Home / Υγεία / Πρόληψη / Κατά φαντασίαν ασθενής ή το σώμα σας θέλει κάτι να σας πει;
Κατά φαντασίαν ασθενής ή το σώμα σας θέλει κάτι να σας πει;

Κατά φαντασίαν ασθενής ή το σώμα σας θέλει κάτι να σας πει;

Πολλές φορές ανησυχούμε από κάποια μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα υγείας και φανταζόμαστε ότι πρόκειται για συμπτώματα μιας σοβαρής ασθένειας. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν ισχύει, αλλά καλό είναι αν τα συμπτώματά σας επιμένουν να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Η ανησυχία: Δεν χάνω βάρος! Φοβάμαι μήπως έχω πρόβλημα με το θυρεοειδή…
Τί μπορεί να συμβαίνει στην πραγματικότητα: Η υπολειτουργία του θυρεοειδή –που σχετίζεται με τη δυσκολία απώλειας βάρους ή την χωρίς αιτία αύξηση βάρους- επηρεάζει κυρίως μεσήλικες ανθρώπους, μεταξύ των σαράντα και πενήντα χρόνων. Ακόμη, είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζει αρκετά ακόμη συμπτώματα που μπορεί εύκολα να εντοπισθούν από το γιατρό σας. Το πιο πιθανό όμως, αν δεν μπορείτε να χάσετε βάρος, είναι πως δεν προσπαθείτε αρκετά ή πως κάνετε αρκετές παρασπονδίες στη δίαιτά σας. Δοκιμάστε να τηρήσετε με περισσότερη συνέπεια τη δίαιτά σας και μην “τσιμπολογάτε” χωρίς να το σκέφτεστε ανάμεσα στα καθορισμένα σας γεύματα.
Πότε να πάτε στο γιατρό: Αν παρουσιάζετε ταυτόχρονα έντονη κόπωση, ξηροδερμία, τριχόπτωση και μείωση της ερωτικής σας διάθεσης τότε ίσως πραγματικά ευθύνεται ο θυρεοειδής και θα πρέπει είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Η ανησυχία: Ξεχνάω πολύ! Φοβάμαι πως παθαίνω Αλτσχάιμερ…
Τι μπορεί να συμβαίνει στην πραγματικότητα: Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια σοβαρή πάθηση του εγκεφάλου, της οποίας η πορεία άλλοτε είναι ταχεία κι άλλοτε αργή. Ωστόσο, σε νεαρές ηλικίες είναι σπάνια αλλά και τα συμπτώματά της είναι περισσότερα από το να μην θυμόμαστε που βάλαμε τα κλειδιά μας ή να ξεχνάμε το όνομα ενός γνωστού. Αν σας συμβαίνει να αναρωτιέστε συχνά που παρκάρατε το αυτοκίνητο ή ποιος είναι ο κωδικός της τραπεζικής σας κάρτας το πιθανότερο είναι πως κουράζεστε παραπάνω και πως έχετε φορτώσει το μυαλό σας με πολλές “άχρηστες” πληροφορίες. Οι περισσότεροι από εμάς άλλωστε έχουμε ακριβώς τα ίδια συμπτώματα. Προσπαθήστε να οργανώσετε τη σκέψη σας, μην απομνημονεύετε αριθμούς και κωδικούς που δεν χρειάζεστε και χρησιμοποιήστε μικρά σημειώματα για να είστε σίγουρες πως δεν θα παραλείψετε κάποια από τις καθημερινές σας υποχρεώσεις. Επίσης πλουτίστε τη διατροφή σας με φασόλια, κουνουπίδι και ρίζες σόγιας που βοηθούν στην καθημερινή ανανέωση των ιστών και των κυττάρων. Ακόμη τρώτε πολλά ψάρια, ντομάτες και πιπεριές που χάρη στο φώσφορο που περιέχουν τονώνουν τη μνήμη.
Πότε να πάτε στο γιατρό: Αν έχετε απώλεια μνήμης ή σας επισημάνουν οι συγγενείς σας ότι κάποιες φορές “χάνεστε” και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας για μερικά λεπτά. Επίσης αν η “αφηρημάδα” συνοδεύεται από έντονους πονοκεφάλους και ζαλάδες.

Η ανησυχία: Με πεθαίνει ο πονοκέφαλος! Φοβάμαι πως έχω όγκο στον εγκέφαλο…
Τι μπορεί να συμβαίνει στην πραγματικότητα: Το πιθανότερο είναι πως ο πονοκέφαλος που σας ταλαιπωρεί προέρχεται από το καθημερινό άγχος, που “μαζεύεται” στο τέλος της ημέρας. Μπορεί όμως να είναι το πρώτο σύμπτωμα ίωσης ή να προέρχεται από τα μάτια σας, αν έχετε προβλήματα όρασης. Πάντως, η περίπτωση να έχετε όγκο στο κεφάλι είναι πολύ σπάνια για να το σκέφτεστε κάθε φορά που σας πιάνει πονοκέφαλος.
Πότε να πάτε στο γιατρό: Αν ο πονοκέφαλος επιμένει και συνοδεύεται από ατονία ή προβλήματα όρασης. Θα βοηθήσετε τη διάγνωση του γιατρού αν κρατήσετε ένα “ημερολόγιο” των πονοκεφάλων, σημειώνοντας πότε άρχισε, τι είχατε κάνει προηγουμένως, πόσο κράτησε και αν πέρασε με ένα απλό παυσίπονο.

Η ανησυχία: Βλέπω “μυγάκια”! Φοβάμαι πως θα πάθω εγκεφαλικό…
Τι μπορεί να συμβαίνει στην πραγματικότητα: Τα “μυγάκια” που βλέπουμε καμιά φορά είναι μικροσκοπικά κομμάτια κολλαγόνου που παρεμβάλλονται στο πίσω μέρος του ματιού μας. Προτού ανησυχήσετε λοιπόν σκεφτείτε πως είναι μια κατάσταση που δεν εγκυμονεί προβλήματα υγείας.
Πότε να πάτε στο γιατρό: Αν τα στίγματα επιμένουν ή αν βλέπετε “λάμψεις” ή “αστραπές” τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας.

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Το κολύμπι φέρνει υγεία. Η κολύμβηση κάνει καλό στην καρδιά, στους πνεύμονες, στους μυς, μειώνει το άγχος, δροσίζει

Το κολύμπι φέρνει υγεία. Η κολύμβηση κάνει καλό στην καρδιά, στους πνεύμονες, στους μυς, μειώνει το άγχος, δροσίζει

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr Η κολύμβηση είναι μια ευεργετική άσκηση. Είναι ένα άθλημα ζωής που …