένει εντελώς αδιευκρίνιστος” ανέφερε η Ένωση.
Για προσπάθεια δημιουργίας κομματικού στόλου στα νοσοκομεία κάνει λόγο από την άλλη πλευρά η Ν.Δ. Σε ανακοίνωσή του  ο τομεάρχης Υγείας τους κόμματος Βασίλης Οικονόμου τονίζει: “Τι κρύβεται πίσω από την κίνηση αυτή; Μήπως μοναδικός στόχος είναι η δημιουργία ενός κομματικού Κράτους;  Περιμένουμε από την επικίνδυνη ηγεσία του υπουργείου Υγείας να απαντήσει και να σταματήσει τα “πογκρόμ” και τις πολιτικές διώξεις μέσω των κομματικών διοικητών, που τοποθέτησε πριν ένα χρόνο. Όλες αυτές οι ενέργειες δεν θα γίνουν ανεκτές χωρίς να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις”.
Το υπουργείο Υγείας από τη μεριά του απαντά πως οι αντικαταστάσεις είναι νομότυπες και πως γίνονται με αξιοκρατικά κριτήρια, συμπληρώνοντας πως μπορούν να αντικαθίστανται προϊστάμενοι οι οποίοι δεν είχαν προηγουμένως περάσει από κρίση.
Η κόντρα του αναπλ. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με την ΠΟΕΔΗΝ δεν έχει τέλος. Σήμερα εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή της Ομοσπονδίας κατά του Π. Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμηση ζητώντας την επιδίκαση του ποσού των 200 χιλιάδων ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στα δημόσια νοσοκομεία, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

 

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

Πρωτοβουλίες των υπουργείων Περιβάλλοντος-Ενέργειας, Παιδείας και Υγείας, μετά την πυρκαγιά στο Μάτι

Πρωτοβουλίες των υπουργείων Περιβάλλοντος-Ενέργειας, Παιδείας και Υγείας, μετά την πυρκαγιά στο Μάτι

Με απολογισμό των δράσεων, που ακολούθησαν την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, απαντούν, σε κοινή …