Home / Υγεία / Συμβουλές / Τι μπορεί να συμβεί αν δεν αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τις πέτρες στη χολή
Τι μπορεί να συμβεί αν δεν αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τις πέτρες στη χολή

Τι μπορεί να συμβεί αν δεν αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τις πέτρες στη χολή

Μέχρι τώρα το ίζημα (λάσπη) στη χολή ή ακόμα και μια μικρολιθίαση δεν προκαλούσαν ανησυχία, λόγω μη επικινδυνότητας μιας τέτοιας κατάστασης. Η επιστημονική εμπειρία όμως φαίνεται ότι διαψεύδει αυτή την αντιμετώπιση, γιατί η χολή αφενός αποτελεί ένα “απρόβλεπτο” όργανο και αφετέρου δείχνει να απασχολεί όχι μόνο τις συνηθισμένες “ύποπτες” ηλικίες, αλλά ακόμα και τις πολύ νεώτερες.

Όπως επισημαίνει ο χειρουργός- λαπαροσκόπος Γ. Σάμπαλης, Διευθυντής Χειρουργός στην Ευρωκλινική, η αδυναμία της “χολής” (βλέπε χοληδόχος κύστη) να συμπυκνώνει σωστά, έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ιζήματος, που έχει εικόνα “λάσπης”. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτή απομακρύνεται από μόνη της, χωρίς άλλα προβλήματα.

Το ίζημα στη χολή δεν είναι βέβαια σύνηθες φαινόμενο σε νεαρά άτομα, τη στιγμή που μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν λάσπη στη χολή, έχουν τα υπέρβαρα άτομα, οι διαβητικοί αλλά και οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς.

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μία από τις πιο διαδεδομένες χειρουργικές επεμβάσεις και πραγματοποιείται με χορήγηση γενικής αναισθησίας, ατραυματικά και αναίμακτα, με διενέργεια 4 μικρών οπών των 5 χιλιοστών και με διενέργεια χαμηλών πιέσεων αερίου, προς πλήρη αποφυγή του μετεγχειρητικού πόνου και αισθήματος δυσφορίας. Θεωρείται -αν ο χειρουργός είναι έμπειρος- συνηθισμένη επέμβαση ρουτίνας, διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα, με τον ασθενή να έχει συνήθως ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

Η χοληδόχος κύστη λοιπόν, αποτελεί ένα “ρυθμιστικό” όργανο για την πέψη και μία δεξαμενή των χολικών αλάτων. Δεν αποτελεί ζωτικό όργανο, η απώλεια του οποίου θα προκαλέσει “αναπηρία” ή κάποια σοβαρή δυσλειτουργία στο πεπτικό σύστημα. Αρκεί να μην υποεκτιμηθεί η παρουσία λάσπης και μικρολιθίασης, γιατί αυτό ενδεχομένως να εγκυμονεί απρόβλεπτους κινδύνους και επιπλοκές, με ενδεχόμενο κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή του ασθενούς (όπως η βαρεία παγκρεατίτιδα).

Μετά από μία μικρή περίοδο προσαρμογής που μπορεί να είναι από 2-4 εβδομάδες, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως δεν σχετίζεται με καμιά διαταραχή της πέψης στους περισσότερους ασθενείς.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να οφείλεται στη χολή. Ποιες είναι οι παθήσεις της χοληδόχου κύστης;

Ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να οφείλεται στη χολή. Ποιες είναι οι παθήσεις της χοληδόχου κύστης;

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr Ο πόνος στην κοιλιά είναι μια πολύ συχνή ιατρική κατάσταση. Μπορεί να …